Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Speel in op voedselschaarste

Afgelopen zondag publiceerde de Rabobank een rapport in Washington over de wereldvoedselproductie. Volgens deze publicatie worden de komende tien jaar de grondstoffen voor voedsel steeds schaarser. Omdat de voedselproductie de bevolking niet kan bijhouden zullen de prijzen voor grondstoffen verder stijgen. Beleggers kunnen hierop inspelen door te beleggen in alles wat op de een of andere manier te maken heeft met de landbouwsector. Dat varieert van graan- en kunstmestproducenten tot fabrikanten van landbouwtrekkers.

Tip van de Week Koop: Market Vectors Agribusiness (MOO)

De beste manier om dat ook nog gespreid te doen is de bovengenoemde ETF. De Market Vectors Agribusiness is een mandje dat belegt in 45 verschillende bedrijven wereldwijd gelieerd aan de landbouwsector. De ETF staat genoteerd aan de New York Stock Exchange en is dagelijks verhandelbaar. De voornaamste holdings zijn: Potash Corp. Of Saskatchewan, Monsanto, Deere & Co., Syngenta, Wilmar International, Mosaic, Archer Daniels en Brasil Foods.

Het rendement op deze ETF bedraagt YTD -/- 14 % (in USD). In 2009 was het rendement 58,75 % en in 2010 23,04 %. De gemiddelde KW-verhouding in deze ETF is 14 en het dividendrendement 1,34 %. In februari bereikten de Market Vectors een top van $ 57,77 om vervolgens te dalen naar een bodem van $ 44,37 (22 september). Beleggers kunnen de ETF dus in de buurt van het – voorlopig ? – laagste punt kopen.

Op korte termijn zou de ETF nog wel wat verder kunnen zakken afhankelijk van het marktsentiment maar de lange termijn vooruitzichten zijn uitstekend.

Wilt u ook weten wanneer er uitgestapt wordt uit deze beleggingen? Neem dan een abonnement op onze Critivestor nieuwsbrief. Klik hier voor meer informatie en meldt u aan via: critivestor@dekritischebelegger.nl

Koers: $ 46,04
Actuele koers: klik hier
Datum advies: 28 september 2011
ISIN Code: US57060U6055

Ondergetekende heeft zelf geen positie in deze belegging. Klanten wel. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

4 reacties op “Speel in op voedselschaarste”

 1. Avatar

  geld kan je niet eten, maar met geld kan je er ook voor zorgen dat anderen niet eten.
  Tikkeltje dubieus vind ik dit betoog wel… met een hoop (toenemende) internationale agressie kan je ook adviseren om in wapens/wapenindustrie te gaan beleggen en dat ’s werelds grootste ‘beleggers’ er in het verleden een droomrendement mee behaalden. De Rothschilds o.a. behaalden in 5 jaar wereldoorlog meer rendement dan in 50jaar vrede.

  Een brood kan wel honger stillen, terwijl honger naar geld nooit verzadigt…

 2. Avatar

  inspelen op voedselschaarste is niet altijd netjes, Jan-Willem. Geen woord over duurzame beleggingsproducten in je stukkie. Foei. Blijkbaar zijn morele bonussen ook bij jou niet echt in trek. Vind je het gek dat bankers zo’n lousy reputatie hebben? *zucht*

 3. Avatar
  Jan-willem Nijkamp

  In eerste aanleg zijn deze reacties begrijpelijk, maar hogere landbouwprijzen zijn uiteindelijk juist gunstig voor m.n. de agrarische sector in de emerging markets. Het zal het uitoefenen van het agrarische beroep – dat nu niet erg lucratief is op zijn zachtst gezegd – interessanter maken en daardoor op de lange termijn juist de productie vergroten en daarmee de problemen verminderen. Hogere prijzen – ook agv speculatie in hetr rijke westen – zijn juist goed voor de producenten (boeren).

 4. raoul

  is dit nog relevant anno 2012? of nu juist des te meer omdat de prijs gezakt is van 46 dollar toen, naar 37 dollar nu.. als dekking voor de neerwaardse eurovlucht de aankomende tijd?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *