Vrijwel onmiddellijk na het bekend worden van de vliegtuigramp schoten de tarweprijzen omhoog. De vrees voor een escalatie van de strijd in Oost-Oekraïne maakte zich pijlsnel van de markt meester. Een oplaaiende strijd zou de ongestoorde export van vooral tarwe uit de havens van de Krim in gevaar kunnen brengen. Van oudsher is Oekraïne de graanschuur van Europa. Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor 20% export van totale wereldmarkt.
Toch denken wij niet, dat het conflict uit de hand gaat lopen en dat Europa direct betrokken raakt bij het gewapende conflict. De politici in Brussel durven gewoonweg een keiharde confrontatie met Rusland niet aan. Daarvoor is bijvoorbeeld de afhankelijkheid van het Russisch gas te groot en wonen er teveel Russische miljardairs in London. De Amerikanen kunnen doen wat ze willen, maar het is de duidelijke wens van mevrouw Merkel om de contacten met Moskou warm te houden. Ook Parijs voelt er weinig voor om de lucratieve wapenhandel met Rusland op te schorten.
De graanmarkt
Al verschillende keren hebben wij u geattendeerd op de mogelijk sterke daling van de graanprijzen. De redenen zijn, dat een record aantal hectares aan granen in de VS is ingezaaid en dat het weer al weken uitstekend is. Hierdoor zal het aanbod na de oogst enorm gaan toenemen. Maar ook buiten de VS blijkt de oogst van verschillende graansoorten er uitstekend bij te staan. Om die reden zijn de prijzen van maïs en sojabonen nu al weken op rij fors aan het dalen. Voor veel handelaren kwam dat als een verrassing, maar wij hebben u er echter tijdig op geattendeerd. Aan de ander kant zullen granen als tarwe, maïs en sojabonen nooit gratis zijn. Er is altijd een bodem. De vraag is hoeveel kunnen deze prijzen nog verder dalen? In ons vorige artikel hebben wij onze visie daarop gegeven.
U kunt dat nogmaals nalezen:
Voorlopig zien wij geen redenen om fundamenteel van deze visie af te wijken. Toch willen wij bij deze visie enkele kanttekeningen plaatsen. Nog vorige week waren we van mening, dat de daling van de tarweprijzen was doorgeschoten en dat de prijs op zoek was naar een nieuw evenwicht, waarbij een lichte stijging niet uit te sluiten was al was het maar vanwege bovengenoemde brandhaard. Het ziet er echter naar uit, dat een stijging naar $ 6,20 per bushel op een termijn van 6 maanden misschien wat aan de krappe kant is.
Maïs: Wij blijven negatief over mais en zien de koers nog verder dalen richting 3,30 USD per bushel in 3 maanden.
Sojabonen: Wij blijven negatief over sojabonen en zien de koers nog verder dalen richting 9,00 USD per bushel in 3 maanden.
De oorzaak hiervoor moeten we zoeken in Rusland. Volgens het Russische ministerie van landbouw mag Rusland dit jaar ook rekenen op een overvloedige graanoogst. Die wordt nu geschat op 92 – 100 miljoen ton. Meer dan de helft van die oogst, 55 – 56 miljoen, is tarwe. Dat is alweer 5 miljoen ton meer dan de Russen aan het einde van mei begroot hadden. De Russen willen nu een groot deel van hun surplus op de wereldmarkt kwijt. Gelet op hun handelen in de afgelopen jaren, zijn ze bereid dumpprijzen te rekenen om zo de vraag op gang te houden. Dat maakt het mogelijk dat de prijs voor tarwe tot onder $ 5 per bushel is gezakt. Pas als de Russen hun voorraden verkocht hebben is er ruimte voor prijsherstel.
Gratis nieuwsbrief
INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.
Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.
Start met Automatisch Beleggen
Het coronavirus heeft veel mensen ertoe aangezet te gaan hamsteren. We kennen allemaal de geliefde producten: wc-papier, paracetamol, blikgroentes en ook pasta.
Ondanks dat consumenten door de hoge inflatie minder te besteden hebben staat de prijs van Arabica koffie dichtbij de hoogste piek in twaalf jaar.
Hoe serieus moeten we de ESG-betogen van een financiële reus als BlackRock eigenlijk nemen.
Elke crisis kent zijn winnaars en verliezers. Een van de verliezers van de huidige pandemie is de cacaoboer.