Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Goud en zilver: een gouden toekomst?

De Kondratieff-winter die reeds in het jaar 2000 begon, is sinds september 2008 in volle hevigheid zichtbaar en voelbaar. Op het ene continent wellicht nog wat minder dan het andere, maar het is duidelijk dat de winterse omstandigheden niet tot Amerika beperkt zullen blijven. Als beleggingen voor deze economische winter worden goud en zilver genoemd. Hebben deze edelmetalen ook daadwerkelijk een gouden toekomst voor de boeg?

Het is zomer 1980. Op de ‘International Money Show’ in Atlanta worden workshops gehouden. Enkele workshops gaan over goud en goudgerelateerde aandelen. Een andere workshop gaat over aan de Dow Jones genoteerde aandelen. De workshops over goud zijn werkelijk afgeladen met beleggers op zoek naar de laatste ‘gouden’ tips. De workshop over aandelen daarentegen heeft welgeteld twee bezoekers, waarvan er één na 10 minuten de zaal verlaat. Dit overkwam een Amerikaanse analist die aan het begin van de jaren ’80 zeer bullish was geworden op aandelen. Als je naar de koersen van dat moment kijkt, was het qua kuddegedrag zeer verklaarbaar. Goud topte op 21 januari 1980 op $873. De Dow Jones bodemde op 9 augustus 1982 op 770 (goud stond op die datum inmiddels op $419). We zitten tijdens deze Money Show vlak voor het moment waarop de Kondratieff-zomer (hierna K-zomer) overgaat naar de K-herfst. De K-zomer staat erom bekend dat goud een van dé beleggingen is. De K-herfst is een van de twee seizoenen van de K-cyclus waarin aandelen een uitstekende belegging zijn.

Net als in de K-zomer wordt aangenomen dat de K-winter één van de seizoenen is om goud en zilver te kopen als belegging. Is dat gegeven ook juist? Een blik op de vorige K-winter, van 1929 tot 1949, vertelt ons veel, zie de grafiek hieronder.

Amerikaanse economie van 1910-1940
Amerikaanse economie van 1910-1940
Klik op figuur om te vergroten!

Wat opvalt is dat met de crash van 1929 naast het GDP (Gross Domestic Product ofwel BBP) van de VS ook de koersen van olie, koper, zilver en van de commodityindex onderuit gingen. Heel duidelijk zijn, zeer vergelijkbaar met de huidige situatie, de gevolgen van deflatie derhalve zichtbaar. Deflatie definieer ik dan als een krimp in de geldvoorraad hetgeen zich uit in een ernstige tot acute uitval aan de vraagzijde. In de grafiek is de koers van de aandelen in de Homestake Mining Company een uitzondering op de overige dalende koersen. Homestake, opgericht in 1879, was één van de grootste goudmijnondernemingen van de VS. In 2002 is het bedrijf gefuseerd met de Canadese Barrick Gold Corporation. Uit de koers van de aandelen in dit bedrijf wordt door analisten wel afgeleid dat goud tijdens de Grote Depressie zeer gewild was. De goudprijs zelf was namelijk gefixeerd op $20.67. In 1934 werd de prijs overigens verhoogd naar $35. Daarmee is goud dan zowel tijdens flink inflatoire periodes zoals de K-zomer (‘runaway inflation’), alsook tijdens zeer deflatoire tijden zoals de K-winter (‘runaway deflation’), koersbestendig.

Er zijn echter ook analisten die van mening zijn dat indien goud in de jaren ’30 vrij verhandelbaar was geweest, het in het deflatoire proces mede tenonder zou zijn gegaan. Teneinde te weten te komen hoe goud en zilver erop dit moment voorstaan, is het daarom zinvol om de patronen te bestuderen (met dank aan Matrix Asset Management voor de aangeleverde grafieken). De patronen van de goudprijs, zie hieronder, laten zien dat we op weg zijn naar hogere koersen. Maar voordat het zover is, bestaan twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is dat de correctieve fase, die startte na de top op 17 maart 2008 bij een koers van $1.004,50, nog een klein vervolg krijgt, alvorens een stevige opwaartse beweging tot ver boven de $1.000 mag worden verwacht. Een andere mogelijkheid is dat de correctie nog veel verder voert, zelfs richting $600 of daaronder, eer we aan een explosieve stijging kunnen beginnen.

Lange termijn beweging van de goudprijs
Lange termijn beweging van de goudprijs

Klik op figuur om te vergroten!

Hoe zit het met ‘poor men’s gold’, ofwel zilver? Het lijkt er sterk op dat zilver het patroon laat zien dat we ook zagen in de periode na 1929:

Lange termijn beweging van de zilverprijs
Lange termijn beweging van de zilverprijs
Klik op figuur om te vergroten! Het meest waarschijnlijke patroon voor zilver is eerst nog een sterke herstelbeweging naar $14. Daarna zal echter een zeer forse correctie volgen richting $5.

Samenvattend kan gezegd worden dat het op basis van de huidige patronen het meest waarschijnlijk is dat zich het scenario herhaalt waarin goud ook tijdens de komende deflatoire periode een stijging zal laten zien. Voor zilver herhaalt zich dan de situatie van begin jaren ’30 waarin het met alle overige assets zal dalen.

Elmer Hogervorst
info@hogervorstadvies.nl
www.hogervorstadvies.nl

Elmer Hogervorst begeleidt vermogende particulieren. Als fiscaal-jurist heeft hij jarenlange ervaring met het coachen van prijswinnaars in de Staatsloterij op het gebied van estate planning, financiële planning en beleggingen. Daarnaast geeft hij trainingen met betrekking tot kuddediergedrag, de wereldeconomie en patroonherkenning.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

13 reacties op “Goud en zilver: een gouden toekomst?”

  1. Avatar

    Een goede morgen,middag,
    Met verbazing lees ik Uw mening over zilverprijs. U bent tot nu toe de enige die voorspelt dat de prijs van zilver zal gaan dalen en wel behoorlijk; tenminste voor zover ik heb opgemaakt uit berichten op internet. Menig andere beleggingssites voorspellen een (explosieve!) stijging op korte termijn met koersen die zelfs die van goud kunnen evenaren; de motivatie hierbij is dan dat vanwege de industriele toepassingen van zilver en het gegeven dat dit niet te herwinnen is er een schaarste zal ontstaan.

    Kunt en wilt U een motivatie geven waarom U er anders overdenkt? En het liefst een motivatie die ik begrijpen kan (grapje).

    Bij voorbaat mijn niet onaanzienlijke dank.

  2. Elmer

    Goedendag. Als de kudde, de massa hetzelfde denkt is dat juist een reden om een afwijkende mening te hebben, want de massa heeft per definitie ongelijk. De patronen zeggen ook nu nog steeds dat de kans op een daling van zilver groter is dan een stijging. Fundamentele argumenten zijn in mijn beleving nooit een market driver, daarom kijk ik naar patronen. Dat is een vak apart, vaak voor veel mensen moeilijk te bevatten, maar het biedt meer zekerheid dan fundamentele argumenten. Hopelijk kunt u toch iets met mijn reactie. Overigens zijn zilver en goud gewoon geld. Als het ook nog in waarde stijgt is dat mooi meegenomen, het belangrijkste is echter bescherming van je vermogen in deze tijd van paper assets.

    Mvg

    Elmer Hogervorst

  3. Avatar

    Als de kudde, de massa hetzelfde denkt is dat juist een reden om een afwijkende mening te hebben, want de massa heeft per definitie ongelijk.

    Jaja?

    Volgens mij vertelt de kudde inmiddels precies hetzelfde. Waar sta je dan?
    En wat is die definitie die je noemt?

    Lijkt me al met al een vrij onzinnige stelling – een kuddewijsheid.

  4. Avatar

    “De goudprijs zelf was namelijk gefixeerd op $20.67. In 1934 werd de prijs overigens verhoogd naar $35. Daarmee is goud dan zowel tijdens flink inflatoire periodes zoals de K-zomer (’runaway inflation’), alsook tijdens zeer deflatoire tijden zoals de K-winter (’runaway deflation’), koersbestendig.”

    Hoe kan je dat nou zeggen?

    Omdat een koers door de overheid gefixeerd is meent meneer dat het materiaal zeer koersbestendig is!

    Zo kan ik er nog wel een vertellen.

  5. Avatar

    Elmar,

    Ik begrijp dat de beurs gedeeltelijk(!) kuddegedrag is. Kuddegedrag moeten we dan wel even omschrijven, en dat is nog best lastig. Het komt er in principe op neer dat iedereen die meedoet aan de beurs in principe uit is op het geld van de andere deelnemers. Dat kan men verkrijgen door eerder daar te gaan staan waar de andere deelnemers naartoe lopen. Het gaat er in principe om de massa voor te zijn. De massa kunnen we echter niet als een homogene groep beschouwen; ook daarin zijn gradaties. Wie als eerste ergens staat verdient het meeste geld als ‘de massa’ volgt, wie als laatste komt verlies het meest. Daartussenin zitten nog allerlei gradaties; wie als middelste komt ziet zijn financiële positie in principe niet veranderen.

    De stelling “Fundamentele argumenten zijn in mijn beleving nooit een market driver” kan je in principe niet hard maken voor de lange termijn. Doe je dat wel dan impliceer je dat er geen enkele garantie is dat beurzen ooit de onderliggende fundamenten vertegenwoordigen. We zouden dan te maken hebben met een puur casino zonder enige koppeling met de realiteit. Is dat werkelijk je visie?

    En wat ik verder bedoelde met mijn argument over kuddegedrag is dat het in principe uitdraait op een cirkelredenering. De stelling dat de massa per definitie ongelijk heeft, is wijd bekend. Als we dan kijken naar waar de massa nu staat, is het – uitgaande van de stelling – een logische reactie om contrair te handelen. Op het moment dat iedereen echter weet dat die handeling ‘de slimste’ is, zal iedereen dat doen. Daardoor is het dan juist weer slim om te blijven staan, maar omdat je kan bedenken dat iedereen dat ook bedenkt moet je juist weer bewegen, etc. Zo zit je – filosofisch gezien – vast in een oneindige cirkel.

    Ik ben het met je eens dat wie het eerst komt het eerst maalt. De positiekeuze is echter geen simpele binaire waarbij geheel duidelijk is waar de massa staat en waar je slechts de alternatie tegenpositie hoeft in te nemen.

  6. Avatar

    Met goud en zilver ligt kuddegedrag iets genuanceerder en heeft altijd voorrang, goud is namelijk een geloof. De grote van de kudde bepaald richting, prijs en uiteindelijke vraag.
    Hoe meer massa en gelovigen hoe hoger de uiteindelijke prijs.
    Met goud en zilver als waarde opslag is het veel beter om achter de kudde aan te lopen, zeker als het goedje al in bezit is.

  7. Avatar

    Elmert, ben jij een bankiertje, bij het Volk ondertussen ook wel gekend als Bankster.
    Indien ja, dan is het logisch dat jij van nature vies bent van alle soorten edelmetaal, want dat is namelijk echt geld.
    Wat heb je daar over te zeggen?

    1. Avatar

      Ja ik ben een bankiertje, want ik verkoop namelijk geld: http://www.goudtekoop.nl. Dit artikel is alweer 2 jaar oud; op dat moment was dat het meest waarschijnlijke patroon; anders dan bankiertjes schrijf ik ook over goud als het een keer naar beneden gaat.

      Net als nu, op dit moment is de kans namelijk groot dat goud en zilver aan een wat grotere correctie zijn begonnen. Dat is normaal, want niets gaat in een rechte lijn omhoog. Na deze wat grotere correctie zullen goud en zilver zeker weer omhoog gaan.

      Maar frappant dat als je een correctie voorspelt dat je dan gelijk voor bankster wordt uitgemaakt.

      Elmer (zonder t inderdaad)

      1. Avatar

        Ik verkeek me ook op de datum van dit artikel. Het vervelende van met name de zilvermarkt dat deze zo klein is en daardoor erg onderhevig is aan de grillen van speculanten waardoor inderdaad dalingen ook niet vreemd zijn. Op lange termijn denk ik echter dat we nog lang niet aan de top zitten. Bedankt voor de toelichting.

  8. Pingback: Goud en zilver: een gouden toekomst? » Goud » De Kritische Belegger-forum

  9. Avatar
    Toekomstperpectief!

    “Wat opvalt is dat met de crash van 1929 naast het GDP (Gross Domestic Product ofwel BBP) van de VS ook de koersen van olie, koper, zilver en van de commodityindex onderuit gingen.”

    Wel, Marcel! Uitstekende visie! Het Moment Suprême is nu aangebroken. 08-10-2011. Het kantelpunt! De geschiedenis herhaalt zich. Kijk nu maar de charts Goud en Dow Jones

    Groet,

    Ruud

  10. Avatar
    Elmer Hogervorst

    Eind januari / begin februari 2012 bodemt een cluster aan cycli. Tot dan gaan zilver en goud corrigeren. En vanaf dan de grootste bullmarkt in edelmetalen ooit. Zorg dat je erbij bent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *