Op zaterdag 12 oktober raasde de tropische cycloon Phailin over de Indiase regio Odisha. De Cycloon ging gepaard met zware regenval en er werden windstoten gemeten met een snelheid van 210 kilometer per uur. Het was de zwaarste storm sinds 1999. Toen vielen er 9000 doden. Nu bedroeg het dodental slechts een fractie, omdat de deelstaatregering de bevolking min of meer gedwongen geëvacueerd had.
- India heeft na China het grootste aanbod aan arbeidskrachten
- Het land is zelfvoorzienend als het gaat om graan en textiel
- India telt meer dan 3004 miljoen runderen
- Het land produceert meer dan 1 miljoen auto’s per jaar
De tijdige evacuatie spaarde waarschijnlijk veel mensenlevens, maar voor het overige was de schade aan have en goed heel groot. India is met pakweg 92 miljoen ton de grootste producent en exporteur van rijst in de wereld. De regio Odisha neemt daarvan ongeveer 10% voor haar rekening. De eerste schattingen van het Central Rice Institute in Cuttack, Odisha, schat dat ruim 1 miljoen ton van de huidige oogst verloren is. Die stond trouwens op het punt binnengehaald te worden. De schade aan de volgende oogst kan wel eens veel groter zijn. Veel landbouwgrond is overstroomd door het zoute zeewater, dat door de cycloon over het land werd geblazen.
Het Instituut gelooft overigens niet, dat de schade aan de oogt zowel binnenlands als voor de export problemen gaat opleveren. De verwachting is, dat de aankomende oogst nagenoeg even groot zal zijn als die in 2012. Die bedroeg, zoals gezegd, 92 miljoen ton. In september bedroegen de voorraden bovendien nog zeker 21 miljoen ton. Voorlopig dragen alleen de lokale boeren de lasten van de cycloon. Een behoorlijk aantal van hen zal dit jaar geen oogst binnen halen.
Figuur 1 Prijs voor rijst blijft onder druk
Anders is het gesteld met de prijs voor tarwe. Volgens de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties hebben tarweprijzen de neiging om omhoog te gaan. Dat heeft alles te maken met wereldwijd dalende voorraden en een aantrekkende vraag.
Afgelopen jaar steeg de consumptie van tarwe fors. Dat had te maken met de aanhoudende droogte in de VS. Die deed de oogst van sojabonen en mais nagenoeg mislukken. Door de zwakke oogst stegen de prijzen van genoemde gewassen naar recordhoogte. Veel boeren hebben er daarom dit oogstjaar voor gekozen om soja en mais in te zaaien. Omdat de oogst op het veld er goed uit ziet, zijn de prijzen van beide granen in elkaar geklapt. Maar dat geldt niet voor tarwe. Niet alleen is het ingezaaide areaal in de VS kleiner dan voorheen, maar de oogst van traditioneel grote producenten als Brazilië en Argentinië laat erg te wensen. Vooral in Argentinië ziet het er niet goed uit. Voor het tweede jaar op rij komt het volume van de oogst uit onder het vijfjarig gemiddelde. Voeg er nog aan toe, dat Russische boeren problemen hebben met het inzaaien van de winteroogst en het is te begrijpen dat de FAO min of meer de alarmbel luidt.
Figuur 2 Prijsstijging voor tarwe kan wel eens lang aanhouden
INVINCO
De verwachting is gerechtvaardigd, dat door de sterke vraag en het beperkte aanbod prijzen voor tarwe in het vierde kwartaal nog sneller zullen stijgen dan in het derde kwartaal van dit jaar. De prijzen van rijst zullen waarschijnlijk geen herstel laten zien. Als belegger kunt u deel hebben aan de verwachte prijsvorming. Hoe? Neem eens contact op met de handelstafel van INVINCO. Onze handelaren zullen u het spel piekfijn uitleggen! De markt voor soft commodities vraagt veel extra aandacht. Daarom kunt u het echte werk beter aan de professionals overlaten
- Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
- Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
- Effectenrekening op eigen naam
- Full-Service, eigen accountmanager
- Liquide investering
Gratis nieuwsbrief
INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.
Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.
Start met Automatisch Beleggen
Ondanks dat consumenten door de hoge inflatie minder te besteden hebben staat de prijs van Arabica koffie dichtbij de hoogste piek in twaalf jaar.
Amerikanen hamsteren niet alleen wc-papier, maar ook jus d'orange. Dat versterk het immuunsysteem, hopen ze. De vraag stijgt met de dag.
Het coronavirus heeft veel mensen ertoe aangezet te gaan hamsteren. We kennen allemaal de geliefde producten: wc-papier, paracetamol, blikgroentes en ook pasta.
Het mag eigenlijk geen verrassing heten! De landbouw is naar alle waarschijnlijkheid het gevoeligst voor klimaatverandering.