Beleggen in edelmetalen als goud en zilver is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Toch zijn veel mensen nog niet vertrouwd met dit onderwerp en weten ze niet precies hoe goud kopen en zilver kopen in zijn werk gaat. We hebben wat informatie voor u op een rij gezet.
Vooral in tijden van crisis zijn goud en zilver populair, omdat beide edelmetalen bescherming bieden tegen een waardedaling van valuta of een crash van het financiële systeem. Door de geschiedenis heen zijn er meer dan honderd geldsystemen uit elkaar gevallen, maar hebben goud en zilver hun waarde weten te behouden. Dat komt omdat de edelmetalen relatief schaars zijn en overheden en banken niet in staat zijn deze bij te drukken.
Papiergeld is slechts een claim op bezit, een claim die in een valutacrisis is niet veel meer waard is. Goud en zilver zullen daarentegen nog wel geaccepteerd worden, omdat deze een zekere mate van veiligheid en stabiliteit geven. In tijden waarin centrale banken op grote schaal schuldpapier opkopen en de rente verlagen staat de waarde van het geld steeds meer ter discussie.
Spaarders die denken dat monetaire experimenten als negatieve rente en helikoptergeld verkeerd aflopen kunnen hun vermogen in bescherming brengen door goud of zilver te kopen. De World Gold Council adviseert bij negatieve rente zelfs om twee keer zoveel goud in de portefeuille aan te houden als normaal.
Beide edelmetalen hebben vandaag de dag geen rol meer in het dagelijkse betalingsverkeer, maar dat neemt niet weg dat het verstandig is om uit het oogpunt van risicospreiding wat fysiek goud of zilver te kopen.
Centrale banken voegen de laatste jaren veel goud aan hun reserves toe. En als de insiders van dit financiële systeem goud kopen, dan geven zij een voorbeeld dat u als particulier gemakkelijk kunt volgen. Goud is binnen de Eurozone vrijgesteld van btw en kan dus tegen een relatief kleine premie aangekocht worden.
Goud of zilver kopen?
Ook zilver kan interessant zijn, omdat het relatief goedkoop is ten opzichte van goud. In een valutacrisis zijn gouden munten veel te kostbaar voor het dagelijkse betalingsverkeer. In dat geval kan het verstandig zijn wat zilveren munten te bezitten, zodat u iets heeft om mee te ruilen. Anders dan goud heeft zilver ook een belangrijke industriele component, omdat het edelmetaal voor een groot aantal toepassingen gebruikt wordt. Vooral in elektronica, accu’s, zonnepanelen en huishoudelijke apparaten wordt vaak zilver gebruikt. Daarom reageert de zilverprijs veel meer op schommelingen in de wereldecomie dan de goudprijs.
Kort samengevat is beleggen in goud de relatief veilige keuze, terwijl een belegging in zilver wat meer risico met zich meebrengt. Ook heeft goud het voordeel dat het is vrijgesteld van belasting, waardoor het verschil in aankoop en verkoop veel kleiner is.
Munten of baren kopen?
Goud en zilver worden in twee verschillende vormen aangeboden, namelijk munten en baren. De munten worden gemaakt door een klein aantal munthuizen, terwijl baren door veel verschillende smelterijen gemaakt kunnen worden. De productiekosten van munten zijn hoger, waardoor deze in aanschaf wat duurder zijn dan baren. Maar daar staat tegenover dat munten wereldwijd herkend worden en daarom vaak net iets meer geld opleveren bij verkoop.
Goudbaren en zilverbaren zijn goedkoper te produceren, maar zijn voor consumenten niet altijd interessant. Sowieso moet je er altijd op letten dat de baar geproduceerd is door een LBMA gecertificeerde smelterij. Deze baren zijn gemakkelijker te verkopen dan baren die afkomstig zijn van een smelterij zonder dit kwaliteitskeurmerk. LBMA staat voor London Bullion Market Association en is een internationale organisatie die de belangen van de goudmarkt behartigd.
Wil je fysiek zilver kopen? Dan zijn zilveren munten vaak interessanter dan baren. Een zilverbaar wordt altijd belast met 21% btw, terwijl munten met de status van wettig betaalmiddel alleen belast worden over de winstmarge van de verkoper. In de praktijk betekent het dat je voor zilveren munten veel minder belasting betaalt dan voor zilverbaren. Maar er is ook een manier om zilverbaren te kopen zonder btw te betalen…
Edelmetalen in opslag
Wilt u goud of zilver kopen, maar vindt u het geen goed idee om zoveel waarde in huis te hebben liggen? Dan is er altijd een mogelijkheid om edelmetalen in opslag te nemen bij een gespecialiseerd bedrijf. AunexumSafe is een vertrouwd adres voor verzekerde opslag van goud en zilver. Zij hebben een state-of-the-art opslaglocatie in Nederland, waar uw edelmetalen geheel op naam staan en 24/7 bewaakt worden door gespecialiseerde medewerkers. Deze opslaglocatie voldoet aan de hoogste veiligheidseisen.
Ook kunt u via AunexumSafe zilverbaren zonder btw aankopen. In dat geval slaan wij zilver voor u op in onze opslaglocatie in Zwitserland, waar zilver vrijgesteld is van btw. Ook in Zwitserland doet AunexumSafe zaken met een bedrijf dt jarenlang ervaring heeft in waardeopslag. Ook in Zwitserland wordt het edelmetaal voor u apart en op naam bewaard, zodat u juridisch en economisch eigenaar wordt van het zilver. Via Zwitserland kan AunexumSafe ook platina in opslag aanbieden, eveneens vrijgesteld van btw.
Het klinkt misschien een beetje lullig maar in tijden van crisis is goud inderdaad zeer handig en je kunt het maar beter ergens achterin de vaatwasser of wasmachine verstoppen dan het opgeslagen hebben in een kluis bij een bedrijf of bank. Het zijn deze instellingen waar goud juist niet ‘veilig’ weg staat, overheden zullen het in beslag nemen oftewel confisqeren…. Goud is het veiligst bij jezelf zo leert de geschiedenis.