Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Goud en Zilver: is dit DE bodem?

Zoals Eric Mecking en ik in ons boek Geld, goud en zilver schrijven, bevinden we ons in een bearfase in een overall opgaande markt. Deze bearfase is bedoeld om de angsthazen uit de markt te schudden en om de anti-goudlobby het idee te geven dat ze goed zitten. Het is allemaal een voorbode voor veel hogere koersen. De kans lijkt groot dat goud en zilver binnenkort weer eens wat stijging laten zien. Zowel bij goud als bij zilver zijn qua tijd analoge bewegingen zichtbaar.

Het is alweer enige tijd geleden dat goud en zilver hun all time high maakten. Zilver deed dat zo’n vier maanden eerder dan goud. Zie hier het patroon bij zilver.

Vanaf de top op 25 april 2011 deed zilver er 120 dagen over om een lagere top neer te zetten op 23 augustus 2011. Projecteren we deze 120 dagen op de top van 29 februari 2012, dan geeft dat een draaipunt, in dit geval een bodem, op 28 juni 2012. Kijken we naar de grafiek van de afgelopen dagen, dan zien we inderdaad een bodem op 28 juni op $26,12. Op het moment van schrijven kost 1 ounce zilver inmiddels $27,30, dus van een flinke opvering, ruim 4%, is al sprake.

Is dit dé bodem vanwaaruit we enkele weken gaan herstellen of komt er binnenkort nog een – hogere dan wel lagere – bodem? Dat laatste is zeker denkbaar wanneer we naar het patroon van goud kijken.

Anders dan zilver maakt goud geen top op 25 april, maar op 2 mei 2011, dus 7 dagen later. Daarnaast zette goud de stijging ook na 2 mei nog voort om op 23 augustus een veel hogere top te maken. In de grafiek op dagbasis is het niet te zien, maar goud maakte, anders dan zilver, op 6 september 2011 intraday een nóg hogere top, nl. de all time high op $1921. Vanaf de aanvankelijke top op 2 mei naar de all time high van 6 september is het 127 dagen. Tellen we deze 127 dagen weer op bij 29 februari 2012, dan geeft dat als uitkomst donderdag 5 juli 2012, ofwel een week later dan bij zilver het geval is.

Met andere woorden: ik acht dat de kans groot dat goud en zilver voorlopig even een bodem hebben gezet en mogelijk op of rond donderdag 5 juli een al dan niet lagere bodem zullen zetten om vandaaruit enkele weken te herstellen. De bearfase binnen de bullmarkt is daarmee echter niet over, want dit najaar is nog meer daling denkbaar alvorens we aan de grootste goud- en zilverstijging uit de geschiedenis gaan beginnen. Maar daarover een andere keer.

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *