De olieprijs bereikte een piek van $107,67 in juni van dit jaar. Sindsdien is er een glijvlucht ingezet. Op 1 december kwam de prijs van het zwarte goud onder de $64 terecht, de laagste stand in vijf jaar.Is de bodem nu bereikt? De daling van de olieprijs wordt veroorzaakt door lange termijn factoren die samenkomen met korte termijn overwegingen.
De energieproductie in Noord-Amerika begon te stijgen in 2006-2006. De opkomst van schalie-gas en olie heeft de olieprijs gedrukt. In juli stootte de Verenigde Staten al Saoedi-Arabië van de troon als grootste producent van olie ter wereld. Amerika investeert in 2014 $ 200 miljard in de energiesector. Het land blijft waarschijnlijk tot 2030 de grootste energieproducent ter wereld.
De toegenomen aanbod werd opgevangen door een sterke vraag uit China en van andere opkomende markten. Ook de toegenomen onrust in Libië en Syrië verhinderde een neerwaartse druk op de olieprijs, De afgelopen jaren toont de Chinese economie echter tekenen van groeivertraging. Ook in de andere opkomende markten is de expansie aan het afzwakken. Daarnaast toont de Europese economie zwakte.
Klik op grafiek voor een grotere figuur
De toenemende productie in Noord-Amerika en de mondiale groeivertraging zijn de lange termijn factoren achter de daling van de olieprijs. De directe aanleiding voor de duikvlucht zijn de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Irak en Libie kunnen deel de productie hervatten. Ook de weigering van Saoedi-Arabië om de productie te beperken zet een verder neerwaarts druk op de prijs van het zwarte goud.
Klik op grafiek voor een grotere figuur
Analisten van CME groep gaan er van uit dat de huidige daling van de olieprijs circa 70% aanbod gerelateerd is en slechts 30% voor rekening van de vraag komt. De lagere olieprijs zal op korte termijn geen effect hebben op de productie. Dat betekent dat het aanbod verder zal toenemen omdat de productiecapaciteit in termen van infrastructuur al gebouwd zijn. Ook zullen beleggers uit de olie stappen en meer richting de aandelenmarkten bewegen. Een beweging die reeds gaande is en bij een daling van de olieprijs verder in kracht zal toenemen.De olieprijs kan dus als er geen grote aanbodschokken zich voordoen verder omlaag. Technisch vinden we steun bij $49,78 en weerstand op $75,16 voor de US light Sweet Crude.
Het wordt tijd om Shell bij te kopen. Koers lijkt me ver genoeg te zijn gedaald. Het dividend rendement is nog altijd hoog. Rente op de spaarrekening is nog maar 1%. Je kunt nu beter het aandeel Shell kopen, dat is mijn advies.
De CME group heeft geen analisten aan boord trouwens,dit is de plek waar futures en opties verhandelbaar zijn,’analyseren’ zou dan niet echt gepast zijn. Tenminste, mij is nooit aangeboden om gebruik te maken van een analist.
Olie staat weer eens op de kaart,gelijk als in dit eerder verschenen artikel, http://www.dekritischebelegger.nl/grondstoffen/olie/olieprijs-waar-ligt-de-bodem/ , maar de paniek is eigenlijk onbegrijpelijk want dit zag je gewoon aankomen.