Nieuwe oliecrisis?

Is de onrust in het Midden-Oosten de ‘Black Swan’ voor 2011? De reden achter de stijging van de olieprijs zijn de zorgen over een verspreiding van de onrust naar andere olierijke landen in het Midden-Oosten en in het bijzonder naar Saoedi-Arabië, die een groot gedeelte van de reservecapaciteit in bezit heeft.

WTI Crude steeg sinds vrijdag met meer dan 9% gestegen en heeft daarmee het gat tussen de BrentCrude iets gedicht. Een aanhoudende opmars van het zwarte goud kan leiden tot meer inflatie en het wereldwijde herstel beperken. De beurzen staan vandaag in het rood vanwege de onrust.

Gisteren stond de gemiddelde olieprijs van benzine in de Verenigde Staten op $3,17 per gallon, een stand die sinds oktober van 2008 niet aangetikt werd en slechts 2,5% onder het gemiddelde prijs van dat jaar. De hoge olieprijs was mede de oorzaak van de recessie.

De onrust in het Midden-Oosten leidde tot een vlucht naar “veilige havens” zoals de dollar. De Amerikaanse munt werd sterker ten opzichte van de waardoor de olieprijs in euro nog verder omhoog ging.

Brent Crude tikte 108.57 en kan mogelijk stijgen naar 110. Het zal volgens Saxo Bank wereldnieuws worden als de WTI, de toonaangevende graadmeter voor de olieprijs, over de $100 zou gaan. De WTI steeg vannacht naar 98.48 en noteert thans (18:52 uur) op 94,78.

olieprijs 22 februari 2011
olieprijs 22 februari 2011

Gebruikte bron: Oil rallies as Libya bleeds, Saxo Bank.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.