Suiker is peperduur geworden

De voedselprijzen op de wereldmarkt dalen. Alleen suiker wordt steeds duurder. De prijs van het zoete goedje staat op de hoogste stand in 10 jaar.

De wereld wordt geconfronteerd met wat lijkt op een suikertekort. Een gebrek aan leverbare suiker vóór de vervaldatum van vrijdag heeft het termijncontract voor witte suiker voor mei naar het hoogste niveau in meer dan tien jaar gestuurd. De futures op witte suiker zijn de afgelopen drie weken met bijna 20% gestegen en hebben niveaus bereikt die sinds november 2011 niet meer zijn gezien.

De belangrijkste reden is dat de komende suikerrietoogsten in India en Thailand, de tweede en derde grootste suikerexporterende landen, bedreigd worden door het weerfenomeen El Niño. Hier kijkt de markt waarschijnlijk terug op de ervaring van 2016, toen de ernstige droogtes in Thailand en India veroorzaakt door El Niño de lokale oogsten aanzienlijk verminderden, zo wordt gezegd.

“Anders dan toen is de huidige oogst in Brazilië, het belangrijkste suikerexporterende land, echter niet getroffen door hevige regenval, dus de suikermarkt zou in ieder geval dit jaar goed bevoorraad moeten zijn”, aldus de analisten van Commerzbank.

Het aanbod zal echter waarschijnlijk aanzienlijk lager zijn dan enige tijd geleden werd aangenomen. In het najaar schatte S&P Global Commodity Insights dat de markt in het huidige seizoen met vijf miljoen ton overaanbod zou hebben. Eind vorige maand stelde het analysebureau zijn schatting bij tot slechts 600.000 ton.

“Nu het Braziliaanse oogstseizoen op het punt staat te beginnen, zal de suikeraanvoer waarschijnlijk toenemen, wat het verdere opwaartse potentieel voor de suikerprijzen zou moeten beperken. Het verhoogde prijsniveau zou er ook voor kunnen zorgen dat er in Brazilië meer suikerriet wordt verwerkt tot suiker en er navenant minder suikerriet in de ethanolproductie gaat”, aldus de analisten van Commerzbank.

Profiteren van de suikerprijs

Beleggers die van risico houden, kunnen instappen met een ETC van WisdomTree op de korte tot middellange termijn. De ETFS 2x Daily Long Sugar volgt de prijs van de grondstof met dubbele intensiteit (ISIN: JE00B2NFTW01). Een lichte prijsstijging verandert in een mooie winst. Als de prijsdaling aanhoudt, dreigen echter aanzienlijke verliezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.