Goud daalde in de eerste week van juli onder een belangrijk technisch niveau van $ 1800 per ounce en bezweek onder de aanhoudende kracht van de Amerikaanse dollar, toen de vrees voor een wereldwijde recessie beleggers naar schatkistpapier dreef. De inflatiecijfers lagen opnieuw boven de schattingen, aangezien de U.S. Consumer Price Index (CPI)1versnelde naar 9,1%, de grootste jaar-op-jaar stijging sinds 1981. De kracht van de dollar en een overeenkomstige technische doorbraak in goud was in overeenstemming met de verwachtingen voor agressievere renteverhogingen door de Amerikaanse Federal Reserve Bank (Fed) in de strijd tegen de inflatie. De Amerikaanse detailhandelsverkopen stegen in juni (met 1%) en het consumentensentiment in juli was hoger dan verwacht. Goud werd op 21 juli tegen een lage prijs van $ 1681 per ounce verhandeld, maar wist daarna weer op te veren tot boven $ 1700 per ounce. Na de voor juli aangekondigde renteverhoging van 75 basispunten door de Fed kwamen er uiteindelijk kopers. Dit werd gevolgd door een sterke opvolging de volgende dag, toen uit gegevens bleek dat de Amerikaanse economie voor het tweede kwartaal op rij kromp. Goud sloot deze maand op 29 juli af met $ 1765,94 per ounce, met een slecht maandrendement van $ 41,33 (-2,29%).
De prestaties van goudaandelen waren gemengd gedurende de maand. De MVIS Global Juniors Gold Miners Index (MVGDXJTR)2 nam toe met 4,29% en de NYSE Arca Gold Miners Index (GDMNTR)3 daalde met 4,63%. Deze uiteenlopende bewegingen hebben de prestatiekloof tussen de kleinere mijnbouwbedrijven en de grote namen op jaarbasis aanzienlijk verkleind. In het algemeen blijven goudaandelen op jaarbasis echter duidelijk achter bij het edelmetaal, met een daling van slechts 3,5% voor goud en een daling van respectievelijk 17,9% en 19,7% voor GDMNTR en MVGDXJTR.
Uitdagende start van de winstseizoenen
Newmont heeft het winstseizoen voor de goudmijnbouwbedrijven ingeluid met helaas vrij teleurstellende resultaten voor het tweede kwartaal. Het bedrijf heeft zijn vooruitzichten voor het volledige jaar van 2022 herzien om de impact van de hogere kosten voor arbeid, materialen, verbruiksgoederen, brandstof en energie weer te geven, waarbij de ‘All-in Sustaining Costs’ (AISC) voor het jaar nu op $ 1150 per ounce worden geschat (ten opzichte van $ 1050 eerder). Een diagram uit de presentatie over de kwartaalwinst hieronder verduidelijkt de oorzaak van sommige kostenstijgingen.
De operationele kosten zijn voor Newmont over de hele linie gestegen
De onderneming heeft ook de vooruitzichten voor de goudproductie van 2022 herzien van 6,2 naar 6,0 miljoen ounces, om rekening te houden met de impact van COVID- gerelateerde onderbrekingen en vertragingen, verstoringen van de supply chain en een krappe arbeidsmarkt, vooral in Australië en Canada. Bovendien moest Newmont, als gevolg van diezelfde druk, het budget voor verscheidene kapitaalprojecten verhogen en de geplande opstartdatum uitstellen, wat op zijn beurt weer een weerslag had op de productierichtlijnen voor de langere termijn. Over het algemeen werd het verslag niet bijzonder goed ontvangen en daalde de aandelenkoers van het bedrijf met 13% op de dag dat het werd gepubliceerd.
Toch is het niet allemaal slecht
Bemoedigend is dat Newmont toch nog $ 1 miljard aan liquide middelen uit bedrijfsactiviteiten en $ 514 miljoen aan vrije kasstroom genereerde en een driemaandelijks dividend van $ 0,55 per aandeel aankondigde (wat neerkomt op een dividendrendement van 5%). Aan het einde van het kwartaal had het bedrijf $ 4,3 miljard aan liquide middelen en een respectabele nettoschuld-EBITDA4-ratio van 0,3x.
