China toneel volgende revolutie?

De afgelopen weken zullen waarschijnlijk de geschiedenis boeken ingaan als de Facebook revolutie. In het Midden-Oosten moest eerst Ben Ali het veld ruimen in Tunesië hij werd snel gevolgd door Hosni Moebarak van Egypte en nu staat de druk op Moammar al-Qadhafi  in Libië. Hij antwoordde snel op de staatstelevisie met paraplu in de hand en niet van plan het veld te ruimen.

Ondertussen stijgen de prijzen van bijvoorbeeld olie en goud door deze onrust. Mocht de rust wederkeren zullen de prijzen naar mijn verwachting weer normaliseren. Maar wanneer is de rust wedergekeerd? Ik heb Egypte al een aantal dagen niet meer op de voorpagina’s gezien, Moebarak is weg maar is dat de oplossing? Er zal nu een nieuw regime moeten komen. De interim regering heeft gelijk haar stempel gedrukt door voor het eerst in ruim 30 jaar Iraanse oorlogsschepen doorgang te verlenen door het Suez kanaal.

Persoonlijk denk ik dat de onrust (voor zover het ooit rustig is geweest) in het Midden-Oosten nog wel even voort zal duren en zich mogelijk zal uitbreiden naar andere landen in de regio.

Mijn grootste vrees is dat de 3 mensen die in China toegang tot Facebook hebben ook de straat op zullen gaan en gevolg zullen vinden. Ook die bevolking heeft genoeg reden tot klagen en heeft in het verleden laten zien tot grootste protesten in staat te zijn. Neem het Tiananmen protest op 4 juni 1989 dat plaatsvond op het plein van de hemelse vrede en tot een vreselijk bloedig einde kwam. Dezelfde Communistische partij als toen is nog steeds aan de macht, zei het “gemoderniseerd”.

Het effect van een mogelijk protest in China zou waarschijnlijk een averechts effect op grondstofprijzen en voor een algehele economische downturn zorgen. Stelt u zich voor dat China uiteen zou vallen zoals de Sovjet Unie begin jaren 90 is gebeurd…

Ik sluit niet uit dat China het zou kunnen overkomen, de rijkdom is slecht verdeeld en dit voedt een mogelijke revolutie.

Geloof me, ik probeer u geen depressie aan te praten maar blijf voorzichtig en alert, het soort stijgingen/dalingen op dit soort nieuws kan zichzelf ook razendsnel ongedaan maken. En als u op dat moment even niet de televisie aan heeft maar bijvoorbeeld (van uw koerswinsten) aan het zwembad van uw cocktail zit te genieten zou het zomaar kunnen zijn dat het een erg duur drankje wordt…..

Paul Rodenburg
http://www.darioncm.com/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.