Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Roversgoed

Door de gestegen koperprijzen zit het aantal koperdiefstallen al jaren in de lift. Deze vinden niet alleen op en rond het spoor plaats, ook bliksemafleiders bij hoogspanningsmasten en het koper in herdenkingsmonumenten zijn verworden tot roversgoed. Onlangs kondigde spoorbeheerder Prorail aan om delen van het spoor te laten bewaken door beveiligers met honden. En, we konden lezen dat in Middelburg de grootste koperroof ooit heeft plaatsgevonden.

Niet alleen de koperdief ziet geld in koper. Beleggers zijn nog steeds erg gecharmeerd van beleggen in grondstoffen. Goud staat op recordhoogtes en lijkt de veilige haven in deze roerige beurstijden. Koper is net zo gevraagd, maar meer vanuit de industrie. Koper wordt namelijk, in tegenstelling tot goud en zilver, veel gebruikt in diverse industriële toepassingen.

Ook Goldman Sachs voorspelt een verdere stijging van de koperprijs. Niet alleen de industrie in het Westen heeft koper nodig nu deze weer begint te draaien. Doordat de voorraden koper in niet alleen China, maar ook in andere snelgroeiende landen in Zuidoost Azië laag zijn verwacht de zakenbank dat de vraag naar koper niet alleen minimaal gelijk zal blijven, maar zelfs kan toenemen. Bovendien ziet veel koper om diverse redenen (noodgedwongen) in vaste handen.

Nu ben ik niet zo’n voorstander van het direct beleggen in metalen. In plaats van me op het dievenpad te begeven en voor vertraging op het spoor te zorgen, zoek ik liever naar ondernemingen die van een verwachte verdere stijging van de koperprijs kunnen profiteren. Freeport McMoRan Copper & Gold is hier een goed voorbeeld van. Beleggen in Freeport is indirect beleggen in koper en goud. Bovendien publiceert iedere beursgenoteerde onderneming kwartaalresultaten en zijn de balans en de winst- en verliesrekening openbaar, waarmee het in mijn ogen beter te waarderen is en het een meer transparante belegging wordt.

Freeport is met een marktkapitalisatie van 51 miljard dollar ‘s werelds grootste onafhankelijke beursgenoteerde koperspeler. De in Phoenix gevestigde koperproducent heeft koper- en goudmijnen over de hele wereld. Tevens is het de grootste molybdeen producent. Molybdeen is een metaal waar sterker en corrosiebestendiger van wordt.

De wereldeconomie draait vooral op de economische groei in de opkomende landen. En laten dat nu net de regio’s zijn waar Freeport het merendeel van haar mijnen heeft. Zo is Zuid-Amerika met vier kopermijnen goed voor één derde van de koperomzet van de onderneming. In Azië zijn alle activiteiten geconcentreerd in Indonesië. Het Grasberg mijncomplex beschikt over de grootste koper- en goudreserve ter wereld. Vrijwel de gehele goudproductie van Freeport komt hier vandaan. De totale koper- en goudproductie maken 31 procent van de omzet van de mijnbouwer uit. Noord-Amerika is met 7 koper- en 1 molybdeenmijn goed voor 28 procent van de omzet. Nieuw is het project in Congo, Afrika. Hier wordt ongeveer 8 procent van de omzet behaald.

De meest recente kwartaalcijfers waren veel beter dan verwacht. De omzet verdubbelde ten opzichte van een jaar geleden, de winst per aandeel eveneens. Positief was verder het bericht dat Freeport op haar schulden aan het aflossen is. Het afgelopen kwartaal werd er voor 1,2 miljard dollar op de schuld ingelost, waardoor de balansverhoudingen verder verbeteren.

Met Freeport-McMoRan Copper & Gold kan er indirect belegd worden in zeer gevraagde grondstoffen. De mijnbouwer behaalt een groot deel van de omzet in opkomende landen, nog steeds de motor van de wereldeconomie. De onderneming is op een k/w van 9 voor 2011, een verwachte k/w van 8 voor 2012 en een dividendrendement van 3,5 procent niet duur. Ik houd het aandeel op de radar, al wacht ik op wat rustigere tijden voor ik instap.

Auteur heeft privé geen positie, klanten van Fintessa evenmin. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *