Supercyclus grondstoffen pas begonnen

De grondstoffenmarkt is in een nieuwe fase beland: de supercyclus. Wat betekent dit voor beleggers?

In een wereld waar de economie voortdurend verandert, is er één constante die beleggers niet kunnen negeren: grondstoffen. VanEck, een van ’s werelds grootste aanbieders van exchange traded funds, heeft onlangs aangegeven dat het optimistisch is over de grondstoffenmarkt. Het bedrijf voorspelde dat de markten zich in de vroege stadia bevinden van wat het denkt dat een supercyclus in grondstoffen zal worden. Lees verder om meer te weten te komen over deze fascinerende trend en hoe je ervan kunt profiteren.

De opkomst van grondstoffen

“In de tweede helft van het jaar, beginnend op 30 juni, zag je het lange einde van de curve omhoog gaan toen de rentetarieven begonnen te normaliseren. Daarmee kreeg je een aanzienlijke outperformance van grondstoffen ten opzichte van aandelen,” verklaarde VanEck in een beleggersnota. “We denken dat die trend de rest van het jaar doorgaat, maar belangrijker nog, we denken dat dat een langetermijntrend is die zal doorgaan,” voegde de uitgever van exchange traded funds eraan toe.

Een nieuw regime

De redenering achter dit geloof is dat VanEk van mening is dat Wall Street nu in een nieuw regime zit dat wordt gekenmerkt door structureel hogere rentetarieven en structureel hogere inflatie. Bovendien zal dit paradigma activa met schaarste bevoordelen, vandaar het grondstoffensegment.

David Schassler, hoofd van Quantitative Investment Solutions, legt uit dat we ons in een nieuw regime bevinden met structureel hogere rentetarieven en inflatie die gunstig zijn voor activa met schaarste. “Laten we het eerste halfjaar samenvatten. Het eerste halfjaar draaide helemaal om aandelen. Specifiek ging het om groeiaandelen. Hoe groter ze waren en hoe groter hun marktkapitalisatie was, hoe beter je het deed. Het was een markt met een zeer, zeer smalle leiderschap, maar een paar bedrijven die een groot deel van de brede indices vertegenwoordigen, stegen enorm.”

De toekomst van investeringen

“Pre-COVID ging helemaal over lage inflatie, lage rentetarieven. We geloven dat we ons in een structureel ander regime bevinden, een regime dat je voortdurend hoge rentetarieven zal geven, aanhoudend hoge inflatie, aanzienlijk boven de 2% met verschillende pieken en dalen, inflatoire perioden, deflatoire perioden, maar een gemiddeld inflatieniveau dat aanzienlijk hoger is, en opnieuw, een gemiddeld renteniveau dat aanzienlijk hoger is.”

Tijdens perioden van extreme onzekerheid moet je vertrouwen op diversificatie, met name diversificatie naar activaklassen waar je mogelijk niet veel blootstelling aan hebt. “Dus we geloven dat we in de vroege stadia zijn van wat we denken dat een supercyclus in grondstoffen zal worden. We denken dat je succesvol bent in deze periode door je te richten op investeringen met schaarste. Laten we specifieker zijn. Grondstoffen, natuurlijke hulpbronnen aandelen, natuurlijke hulpbronnen aandelen profiteren over het algemeen van hogere grondstoffenprijzen.

En tot slot zouden mensen moeten overwegen om inkomsten genererende reële activa te overwegen. We hebben het over dingen als REIT’s. Over het algemeen blijven de vastgoedwaarden stijgen tijdens deze perioden van hogere inflatie. De rendementen van deze eigendommen zijn aangepast aan het nieuwe hogere renteregime. Maar het belangrijkste hier bij REIT’s, je wilt je richten op kortere duur REIT’s die de prijzen op een vrij regelmatige basis kunnen aanpassen om bij te blijven met het nieuwe regime waarin we ons bevinden.”

Hoe te profiteren van de supercyclus in grondstoffen

Er zijn verschillende manieren om te profiteren van de supercyclus in grondstoffen. Hier zijn enkele concrete namen en ETF’s die je zou kunnen overwegen:

 1. Handel in grondstoffen: Dit is de meest directe manier om te profiteren van een supercyclus in grondstoffen. Echter, deze markten zijn vaak zeer complex en volatiel, wat ze een risicovolle en minder wenselijke markt maakt voor de gemiddelde retailbelegger.
 2. Beleggen in ETF’s: ETF’s bieden een meer gediversifieerde blootstelling aan de grondstoffenmarkten. Hier zijn enkele ETF’s die je zou kunnen overwegen:
  • Invesco Optimum Yield Diversified Commodity Strategy No K-1 ETF (PDBC) (14,36): Dit fonds heeft een beheerd vermogen van $3.91 miljard en een kostenratio van 0.59%.
  • Invesco DB Commodity Index Tracking Fund (DBC) (Huidige koers $ 23,98): Dit fonds heeft een beheerd vermogen van $1.83 miljard en een kostenratio van 0.85%.
  • iShares S&P GSCI Commodity-Indexed Trust (GSG). (Huidige koers $20,77)
 3. Beleggen in aandelen: Aandelen van bedrijven die actief zijn in de grondstoffensector kunnen ook profiteren van een supercyclus in grondstoffen. Hier zijn enkele concrete namen:
  • Freeport McMoRan (FCX): (Huidige koers $33,61) Freeport McMoRan is ’s werelds grootste producent van koper.
  • Norilsk Nickel (GMKN.ME): (Huidige koers 16,720.00) Norilsk Nickel is wereldwijd de grootste producent van nikkel.
  • MP Materials (MP): (Huidige koers $15,67) MP Materials is een belangrijke speler in de grondstoffensector.

Het is belangrijk op te merken dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt, en het is aan te raden om je eigen onderzoek te doen of professioneel advies in te winnen voordat je besluit om te beleggen.

Investeringsoplossingen

“Laten we het hebben over twee oplossingen. De eerste is de VanEck Inflation Allocation ETF, de ticker is RAAX ((Huidige koers $ 25,07). Dit is een hele coole oplossing omdat het je een one-stop-shop geeft voor gediversifieerde reële activa. De tweede waar ik het over wil hebben is PIT. (Huidige koers $ 50,42). Dat is de ticker voor de VanEck Commodity Strategy ETF. Het streeft ernaar om passieve grondstoffeninvesteringen te verbeteren, die domineren waar de meeste AUM in grondstoffeninvesteringen zit.”

Conclusie

“Dus laten we alles samenvatten waar we het over hebben gehad. We geloven dat we ons in een nieuw regime bevinden. Dit nieuwe regime zal gekenmerkt worden door structureel hogere rentetarieven, structureel hogere inflatie. En daardoor bevinden we ons in een nieuw paradigma. Dat paradigma bevoordeelt activa met schaarste. Die belangrijkste activa met schaarste zijn grondstoffen, natuurlijke hulpbronnen aandelen, en zelfs inkomsten genererende reële activa.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.