De koffie gaat duur betaald worden

Het mag eigenlijk geen verrassing heten! De landbouw is naar alle waarschijnlijkheid het gevoeligst voor klimaatverandering. De sector is gevoelig voor extreme weersomstandigheden, maar ook voor structurele veranderingen in het klimaat.

Het weer in 2021 was in sommige delen van de wereld zeker extreem te noemen met als gevolg tegenvallende oogsten.

In Brazilië hadden de koffietelers last van de vorst. Dat resulteerde in hogere prijzen nog verergerd door de verstoring van de supply chain. Er waren te weinig containers. Tenslotte diende aan het einde van 2021 La Nina zich aan voor de 2de keer op rij. Dat betekent op plaatsen in de wereld meer regenval of ernstige droogte

Sommige delen van Europa hadden te maken met overvloedige regenval en overstromingen. Dat was slecht voor de aardappeloogst. In Canada hadden ze juist last van droogte en dat was slecht voor bijvoorbeeld de gele erwt. Dat klinkt niet dramatisch, maar de gele erwt vormt de basis voor plant-based alternatieven voor vlees.

Onderzoekers van het Stockholm Environment Institute hebben gepoogd de gevolgen van klimaatverandering in beeld te brengen. Zo kan de opbrengst van rietsuiker de komende decennia misschien wel met 59% dalen en die van arabica koffie met 45%.

Lagere opbrengsten en hogere prijzen kunnen zeker importerende landen zwaar treffen. Ook kunnen ze voor de nodige politieke onrust gaan zorgen als exporterende landen handelsbeperkende maatregelen gaan nemen.

Het instituut komt tot de akelige conclusie dat klimaatverandering meer nadelen en bedreigingen heeft voor de landbouwsector dan nieuwe kansen! Dat klinkt niet echt goed!

Redactie:  Hoe beleggen in koffie

Beleggen in koffie kan riskant zijn, maar het heeft voordelen om een ​​deel van uw portefeuille in tastbare grondstoffen te hebben. Om te beginnen vereist het dat u weet hoe en waar koffie wordt gemaakt, uw beleggingsopties en de bijbehorende risico’s begrijpt en bereid bent enkele risico’s te nemen.

U kunt in koffie beleggen door middel van aandelen, futures en op de beurs verhandelde fondsen of ETF’s. Het kopen van aandelen geeft u gedeeltelijk eigendom van een bedrijf, dus als het bedrijf groeit en winstgevend is, zal de koers stijgen. Wanneer u een future koopt, speelt u in op een specifieke datum en plaats. ETF’s zijn verzamelingen van investeringen die een industrie-index of grondstof volgen.

  1. Exchange Traded Funds

Investeer in ETF’s voor het laagste risico voor uw portefeuille. Twee verschillende ETF’s worden volledig in koffie belegd en deze bieden het minste risico. Als u bereid bent uw risico verder te beperken, kunt u een ETF vinden met koffie en andere grondstoffen.

Investeer in de Dow Jones-UBS Coffee ETN (JO) ETF (huidige koers $ 64,86) als u een eenvoudige ETF voor alleen koffie wilt. Dit fonds was de eerste pure koffie ETF op de markt en werkt door elke maand een enkele koffiefuture te volgen. Vanwege de eenvoud en omdat elke future in de koffie slechts één maand tegelijk wordt uitgevoerd, kunt u meer toezicht houden op uw investering.

Verlaag uw risico en toezicht door in plaats daarvan te kiezen om te investeren in Pure Beta Coffee ETN (CAFE) (huidige koers $10,99). In tegenstelling tot de andere op koffie gebaseerde ETF, rolt dit fonds niet elke maand door, maar bepaalt het in plaats daarvan wanneer het moet verschuiven op basis van factoren zoals contago – een schommeling in prijzen van een grondstof over een periode van maanden die verband houdt met de opslag van fysieke items . Door de posities te verschuiven om dat effect te minimaliseren, effent dit fonds enkele nuances van de koffiemarkt.

Aandelenbelegging

Koop aandelen in een bedrijf of meerdere bedrijven die koffie verkopen. Investeren in koffiebranderijen is een relatief veilige manier om in koffie te beleggen. Door onderzoek te doen naar de specifieke bedrijven waarin u geïnteresseerd bent, kunt u een of twee selecteren. Wanneer u aandelen onderzoekt, moet u rekening houden met de vroegere winstgevendheid van het bedrijf en zoeken naar bedrijven die groeien.

Koop aandelen in een bedrijf dat koffie verkoopt naast andere producten om uw risico te verminderen. Smucker (huidige koers: $144,63) staat bijvoorbeeld bekend om zijn jam en gelei, maar is ook de eigenaar van Folger’s koffie. Door aandelen te kopen in een bedrijf dat meerdere producten verkoopt, kunt u uw risico spreiden.

Koffie Futures

Onderzoek koffiefutures voordat u belegt, en begrijp dat koffiefutures het grootste risico op koffie-investeringen bieden. Ze bieden ook de grootste potentiële beloning. Investeer alleen wat u zich kunt veroorloven om te verliezen wanneer u met koffiefutures werkt.

Beslis in welke koffiefutures u wilt investeren. Een koffiefuture die op de New York Mercantile Exchange wordt verhandeld onder tickersymbool KC biedt vijf keer per jaar transacties aan. U kunt een enkel contract kopen, wat overeenkomt met 37.500 pond koffie. Dit is geen kleine investering.

Een contract kopen in het Coffee C-contract, dat koffiebonenleveringen uit een van de 19 landen naar specifieke havens in de Verenigde Staten en Europa dekt, is een meer gediversifieerde manier om te investeren in koffiefutures. Net als de NYME-koffiefutures wordt er vijf keer per jaar gehandeld en elk contract is voor 37.500 pond koffie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.