Kijk hoe u 20 % rendement in een maand kunt behalen

Nog op 29 januari jl. heeft INVINCO beleggers gewezen op de positieve prijsontwikkeling van een aantal belangrijke grondstoffen.

https://www.dekritischebelegger.nl/grondstoffen/landbouwgrondstoffen/kansrijke-landbouwgrondstoffen/

Sindsdien zijn de prijzen blijven stijgen.

  • Tarwe is gestegen van $ 567 naar$ 587 (+3,5%, we blijven bulish)
  • Mais is gestegen van $ 431 naar $ 442 (+2,6%,we blijven bulish )
  • Suiker is omhoog gegaan van $ 15,02 naar $ 15,69 (+4,5%, we blijven bulish)

De prijsstijgingen zijn procentueel beperkt, maar desondanks kunt u als belegger toch een prima rendement behalen. Daar moet u dan wel een extra stapje voor zetten. U moet financiële instrumenten als opties en futures voor u het werk laten doen. Heeft u daar geen ervaring mee? Vermogensbeheerder Invinco heeft managed futures programma’s voor zijn particuliere cliënten ontwikkeld. Professionele traders gaan voor u aan de slag. De werkwijze is volledig transparant en inzichtelijk. Het gemak dient de mens!

Om u voorbeeld te geven: als u bij een prijsverschil van 20 cent in tarwe gebruik maakt van een future, dan kunt u $ 1000 bruto verdienen. Bij een margin van $ 5000 is dat een rendement van 20%.

Elke future heeft zijn eigen contract specificatie. Kijk hier voor de overzicht

De wereldwijde voedselproductie komt de komende decennia stevig onder druk te staan. Dat heeft meerdere oorzaken, zoals teruglopende productiviteit van de grond, bevolkingsgroei, verstedelijking, maar ook klimaatverandering.

De wereld kan niet zonder landbouw. De wereld heeft deze grondstoffen nodig om mens en dier te voeden. En er komen steeds meer monden bij! De wereldbevolking groeit per dag met 200.000 mensen. In 2050 zullen waarschijnlijk 9 miljard mensen de aarde bevolken!

Voor een voldoende productie is de landbouw uitermate afhankelijk van het klimaat. Aanhoudende droogte of regen laat oogsten mislukken. Daardoor ontstaan tekorten die de prijs van deze gewassen doen stijgen. Daarnaast wordt vruchtbare landbouwgrond schaars door verstedelijking. Steeds meer landbouwgewassen worden bovendien gebruikt voor de productie van biodiesel. Dan moet u denken aan koolzaad, maïs en rietsuiker. Wij denken dat de komende jaren de prijzen van soft commodities om bovengenoemde redenen hoog zullen blijven.

Inleiding

Aan de vooravond van het nieuwe oogstjaar 2014 toonden veel landbouwkenners zich terughoudend over de prijsontwikkeling van veel landbouwgewassen in dit jaar. De oogsten in 2013 waren over het algemeen goed geweest en het nieuwe zaaiseizoen was goed verlopen. Recordoogsten voor veel gewassen leken in het verschiet te liggen.

Koffie

Het idee, dat 2014 een jaar van recordoogsten wordt, is razendsnel aan het verdampen. Dat heeft alles te maken met de weersomstandigheden. Die zijn op veel plaatsen in de wereld ongewoon en extreem. Afgelopen week berichtte INVINCO al over de aanhoudende droogte in Brazilië: http://www.invincobenelux.com/article/Koffieprijs-stijgt-22-op-de-wereldmarkt-in-een-maa.html.

De eerste gevolgen van die aanhoudende droogte in de belangrijke koffieproducerende regio’s zijn al merkbaar. Volgens the International Coffee Organisation


Figuur 1 Koffieoogst val tegen en de kwaliteit ook

zal de wereldwijde koffieoogst voor 2013-2014 minder groot zijn dan verwacht. Het ICO denkt aan een oogst van 145,78 miljoen balen. Het is nog maar de vraag of deze oogst voldoende is om aan de stijgende vraag naar koffie te voldoen.

Soja en mais

Het aanhoudende droge weer in Brazilië bedreigt niet alleen de koffieoogst, maar ook die van soja. Aanvankelijk ging de markt uit van een oogst van ongeveer 90 miljoen ton. Maar volgens een kenner als Michael Cordonnier kan de oogst door de hitte en droogte wel eens vijf miljoen ton lager uit gaan vallen. Het risico van een tegenvallende oogst wordt nog groter, omdat veel Braziliaanse boeren van plan zijn een ander gewas als tweede oogst in te zaaien dan soja. Trouwens niet alleen de soja- en de koffieoogst dreigen te verpieteren, hetzelfde geldt en passant ook voor de oogst van suikerriet. Ook dat gewas heeft zwaar te lijden van de droogte.


Figuur 2 Begin van prijsherstel is al zichtbaar

Niet alleen Brazilië zucht onder abnormale weerpatronen, maar ook buurland Argentinië zucht er onder. Ook in dit land zien boeren, dat hun oogst in 2014 wel eens veel lager zal uitvallen dan verwacht en gehoopt. In het geval van de Argentijnse boer gaat het om soja en mais. De droogte houdt hier al aan sinds het midden van december en brengt de verwachte export van mais in gevaar. De Argentijnse overheid ging nog in het midden van 2013 uit van een export van 16 miljoen ton mais, maar volgens het Amerikaans ministerie van landbouw zal de export hooguit 15 miljoen ton bedragen.

De kans daarop wordt trouwens groter, omdat Argentijnse boeren hun oogst vast houden. De lokale munt, de peso, verliest voortdurend aan waarde ten opzichte van de dollar. Op de internationale markten worden landbouwproducten afgerekend in dollars. Hoe sterker de dollar hoe meer peso’s de boeren ontvangen.

Niet alleen de maisoogst staat onder druk, maar ook die voor soja. Dit gewas wordt in sommige regio’s vaak als tweede gewas geplant. De droogte maakt de kans op mislukking van deze tweede oogst erg groot. Deze droogte is in sommige streken zo intens, dat boeren er zelfs maar vanaf zien een tweede gewas in te zaaien. Het kan niet anders, dat prijzen voor genoemde gewassen op de wereldmarkt gaan stijgen, omdat het aanbod veel minder royaal zal blijken te zijn.


Figuur 3 Prijs soja tendeert opwaarts

Tarwe

Een ongeluk komt nooit alleen. Dat is ook in dezen het geval. Niet alleen Zuid Amerika kampt met beroerde weeromstandigheden. Datzelfde geldt ook voor delen van de Verenigde Staten en Oekraïne. Beide landen zijn belangrijke producenten van tarwe en beide landen hebben niet met extreme droogte, maar met extreme kou te maken. In sommige staten en streken daalt de temperatuur tot onder -20 graden. Die temperaturen zijn te laag voor de ingezaaide wintertarwe. Dat kan temperaturen tot -17 graden verdragen. Daaronder treedt schade aan het gewas op. Het is nog te vroeg om de totale schade te bepalen. Elke dag, dat de extreme vorst aanhoudt, maakt de schade groter. Daar is iedereen het wel over eens.

De wereldwijde tarweoogst komt tenslotte verder onder druk, omdat El Nino in de loop van dit jaar droogte naar Australië zal brengen. Volgens de Australia & New Zealand Bank (ANZ) leert de geschiedenis, dat de komst van El Nino gepaard gaat met lagere opbrengsten. De geschiedenis leert ook, dat El Nino niet alleen een bedreiging is voor de tarweoogst van dit jaar, maar ook voor die van 2015. ANZ wist ook nog te melden, dat de katoenoogst door de droogte ook wel eens kan gaan tegenvallen. Katoen vraagt om veel water, maar door de extreme droogte zijn veel irrigatiereservoirs slecht gevuld.


Figuur 4 Lager aanbod op de exportmarkten gaat prijzen omhoog duwen

INVINCO

In 2013 heeft INVINCO beleggers met grote regelmaat gewezen op de kansen en bedreigingen voor de belegger, die de markt voor soft commodities biedt. Daar gaan we in 2014 onverminderd mee door. Geheel tegen de verwachtingen in biedt die in 2014 beleggers opnieuw grote kansen. Als u daar als particuliere belegger gebruik van wenst te maken, dan is het niet onverstandig kennis te maken met INVINCO.

101713_0018_Olieprijsza3.png

  • Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
  • Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
  • Effectenrekening op eigen naam
  • Full-Service, eigen accountmanager
  • Liquide investering

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

1 gedachte over “Kijk hoe u 20 % rendement in een maand kunt behalen”

  1. Daar heb je geen managed futures account voor nodig, dat kun je makkelijk zelf doen en ook nog eens met veel minder ‘inleg’ geld. Een platform+software en een broker, meer heb je niet nodig. En bovendien, zelf doen geeft ook nog eens meer voldoening, het geld heb je immers zelf binnen gehaald, tenminste zo ervaar ik het.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.