Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Suikerprijs kan weer herstellen

De suikerprijs in de internationale handel blijft onder druk staan. Binnen een maand werd de grondstof met ongeveer negen procent gedaald en staat nu op minder dan elf cent per US-pond (ongeveer 450 gram).  Sinds het begin van het jaar staat een min tien procent in de boeken.

Bron: https://www.boerse-online.de/rohstoffe/zuckerpreis
Bron: https://www.boerse-online.de/rohstoffe/zuckerpreis

Dat heeft een aantal oorzaken. De handelsruzie tussen China en de Verenigde Staten drukt de suikerprijs . De vertragende wereldeconomie maakt grondstoffen minder nodig. Ook staan de voorraden op een hoog niveau.

Aan de prijsdaling kan wel een spoedig een einde komen. “De internationale suikerorganisatie ISO verwacht dat de overschotfase op de wereldwijde suikermarkt zal eindigen in het 2019/2019-seizoen,” meldt Michaela Kuhl, analist in landbouwproducten bij Commerzbank.

Het tekort kan zelfs groter zijn dan aanvankelijk werd aangenomen. Tot nu toe verwachtte de ISO een orde van grootte van drie miljoen ton. Nu verhoogde de organisatie haar voorspelling tot 4,8 miljoen ton. “Het verwacht dat de wereldwijde suikerproductie met 2,4 procent zal dalen tot iets minder dan 172 miljoen ton, voornamelijk als gevolg van lagere volumes in India en Thailand,” zei Kuhl.

Daarom is het waarschijnlijk dat de suikerprijs zal herstellen. De prijzen mogen echter niet omhoogschieten. Omdat er ondanks het voorspelde tekort geen schaarste zal zijn op de suikermarkt. De belangrijkste reden is de hoge voorraadniveaus, zoals in India. “Daar heeft de regering zojuist bijna $ 900 miljoen ingezet om de export in het seizoen 2019/20 te subsidiëren,” zegt de analist. Het doel is om zes miljoen ton suiker te exporteren, waardoor de opgeblazen binnenlandse voorraden worden verlaagd die de prijzen drukken.

Profiteren van de suikerprijs

Al in het huidige seizoen heeft India de export van suiker sterk gesubsidieerd. Het geplande exportvolume van vijf miljoen ton werd echter duidelijk gemist door de lage wereldmarktprijzen. “Zelfs als India slechts ‘vier miljoen ton exporteerde in 2019/20, zou een prijsstijging door het tekort snel grenzen stellen’, zegt Kuhl.

Beleggers die van risico houden, kunnen instappen met een ETC van WisdomTree op de korte tot middellange termijn. De ETFS 2x Daily Long Sugar volgt de prijs van de grondstof met dubbele intensiteit (ISIN: DE 000 A0V 9Y8 1). Een lichte prijsstijging verandert in een mooie winst. Als de prijsdaling aanhoudt, dreigen echter aanzienlijke verliezen.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *