Wat gaan de edelmetalen in 2020 doen ?

Commerzbank heeft haar voorspellingen voor de edelmetaalsector in het komende jaar gepubliceerd. De analisten zien positieve vooruitzichten voor goud en zilver, terwijl zij vinden dat palladium het risico loopt op correctie.

Zoals bekend, zijn we al dicht bij de jaarwisseling. Zoals altijd is dit het moment waarop investeringsbanken gretig hun visie op het komende jaar schrijven. De commodity-specialisten van Commerzbank hebben dit werk ook uitgevoerd . Ze publiceerden onder meer hun voorspellingen voor de edelmetalen deze week. Zoals voor zoveel harde assets was het ook voor goud, zilver , platina en palladium een goed jaar. Hieronder rapporteren we wat Commerzbank verwacht.

Platina: geen ruimte voor eigen kracht

Volgens Commerzbank kijkt platina terug op een jaar dat op het eerste gezicht positief was. De prijs is sinds het begin van het jaar met 13 procent gestegen, vergelijkbaar met goud. Met $ 900 per troy ounce blijft de platinaprijs echter laag. Ter vergelijking: toen goud voor het laatst op het huidige niveau werd verhandeld, was platina $ 1500.

Platina stond drie jaar geleden al meer dan $ 1.000 voor het laatst vermeld. De prijsstijging naar $ 1.000 in de slipstream van goud begin september was van korte duur. Met de daling van de goudprijs in de herfst gleed ook platina terug. De prijskorting van platina tegen goud bereikte in de zomer een record van 680 dollar. Het is momenteel nog steeds op een zeer hoge $ 560. De schaar gaat nog duidelijker open naar het zustermetaal palladium. Dit is nu meer dan twee keer zo duur als platina. Tot twee jaar geleden was platina nog duurder dan palladium.

De vraag van de auto-industrie blijft lijden onder de aanhoudende daling van de verkoop van dieselvoertuigen in de EU, ook al zijn er voorzichtige tekenen van stabilisatie. Platina wordt voornamelijk gebruikt in katalysatoren voor dieselmotoren. Voor 2020 verwacht de industrieanalysedienst LMC Automotive een verdere lichte daling van de verkoopcijfers en het marktaandeel van dieselauto’s in West-Europa.

De prijsvooruitzichten voor platina bleven somber in 2020. Een recordhoge investeringsvraag was nodig om ervoor te zorgen dat de platinamarkt dit jaar in evenwicht was. Het is onwaarschijnlijk dat dit zal worden herhaald, met als gevolg dat er in 2020 een aanzienlijk overschot zal zijn. Commerzbank ziet daarom weinig ruimte voor platina voor aanzienlijk hogere prijzen, op voorwaarde dat er geen sterkere substitutie-effecten zijn in de automobielindustrie of productiestilstanden in Zuid-Afrika. Een gemiddelde platinaprijs van $ 900 per troy ounce wordt verwacht in 2020 en $ 950 per troy ounce tegen het einde van volgend jaar. De prijskorting van platina naar goud moet daarom op het huidige hoge niveau blijven.

Palladium: vóór achterstallige correctie

Volgens Commerzbank is palladium ook dit jaar blijven stijgen en kost het momenteel bijna $ 1.900 per troy ounce, meer dan ooit tevoren. Sinds het begin van het jaar is er een toename van bijna 50 procent. De prijs is sinds augustus 2018 meer dan verdubbeld. De correcties zijn in de loop van het jaar geringer en korter geworden. In maart werd de daling van ongeveer $ 200 gevolgd door een consolidatie van drie maanden, begin augustus werden de verliezen van $ 140 binnen een maand gecompenseerd. De prijsdaling van $ 130 in november was in slechts twee weken goedgemaakt. Palladium is nu meer dan twee keer zo duur als platina en ongeveer $ 400 per troy ounce duurder dan goud.


De palladiumprijs blijft rugwind ontvangen van een gespannen fysieke markt. Johnson Matthey verwacht een aanbodtekort van meer dan 800.000 ounces in zijn vooruitzichten voor mei dit jaar. Dat zou het achtste jaar op rij zijn met een tekort aan aanbod.

Op de korte termijn kan de prijs van palladium goed blijven stijgen vanwege het bestaande aanbodtekort en momentum. Commerzbank verwacht echter dat palladium volgend jaar onder druk komt te staan. Dit wordt ondersteund door de lagere vraag van de auto-industrie in Europa vanwege de strengere CO2-emissie-eisen. In China en de VS zal de autoverkoop waarschijnlijk blijven dalen. Bovendien is het volgens Commerzbank slechts een kwestie van tijd voordat de auto-industrie palladium aanzienlijk zal vervangen door het aanzienlijk goedkopere platina. Vanwege de uitstekende positie van de automobielindustrie in termen van vraag, kan dit niet worden geabsorbeerd door andere sectoren. Hoe hoger de palladiumprijs, hoe scherper de daaropvolgende prijsdaling zou moeten zijn. De exacte timing is onmogelijk te voorspellen. Commerzbank gaat ervan uit dat de prijs van palladium eind 2020 aanzienlijk lager zal zijn dan nu. De voorspelling voor het einde van het jaar is $ 1500 per troy ounce.

Zilver: op sleeptouw van goud

Terwijl de goudprijs in september op de hoogste stand in 6,5 jaar stond bereikte de zilverprijs een hoogste punt in drie jaar met iets minder dan $ 20 per troy ounce . Zilver was nog steeds 30 procent verwijderd van het niveau van de lente van 2013, om nog maar te zwijgen van het hoogste niveau ooit van ongeveer $ 50 in 2011.

Zilver is sinds het begin van het jaar met zeven procent gestegen, waardoor de prijs minder is gestegen dan voor goud. De goud / zilververhouding blijft op een zeer hoog niveau van ongeveer 86. Zilver kan daarom geen relatieve sterkte opbouwen in vergelijking met goud. De sterke prijsstijging van meer dan 30 procent in de zomer was slechts een inhaalslag na de duidelijke zwakke fase ervoor, waardoor de goud / zilververhouding is gestegen naar een hoogste punt in 27 jaar van bijna 94. Gemeten aan het langetermijngemiddelde van iets meer dan 60, is zilver nog steeds extreem goedkoop in vergelijking met goud.


De fundamentele gegevens voor zilver zouden geen reden blijven geven voor een aanhoudende sterkte die de goud / zilververhouding duidelijker zou verlagen. De fysieke zilvermarkt is al vier jaar in overaanbod. Het Silver Institute and Metals Focus, een onderzoeksbureau voor edelmetalen, schatte dat het overaanbod op de fysieke zilvermarkt in 2019 16,9 miljoen ounces (525 ton) bedroeg in een gezamenlijke studie, maar slechts de helft van het voorgaande jaar.

Commerzbank verwacht eind 2020 een zilverprijs van $ 18,5 per troy ounce, waarbij het grootste deel van de prijsstijging, net als bij goud, pas in de tweede helft van het jaar zal plaatsvinden.

Goud: positieve signalen

De goudprijs bereikte in september de hoogste stand in zes en een half jaar van iets minder dan $ 1.560 per troy ounce. Tussen eind mei en begin september steeg het goud met meer dan 20 procent. Het tartte ook de stevige Amerikaanse dollar. Als gevolg hiervan had goud dit jaar een recordhoogte bereikt in verschillende valuta, inclusief in euro’s tegen een goede 1.410 euro per troy ounce. Hoewel goud in de herfst een deel van zijn winst heeft verloren, is het sinds het begin van het jaar nog met 14 procent gestegen. Dat zou de sterkste jaarlijkse stijging sinds 2010 zijn. Voor goud in euro’s is de stijging dit jaar maar liefst 18 procent.

Commerzbank gelooft dat de vooruitzichten voor goud ook positief zijn voor 2020. Het monetaire beleid van de belangrijkste centrale banken zal volgend jaar ultra-expansief blijven. De economen van Commerzbank verwachten een verdere renteverlaging door de Fed in het tweede kwartaal van 2020. Bovendien koopt de Fed sinds half oktober kortlopende Treasury-obligaties (T-facturen) ter waarde van $ 60 miljard per maand. De aankopen zullen aanvankelijk doorgaan tot het tweede kwartaal van 2020. De Fed wil niet dat dit wordt begrepen als “kwantitatieve versoepeling” (QE). Het totale vermogen van de Fed steeg vervolgens met ongeveer $ 500 miljard.

De centrale banken zijn niet alleen een drijvende kracht achter de goudprijs vanwege hun monetaire beleid, maar zijn ook op grote schaal actief als kopers van goud. Na drie kwartalen van 2019 zouden volgens de WGC aankopen door centrale banken iets minder dan 550 ton hebben bedragen. De belangrijkste kopers zijn de centrale banken van grote opkomende economieën zoals Rusland, China, India en Turkije. Deze streefden naar een groter aandeel goud in hun deviezenreserves om de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen.

Het lage of negatieve renteklimaat, dat al lang wordt gecementeerd door het monetaire beleid van de centrale bank, het onopgeloste handelsconflict tussen de VS en China en de vele (geo) politieke risico’s, zou verdere stijging van de goudprijs in 2020 ondersteunen. Bovendien bestaat het risico van een correctie van de overgewaardeerde Amerikaanse dollar en de hooggewaardeerde aandelenmarkten.

Het aanhoudende belang van centrale banken zou ook goud een rugwind moeten geven. De goudprijs kan daarom volgend jaar blijven stijgen. Commerzbank verwacht een stijging tot $ 1.550 per troy ounce tegen het einde van 2020. Het grootste deel van de prijsstijging wordt in de tweede helft van het jaar verwacht.

Bron: boerse-online.de

Gemaksbeleggen

Een spaarrekening levert niets meer op , sterker nog het kan u geld kosten! U hebt echter weinig tijd en u wilt niet de hele dag achter de computer zitten. Dan is automatisch beleggen mogelijk wat voor u. Op die manier kunt u meeliften op het succes van ons systeem. Het heeft met een startkapitaal van € 7.000 in juni 2015 , een winst van € 18.875 gemaakt. Vraag de gratis brochure aan. KLIK HIER.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.