De grootste prijsstijging sinds 1991 werd kort daarna gevolgd door herstel. De schok is al bijna vergeten. Het conflict tussen Saoedi-Arabië en Iran is gevaarlijk verergerd. Op de lange termijn kan dit een risicopremie rechtvaardigen.
De paniek duurde slechts kort. Na de drone-aanval op de grootste olieraffinaderij van Saudi-Arabië stegen de olieprijzen maandagochtend. In de vroege handel kostte een vat Noordzee-olie Brent in de top 20 procent meer dan op de vorige vrijdag. Met $ 71,95 was ’s werelds meest waardevolle grondstof net zo duur als in vier maanden. Al rond het middaguur van de grootste prijsstijging sinds de Golfoorlog in 1991 was er nog maar ongeveer de helft over. Op dinsdag zette de daling door. Het vat van Brent daalde met 6,6 procent tot $ 64,48. Op donderdag was het zelfs goedkoper op $ 63,65, bijna terug naar het $ 60,30 startniveau vorige week.
De bezorgdheid op korte termijn over een merkbaar aanbodtekort is blijkbaar snel weer weggeëbd. Wereldwijd lijken de olievoorraden overvloedig genoeg. Het aanbod is groot genoeg om knelpunten op korte termijn te compenseren, waarbij de VS terugkeert om ’s werelds grootste promotor te worden. Aan het einde van de maand zou de olieproductie volgens het nieuws weer normaal zijn. En vanwege de grote voorraadniveaus konden alle wensen van de klant al volledig worden vervuld. Saoedi-Arabië minister van energie bin Salman streeft bijvoorbeeld naar een productievolume van 9,89 miljoen vaten per dag voor zowel september als oktober. Dat zou meer zijn dan in augustus.
Dus, was de olieprijsschok vanaf maandag niets meer dan een korte paniekaanval, een uiteindelijk onbeduidende overreactie van de markt? Daar zijn redenen voor. Naast het wereldwijde aanbodoverschot blijft de Chinese economie verzwakken. In augustus steeg de industriële productie met de minste percentage in 17 jaar. De detailhandelsverkopen en investeringen in materiële vaste activa daalden eveneens. Dit, in combinatie met de daaruit voortvloeiende angst voor een wereldwijde recessie, suggereert een daling van de wereldwijde vraag naar olie, wat zou leiden tot dalende prijzen.
Het escalatierisico neemt toe
Aan de andere kant neemt het risico op een militaire escalatie in het Midden-Oosten tussen de grootmachten Saoedi-Arabië en Iran toe met de drone-aanval. Het is ook mogelijk dat in dit geval de VS of Rusland er op enige wijze aan deelnemen. Hoewel Iran, de aanval niet geleid heeft zijn Saoedi-Arabië en de Amerikaanse regering ervan wel overtuigd.
Het hoeft de leiden tot een grote militaire confrontatie, het is voldoende voor een oorlog op politiek en economisch niveau, die op de lange termijn een factor zou kunnen worden. als het gaat om de prijs van olie. Uiteindelijk wordt een grote bron van vuur in het Midden-Oosten heter en heter en de partijen die het aanjagen lijken onvoorspelbaar.
Veel analisten hebben hun olieprijsvoorspellingen verhoogd na de aanslagen. Gemiddeld verwachten ze nu niet meer 66 dollar per vat Brent, maar een prijsniveau tussen 70 en 72 dollar. Niet vanwege een merkbaar aanbodtekort, het is eerder het genoemde conflictrisico, dat zij in de waardering van de grondstof geprijsd willen zien. Een zogenaamde “risicopremie” dus.
Tot nu toe is er niets op de markt opgemerkt. Aan het einde van de week kondigde Donald Trump echter via Twitter aan dat hij Iran nieuwe sancties wilde opleggen. Bovendien beschuldigde het Saoedische leger Iran opnieuw van een aanval op de raffinaderij. De-escalatie klinkt anders. Het is daarom mogelijk dat de risicopremie de komende weken duidelijker tot uiting komt in de prijs van het “zwarte goud”.
Ondertussen is het lang niet zeker dat Saudi-Arabië zijn olieproductie zal kunnen normaliseren zoals aangekondigd. Als dit langer dan zes weken zou duren, zou de prijs van het vat van Brent kunnen oplopen tot $ 75, schrijven de analisten van Goldman Sachs.
Hoe te beleggen in olie ?
Wij hebben deze week een artikel gepubliceerd hoe u in olie kunt beleggen: KLIK HIER
Start met Automatisch Beleggen
Optimisme over olie en de prijs van olie is terug. Volgens het IEA zal de vraag naar olie de komende jaren alleen maar stijgen en daarmee ook de prijs.
Er dreigen betere tijden aan te breken voor de fossiele energiesector. Nu de wereld heel langzaam normaliseert, verkiezen veel mensen de veiligheid van de auto boven het openbaar vervoer.
Tijd voor wat algemene ontwikkeling en kennis van de geschiedenis. Bij Deutsche bank hebben ze gekeken naar de prijsontwikkeling van een vat olie sinds 1870.
Gaat de olieprijs voor langere tijd terug naar $100 per vat. Ja, denken ze bij JP Morgan en Goldman Sachs.