Avino Silver & Gold Mines

Ondanks de hoge verwachtingen voor goud en zilver, blijven de koersen van fondsen die gerelateerd zijn aan goud en zilver nog behoorlijk achter. Sommige goud en zilvermijnen zijn behoorlijk teruggevallen.

Een van de bedrijven is het Canadese Avino Silver & Gold Mines niet te verwarren met Avion Gold uit een eerder artikel. Avino Silver & Gold Mines is een ‘junior’ mijnbouwbedrijf dat zich in eerste instantie richt op de productie van zilver, maar ook goud krijgt de nodige aandacht. Junior mijnbedrijven hebben een beurswaarde die kleiner is dan  $ 100 miljoen.

Het bedrijf heeft haar naam verkregen dankzij de beroemde Mino Avino in Durengo (Sierra Madre) te Mexico. Deze mijn werd al gebruikt in het jaar 1500 en heeft dus een lange geschiedenis. In 1968 werd Avino Silver & Gold opgericht en sinds 1974 is de Avino mijn volledig in handen van het bedrijf. Tegenwoordig is het belang 99,28%.

In 2001 kwam de productie stil te liggen. Enerzijds vanwege een probleem met betrekking tot  smelten en anderzijds omdat de productiekosten in verhouding ad. USD 4,- per ounce zilver te hoog waren. Nadat in 2006 de zilverprijs weer steeg naar USD 15,- is de mijn heropend. Dat moment is tevens aangegrepen om de mijnen een facelift te geven en productiefaciliteiten te vernieuwen. De mijnen zijn leeggepompt, nadat ze met water waren volgelopen. Ook de infrastructuur is sindsdien sterk verbeterd. Tevens is de algehele verwerkingscapaciteit uitgebreid naar 1250 ton per dag en veel geld geïnvesteerd in de exploratie van nieuwe aders in het gebied.

Net als alle andere aan de Canadese beurs genoteerde mijnbouwbedrijven beschikt Avino Silver & Gold Mines over een NI 43-101 rapport. Bij de aanvraag van dit rapport in 2008 waren de eerste exploratieresultaten veelbelovend. Bij de exploratie worden verschillende gaten geboord. Daar waar andere bedrijven tevreden zijn met 300 gram per ton, zijn bij Avino Silver & Gold Mines hoge concentraties gevonden. Een gat toont zelfs een concentratie van 3,9 kilo zilver per ton. Het betreft een ader in San Gonzalo. Derhalve zijn er twee mijnschachten aangelegd.

Eind 2010 is Avino begonnen met de final stage ‘bulk sampling’ om binnenkort met de productie te kunnen beginnen. Bulk sampling is het simuleren van de productie om te voorspellen wat er daadwerkelijk aan zilver en goud gewonnen gaat worden. De resultaten van deze bulk sampling zijn half 2011 bekend gemaakt. De kosten voor operationele activiteiten bedragen circa USD 54,- per ton afgegraven gesteente, erts. Hetgeen resulteert in een winst van USD 120 per ton. Avino Silver & Gold Mines hoopt dit jaar de volledige commerciële productie te kunnen draaien van 250 ton per dag.

De verwachtingen van de netto omzet liggen rond de USD 12,9 miljoen. De verwachtingen zijn gebaseerd op een goudprijs van USD 1600,- per ounce en een zilverprijs van USD 30,- per ounce. De huidige capaciteit ligt volgens productieonderzoek momenteel op 85 ton erts per dag. Volgens de rapporten moet er op deze locatie ongeveer 5 miljoen ounce aan zilver aanwezig zijn.

Daarnaast is Avino Silver & Gold Mines nog bezig met de heropening van een mijn in het gebied Elina Tolosa in de buurt van de oorspronkelijke Avino ader. Boorresultaten uit het verleden geven aan dat hier 1,68 miljoen ton te delven is met een zilverconcentratie van 100 gram per ton en voor goud 0,92 gram per ton. Momenteel is Avino Silver & Gold Mines bezig om hier de ondergelopen mijn leeg te pompen. Als deze horde is genomen, is het maar nog een kleine stap om daadwerkelijk te productie te (her)starten.

Naast deze twee projecten in Mexico is Avino Silver & Gold Mines ook nog actief in Canada. Hier lopen een viertalprojecten gericht op de exploratie van goud en zilver. Toch liggen voorlopig de activiteiten in Canada stil. Alle financiële middelen worden ingezet voor de productie in Mexico.

TIjdpad ontwikkeling Avino project bronnen
TIjdpad ontwikkeling Avino project bronnen

Als Avino Silver & Gold Mines haar verwachtingen waar kan maken is het bedrijf ten opzichte van vergelijkbare producenten in de regio zoals Endeavour Silver en First Majestic behoorlijk ondergewaardeerd. Het bedrijf streeft ernaar om in de komende 4 jaar meer dan 1 miljoen ounces zilver te produceren. Avino Silver & Gold Mines is overigens schuldenvrij.

Eric Sprott, een van ’s werelds grootste edelmetaalspecialisten, heeft een belang van 20% in Avino Silver & Gold Mines genomen.

Op de beurs van Toronto (Canada) wordt Avino Silver & Gold Mines momenteel verhandelt tegen CAD 1,86 per aandeel. Het aandeel wordt sinds augustus 2011 ook verhandeld op de NYSE/AMEX.

Voor meer informatie over actuele ontwikkelingen en beleggingsadvies gericht op goud- en zilvermarkt, wil ik u graag verwijzen naar de website www.goldstarsnewsletter.com of of neem contact met ons op voor een gratis rapport.

drs. Maurice Essers (linkedin)  Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer

De klanten van Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer hebben een positie in dit fonds. De auteur zelf heeft geen positie in dit fonds. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.