Waarom stijgen de voedselprijzen ?

In de afgelopen maanden zijn de voedselprijzen wereldwijd gestegen. Er wordt druk gediscussieerd over de oorzaak van deze prijsstijgingen en wie daarvoor verantwoordelijk is. De Duitse nieuwswebsite Finanzen.net heeft hierover een artikel gepubliceerd.

Volgens het artikel zijn er verschillende oorzaken voor de hoge voedselprijzen. Een belangrijke oorzaak is de groeiende vraag naar voedsel in opkomende economieën zoals China en India. Dit leidt tot schaarste op de wereldmarkt en dus hogere prijzen. Daarnaast speelt het weer een rol: droogte en andere klimaatproblemen hebben gevolgen voor de oogsten en dus de beschikbaarheid van voedsel.

Maar er zijn ook andere factoren die de prijzen opdrijven. Zo is er een toegenomen vraag naar biobrandstoffen, wat ervoor zorgt dat er minder land beschikbaar is voor de voedselproductie. Ook is er sprake van speculatie op de voedselmarkten, waarbij beleggers voedsel als grondstof gebruiken om winst te maken.

De vraag is wie er verantwoordelijk is voor deze ontwikkelingen. Sommigen wijzen naar de overheid, die volgens hen meer moet doen om de voedselproductie te stimuleren en de markt te reguleren. Anderen vinden juist dat de markt haar werk moet doen en dat de hogere prijzen een natuurlijk gevolg zijn van vraag en aanbod.

Wat de oorzaak ook mag zijn, de hoge voedselprijzen hebben een enorme impact op de levensstandaard van miljoenen mensen wereldwijd. Vooral de armste bevolkingsgroepen worden hard getroffen. Het is dus belangrijk dat er snel oplossingen worden gevonden om deze crisis te beëindigen.

Beleggen in voedsel

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in voedsel, elk met hun eigen risico’s en voordelen. Hieronder bespreek ik enkele opties:

  1. Aandelen van voedselbedrijven: Een manier om te beleggen in de voedingsindustrie is door aandelen te kopen van bedrijven die actief zijn in deze sector. Denk bijvoorbeeld aan grote multinationals zoals Nestlé of Unilever, maar ook aan kleinere bedrijven die bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in biologische voeding. Het is belangrijk om vooraf voldoende onderzoek te doen naar de financiële gezondheid van het bedrijf en de ontwikkelingen in de voedingsmarkt.Individuele aandelen:
   • Nestlé (NESN)
   • Danone (BN)
   • Unilever (UNA)
   • Tyson Foods (TSN)
   • Archer Daniels Midland (ADM)
 1. Beleggingsfondsen en ETF’s: Er zijn ook verschillende beleggingsfondsen en exchange-traded funds (ETF’s) beschikbaar die zich richten op de voedingsindustrie. Dit kan bijvoorbeeld een fonds zijn dat zich richt op biologische voeding of een ETF dat investeert in de grondstoffen die nodig zijn voor voedselproductie, zoals graan of sojabonen.
  ETF’s:

  • Invesco Dynamic Food & Beverage ETF (PBJ)
  • iShares Global Consumer Staples ETF (KXI)
  • VanEck Vectors Agribusiness ETF (MOO)
  • First Trust Nasdaq Food & Beverage ETF (FTXG)
  • iShares MSCI Global Agriculture Producers ETF (VEGI)
 2. Landbouwgrond: Een andere manier om te beleggen in voedsel is door te investeren in landbouwgrond. Dit kan bijvoorbeeld door direct landbouwgrond te kopen of door te investeren in een fonds dat dit doet. Het voordeel van deze optie is dat het relatief stabiel is en minder afhankelijk is van de fluctuaties in de financiële markten.

 

1 gedachte over “Waarom stijgen de voedselprijzen ?”

 1. Wilma van Ravenswaaij

  En hoe zit het dan met de boeren die nog steeds dezelfde prijzen ontvangen voor het litertje melk terwijl de prijs van datzelfde litertje fors is gestegen in de supermarkten?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.