Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Potash: interessant kunstmestfabrikant

De prijs van potas staat momenteel behoorlijk onder druk. Een conflict tussen de topmannen van het Russische bedrijf Uralkali en Belaruskali zorgt voor deze forse prijsdaling. De markt wordt namelijk gedomineerd door beide bedrijven. De topman van Uralkali is achter de tralies gezet. Nieuwe geruchten doen de ronde dat beide bedrijven weer samen gaan optrekken en dat zorgt voor opluchting.

De prijzen staan al lange tijd onder druk, waardoor een aantal bedrijven fors zijn ondergewaardeerd. Een van deze bedrijven is Potash Corporation of Saskatchewan (POT).

Niet alleen speelt de forse terugval van de prijs op korte termijn een grote rol, maar ook andere factoren waardoor Potash Corporation of Saskatchewan kan profiteren. Zo zal op lange termijn de vraag naar landbouwproducten alleen maar toenemen, gezien de verwachting dat de wereldbevolking zal groeien van 7 miljard mensen naar 9 miljard in 2050 en al deze mensen moeten uiteraard eten. Daarnaast wordt landbouwgrond alleen maar schaarser.

Het Canadese Potash Corporation of Saskatchewan is op basis van capaciteit een van de grootste spelers op het gebied van kunstmest. Het bedrijf produceert niet één maar drie primaire plantaardige voedingsstoffen: kalium (potas), fosfaat en stikstof.

Binnen het segment potas zorgt Potash voor 20% van de totale wereldcapaciteit.

Het bedrijf bezit vijf grote mijnen in Saskatchewan en een in New Brunswick waar tegen lage kosten wordt geproduceerd. Maar het bedrijf heeft ook belangen in offshore kali gerelateerde bedrijven zoals participaties in Jordanië, Israel, Chili en China. Dit zorgt voor spreiding binnen de portefeuille. Binnen de segmenten fosfaat en stikstof is Potash op twee na de grootste speler.

Binnen de kunstmestmarkt is een behoorlijke toetredingsbarrière omdat de ontwikkelingskosten hoog zijn en de doorlooptijden langer zijn dan zeven jaar. Door een geduldige groei van acquisities en uitbreidingen opereert het bedrijf wereldwijd. Omdat Potash een grote speler is, kan het bedrijf ook efficiënt produceren. Zelfs wanneer de prijs aan de onderkant ligt, dan maakt Potash nog winst. De productie wordt voornamelijk gebruikt voor kunstmest, maar ook wordt er geproduceerd voor diervoederproducten en industriële producten van plastic tot frisdrank.

In 2012 werd binnen het segment potas een omzet behaald van $3,1 miljard. Voor fosfaat en stikstof was deze beide $2,1 miljard.

Potash heeft een sterke balans. Uit de laatste presentatie van het bedrijf blijkt dat Potash niet alleen een sterke cashflow en een lage leverage heeft, maar keert het bedrijf ook nog een hoog dividend uit.

Het dividendrendement ligt momenteel rond 4,4%. Onlangs heeft het bedrijf nog aangekondigd om voor $ 2 miljard aan aandelen terug te gaan kopen.

In 2010 bracht het Australisch-Britse mijnbouwbedrijf BHP Billiton Ltd een vijandig bod uit om de Canadesche meststoffenproducent over te nemen voor eenbedrag van $ 38,6 miljard ofwel $ 130, – per aandeel, maar dit bod werd afgewezen. Het bod werd later weer ingetrokken omdat er geen goedkeuring van de Canadese regering werd verkregen. In de tussentijd werd wel een stocksplit (3 tegen 1) doorgevoerd.

Potash Corporation of Saskatchewan heeft zowel een notering aan de Toronto Stock Exchange als aan de New York Stock Excange. Het aandeel wordt momenteel verhandeld op een koers van respectievelijk CAD 33,92 en USD 32,84.

Voor meer informatie over actuele ontwikkelingen en beleggingsadvies gericht op value fondsen, verwijs ik u graag naar de website www.beleggersnieuwsbrief.nl.

drs. Maurice Essers (linkedin) Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer

Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer

De klanten van Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer hebben een positie in dit fonds. De auteur zelf heeft geen positie in dit fonds. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *