Uitgelezen kans om in olie te stappen

Dow Jones STOXX 600 Oil & Gas Fund is de nieuwe tip van de week. De olieprijs is sinds begin juli gedaald van $ 147 naar $ 53 per vat, een enorme crash. Als gevolg van de kredietcrisis zijn veel speculanten uit de oliemarkt gejaagd. De wereldwijde recessie heeft de vraag naar olie ook behoorlijk doen inzakken. Zo zijn in de VS in de maand oktober 32 % minder auto’s verkocht. Mede daardoor is het olieverbruik in de VS met 2 mio vaten per dag gedaald. Ook vanuit emerging markets als India en China is de vraag afgenomen. Het gevolg van deze veel lagere olieprijs is echter dat de grote olieconcerns hun geplande investeringen weer in de kast gaan zetten. Terwijl het steeds duurder wordt olie uit de grond te halen in steeds lastiger te exploreren gebieden levert het steeds minder op. Zo kost productie van een vat olie uit de teerzanden in Canada naar schatting $ 90 per vat.

Gevolg: achterblijvende investeringen in nieuwe olievelden. Door de recessie houdt het aanbod de sterk ingezakte vraag nog bij, maar zodra de economie weer aan gaat trekken zullen vraag en aanbod weer flink uiteen gaan lopen. Gevolg: een veel hogere olieprijs in de toekomst. Het Internationaal Energie Agentschap verwacht dat dit reeds vanaf 2010 kan gaan plaatsvinden. Voor lange termijnbeleggers een uitgelezen kans om tegen lage koersen in deze industrie te stappen. De dividenden zijn historisch hoog en de koers/winstverhoudingen laag. Gezien de permanente behoefte aan olie zijn de risico’s niet erg hoog.

Beleggers hebben de keus uit veel beursgenoteerde oliefondsen, maar voor wie meer spreiding zoekt is wellicht het onlangs in september nieuw gelanceerde Exchange Traded Fund (ETF) Dow Jones STOXX 600 Oil & Gas Fund interessant. Een mandje van 33 aandelen uit deze sector. Grootste holdings: BP, Total, Shell, ENI, BG, Statoil, Repsol, Tullow Oil, OMV en SAIPEM. Dividenden worden herbelegd. Het staat genoteerd in Amsterdam in euro’s.

Gegevens:

ISIN Code: IE00B3CNH840
Notering: Amsterdam
Koers: € 14,22
Klik hier voor actuele koers

NB Ondergetekende heeft zelf geen positie in deze belegging.

Over de afgelopen 10 jaar bedroeg het rendement 9,71 % gemiddeld per jaar. En dat is uitzonderlijk goed daar een beleggingen in aandelen in welke index dan ook over deze periode normaal gesproken geen positief rendement heeft gerealiseerd. Het betekent ook een outperformance van de index (50 % MSCI en 50 % Citigroup World Bonds) met 7,2 % gemiddeld per jaar.

Jan-willem Nijkamp
Inmaxxa Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.