Loef TIP: ga voor olie en gas

In deze column wordt elk weekend een ‘Technisch Inspirerend Patroon’ (afgekort ‘TIP’) onder de publieke aandacht gebracht. Deze column wordt opgesteld door Edward Loef van Loef Technische Analyse B.V. (LTA)  in samenwerking met De Kritische Belegger.

De LOEF TIP is bedoeld om belangstellenden in de technische analyse wekelijks te inspireren. De inhoud van deze column is nadrukkelijk niet bedoeld als een persoonlijk advies. De technische analyse maakt primair gebruik van de koersgrafiek en van de beurskoers afgeleide indicatoren met het doel om trends en trendomslagen tijdig te herkennen.

De LOEF TIP van deze week gaat over de ontwikkeling van de Dow Jones Stoxx 600 Oil & Gas Index. In deze Europese beursindex, samengesteld uit olie- en gasaandelen, is de trend opwaarts gericht. Dit is af te leiden uit het blauwe stijgende 20-daags koersgemiddelde dat zich boven het rode 120-daags koersgemiddelde beweegt. Onderin de grafiek illustreert de roze lijn hoe het proces van stijgingen en dalingen zich verhoudt tot de algemene aandelentrend in Europa, in deze vertegenwoordigd door de Dow Jones Stoxx 600 index.  Hiervan afgeleid is de ‘Moving Average Convergence Divergence’-indicator (afgekort MACD) die eveneens onderin de koersgrafiek is afgebeeld. De blauwe lijn stijgt nu boven de zwarte lijn in de MACD. De kans is nu groot de Europese oliesector de komende dagen/weken beter presteert dan de breder samengestelde  Europese  DJ Stoxx 600 aandelenindex.

Het technisch koersdoel voor de DJ Stoxx 600 Oil & Gas index wordt becijferd rond 427 eind 2011 op basis van het omklappen van de afstand tussen de top en bodem vorig jaar. De stop loss grens voor het handhaven van deze analyse is 327 (= huidige niveau 120-daags koersgemiddelde). Zolang het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde noteert is de onderliggende trend stijgend.

Dow Jones Stoxx 600 Oil & Gas index (koers 358,01) grafiek op dagbasis vanaf 2010
Dow Jones Stoxx 600 Oil & Gas index (koers 358,01) grafiek op dagbasis vanaf 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

DISCLAIMER
Edward Loef en/of LTA heeft geen prive/zakelijke posities in deze publicatie genoemde waarden. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is deze disclaimer van toepassing.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.