Winters weer laat gasprijs ontploffen

Dat snel wisselende weeromstandigheden zeer grote gevolgen kunnen hebben voor tal van zaken is geen nieuws. Evenmin is het nieuws, dat extreme weeromstandigheden grote gevolgen kunnen hebben voor de economie. De voorbeelden liggen voor het oprapen. Denk maar wat extreem weer voor gevolg kan hebben voor de sector toerisme, maar ook voor de verzekeraars. Dat de landbouw zwaar te lijden kan hebben zal niemand verbazen, evenmin dat de energiesector garen kan spinnen bij extreem weer.

Het doen van weersvoorspellingen is tegenwoordig big business. Vermogensbeheerder INVINCO volgt de weersvoorspellingen op de voet en brengt de consequenties voor u in kaart. In de afgelopen maanden hebben wij u meerdere malen getipt over de gevolgen van de weersomstandigheden voor de prijs van aardgas en aardolie.

>> Klik hier voor onze tip van 13 november 2013 <<

>> Klik hier voor onze tip 17 april 2013 <<

Grote delen van de Verenigde Staten gaan al weken gebukt onder de strengste winter in decennia en het ziet er niet naar uit, dat daar snel verandering in komt. De extreme kou heeft de vraag naar aardgas naar ongekende hoogte opgestuwd. Ongeveer de helft van alle huishoudens in de VS is aangewezen op gas om hun huis mee te verwarmen. Bijna alle elektriciteitscentrales van het land verstoken aardgas. De populariteit van aardgas is te begrijpen. Sinds de shalegasrevolutie van de laatste jaren is er een overvloed aan aardgas beschikbaar en zijn de prijzen gekelderd naar $ 2 per mBtu (1000 British therminal units). In de afgelopen zes jaar is de productie van aardgas met maar liefst 25% gestegen.


Figuur 1 Aardgasprijs is in 2014 al met 50% gestegen

De extreme kou heeft echter de prijzen in record tijd omhoog gejaagd. Al in januari steeg de prijs tot boven $ 5 mBtu, een niveau dat in bijna vier jaar niet meer genoteerd was. Op de spotmarkten voor gas stegen de prijzen in de loop van januari tot boven $ 100 per MMBtu (Million Btu).

De snelle en aanhoudende prijsstijging is het gevolg van een exploderende vraag. In januari steeg de dagelijkse vraag naar gas in de VS naar 102 miljard cf (kubieke voet = 0,353 kubieke meter), terwijl de dagelijkse productie slechts 65 miljard cf bedraagt. De overweldigende vraag betekende een enorme aanslag op de voorraden. Aan het begin van januari bedroegen de voorraden nog meer dan 2.53 biljoen cf, maar aan het einde van de maand was daar nog slechts 1,923 biljoen cf van over. Volgens deskundigen kunnen leveranties aan afnemers in gevaar komen als de voorraad onder een niveau van 1 biljoen cf daalt. Dan wordt de druk te zwak. Dit gegeven verklaart de snelle prijsstijgingen op de spotmarkets, waar partijen zich tegen een mogelijk tekort proberen in te dekken. Hedge funds proberen daarom al enige tijd posities op de futuresmarkt voor aardgas op te bouwen. Ze speculeren er daarbij op, dat de gasprijzen in maart nog verder zullen stijgen, omdat de winter voorlopig blijft aanhouden en daardoor de vraag groot blijft, maar het aanbod minder zeker.


Figuur 2 extreme kou is een aanslag op de gasvoorraden

De extreme kou heeft onbarmhartig aangetoond, dat in ieder geval opslag en transport van aardgas niet echt goed geregeld is. Veel opslagvelden liggen in landelijke regio’s als de Appalaches ver van de stedelijke centra in het noordoosten. In de dichtbevolkte regio’s zijn amper voorraden aanwezig om te voorzien in een snel stijgende vraag. Er is echter slechts een rudimentair distributienetwerk van pijpleidingen van de landelijke centra naar de stedelijke centra. Het ontbreken ervan verklaart ook de hoge prijsvolatiliteit van aardgas in de afgelopen twee maanden.


Figuur 3 Kou drijft ook de prijs voor aardolie omhoog

Het gebrekkige netwerk maakt het ook aannemelijk, dat gasprijzen voorlopig hoog zullen blijven. Voorraden moeten na de winter weer aangevuld worden. Maar dat zal niet eenvoudig zijn. De landelijke voorraden zijn inmiddels ook op een zorgelijk laag niveau terecht gekomen, terwijl de gasproductie de afgelopen jaren door de lage prijzen alsmaar gedaald is. Veel bronnen zijn simpelweg weer afgesloten, omdat ze niet meer rendabel waren. Dit proces is niet van de een op andere dag om te keren. Prijzen van $ 6 mBtu en meer zijn daarom in de nabije toekomst niet meer uit te sluiten.

101713_0018_Olieprijsza3.png

  • Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
  • Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
  • Effectenrekening op eigen naam
  • Full-Service, eigen accountmanager
  • Liquide investering

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.