Hernieuwbare energie steeds goedkoper

Zonne-cellen en windmolens worden een steeds goedkoper alternatief dan kolenmijnen en kerncentrales in delen van de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse investeringsbank Lazard.

Zo kost het bouwen en het gaande halen van windenergie $30 tot $60 megawatt-hour over de gehele levensduur. Dit kan dalen naar slechts $14 als subsidies worden meegerekend. Een bestaande kolenmijn kost tussen de $26 en $39 en een kerncentrale $25 tot $32.

“Hernieuwbare energie bereikte twee jaar geleden pariteit met de gangbare energiebronnen op basis van levensduurkosten in een aantal geografische gebieden in de Verenigde Staten. We zien nu dat hernieuwbare technologieën goedkoper worden dan bestaande kolen- en kerncentrales in sommige regio’s  “, aldus Jonathan Mir van Lazard.

Het rapport van Lazard, waarvan de schattingen in de energiesector als graadmeter worden gebruikt, komt op een moment dat president Donald Trump “de oorlog tegen steenkolen” wil stoppen en de Amerikaanse mijnwerkers weer aan het werk wil helpen. Honderden energiecentrales die de kolen gebruikten zijn de laatste jaren dicht gegaan door een toenemende concurrentie van aardgas, wind en zon. Energieminister Rick Perry heeft voorgesteld kolen en kerncentrales te belonen met extra betalingen voor hun betrouwbaarheid, Hiermee komt een debat op gang over de toekomst van de energiemix van het land.

Zonne-energie beleggen

De plotselinge schommelingen van wind en solar is een uitdaging voor energieproducenten. Een modern systeem kan slechts 30% (en in sommige gevallen tot 50%)  van zijn capaciteit aan van hernieuwbare energie. Er is een betere opslagtechnologie nodig voor hogere niveaus.
Hernieuwbare energiebronnen zullen verdubbelen ten opzichte van vorig jaar om 51% van de energiemix uit te maken in het jaar 2040. Dat blijkt uit cijfers van Bloomberg New Energy Finance. De uitdaging op oudere centrales open te houden is eerder dan verwacht aan de orde gekomen en mogelijk zullen volgens Mir meer vroege uittreders zijn. 

Tegenwoordig kosten de meest efficiënte gasgestookte centrales nu ongeveer $ 700 per kilowatt om te bouwen, een daling van $ 1.000 tot $ 1.100 vijf jaar geleden, zei Mir. Zonnepanelen op het dak blijven duur in de VS, vier tot vijf keer zo duur als een zonne-boerderij op ware grootte.

De daling van de kosten van hernieuwbare energie verandert nu al hoe centrales werken. American Electric Power (AEP), ooit de grootste kolenverbrander van de Verenigde Staten, is nu van plan om $ 4,5 miljard in windenergie te investeren en heeft gezegd dat het zou kunnen stoppen met het kolen. “AEP doet dit om de goedkoopste energie te leveren.”, aldus Mir.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.