Over het algemeen hebben veel andere goudmijnbouwbedrijven ook met kostenstijgingen te maken gehad en denken we dat de update van Newmont in het algemeen zowel de uitdagingen als de relatieve kracht en de gezonde financiële positie benadrukt, waarin veel bedrijven in de sector zich momenteel bevinden. En eerlijk is eerlijk, ondanks de uitdagingen in de hele sector waren er in de verslaglegging over het tweede kwartaal ook een hoop positieve verrassingen te lezen. Zo liet de toonaangevende producent Agnico-Eagle een solide winst per aandeel (WPA) optekenen, dankzij een beter dan verwachte productie en kosten voor het tweede kwartaal, en handhaafde het bedrijf zijn oorspronkelijke operationele vooruitzichten voor 2022. Yamana Gold en Alamos Gold rapporteerden ook solide resultaten, met kosten voor het tweede kwartaal die in lijn lagen met de schattingen en een ongewijzigde prognose voor 2022.
Dit is waar fijne dromen uit bestaan…
Hoewel de sector volgens ons financieel sterk staat en in staat is om de huidige inflatieschokken op te vangen, lijdt het geen twijfel dat de marges onder druk staan. Een groep goudmijnbouwbedrijven, die volgens ons bijzonder goed uitgerust zijn om inflatoire periodes te doorstaan, zijn royalty- en streamingbedrijven. Net als contant geld en fysiek goud kunnen royalty- en streamingbedrijven bescherming bieden tegen kosteninflatie en fungeren als een defensief beleggingsinstrument in een klimaat met een zwakke goudprijs. Een blootstelling aan deze groep bedrijven kan ook bescherming bieden tegen kosteninflatie (wat de reden is waarom wij ze momenteel bijzonder aantrekkelijk vinden). Royalty- en streamingmaatschappijen bezitten een deel van de productie of inkomsten van mijnen, die door andere ondernemingen (de exploitanten) worden geëxploiteerd. Deze belangen worden verworven door een particuliere/derde partij (oude, historische royalty’s) of rechtstreeks door de exploitanten (nieuwe stromen en royalty’s). De opbrengsten uit de verkoop van nieuwe stromen en royalty’s worden door de exploitanten gebruikt als bron van kapitaal, voor de ontwikkeling van hun mijnbouwactiva, om fusies en overnames te financieren of om extra liquiditeit te verschaffen.
Royalty- en streamingmaatschappijen zijn een belangrijke speler voor de financieringsmogelijkheden van de meeste mijnbouwbedrijven. De overeenkomsten zijn doorgaans zo gestructureerd dat royalty- en streamingmaatschappijen niet hoeven bij te dragen aan de kapitaal- of exploitatiekosten van een bedrijf. Dit beschermt hen tegen inflatoire kosten of andere kostenstijgingen en stelt hen tegelijkertijd in staat te profiteren van de langere levensduur van de mijn als gevolg van de toename van de reserves, die volledig door de exploitanten wordt gefinancierd. Wij verwachten dan ook dat royalty- en streamingbedrijven in het huidige klimaat beter zullen presteren.
Wat wordt de volgende stap?
De sterke prestaties van de Amerikaanse dollar hebben dit jaar veel invloed op goud. De U.S. Dollar Index (DXY)5is sinds half juli echter met 2,5% gedaald, wat goud misschien de kans geeft om zijn plaats als favoriete veilige haven terug te winnen. Wij vinden de recente veerkracht van goud bemoedigend en verwachten dat het op kortere termijn rond deze niveaus zal blijven noteren. Hoewel de Fed vasthoudt aan het programma om de rente te verhogen, roept de uitspraak van voorzitter Powell over 2,25 – 2,50% als ‘neutrale bandbreedte’ voor het Fed Funds-percentage wel vragen op over hoe ver ze nog kunnen gaan.
Aan de andere kant lijken de markten nog steeds niet te weten of dit programma de inflatie zal temperen, dan wel de economie in een recessie zal laten belanden. Sommige deelnemers speculeren dat de Amerikaanse economie zich al in een recessie bevindt; anderen verwachten dat de inflatie zal afnemen. Beide scenario’s lijken te wijzen op een vroeger dan verwacht einde van de verkrappingscyclus van de Fed. Wij denken dat dat een sterke katalysator voor de goudprijs zal zijn. Wij denken dat de Fed waarschijnlijk zal moeten stoppen met het verhogen van de rente naarmate de economie krimpt, maar wij denken ook dat er een aanzienlijk risico bestaat dat de inflatie langer dan verwacht op een hoog niveau blijft. Dit zou de reële rente negatief houden en hogere goudprijzen in de hand werken.
Goud en goudaandelen zijn oversold. Een weliswaar geringe instroom in de laatste dagen van juli en begin augustus in de ETF’s die goud ondersteunen kan het einde betekenen van de aanhoudende uitstroom sinds april van dit jaar en het begin van een sterkere beleggingsvraag.
Door Joe Foster, Portfolio Manager, Gold Strategy VanEck