Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Zee van geld duwt goudprijs omhoog!

Liefst 15% van de wereldwijde jaarlijkse goudproductie werd er verhandeld in de twee handelssessies halverwege april, toen de prijs van het edelmetaal instortte van ruim $1560 naar zo’n $1320. De verkoopgolf werd in gang gezet door een enkele verkoper die een partij van 400 ton in de markt zette. Maar wie was die mysterieuze verkoper? Destijds werd Cyprus genoemd omdat de centrale bank daar net had aangekondigd haar goudvoorraden te verkopen. Maar Cyprus heeft maar 14 ton goud. Dus die valt bijna automatisch af. Wie het dan wel was, blijft vooralsnog een vraagteken.

FED

De verkoopgolf heeft een definitief einde gemaakt aan de lange bullmarkt voor het edelmetaal, zo lijkt het. Wat rest, is een op het oog grillige goudmarkt die angstvallig kijkt naar de dreiging van minder kwantitatieve verruiming door de Fed. Goud is de ideale bescherming tegen de monetaire instabiliteit die het gevolg kan zijn van het ruimhartige Fed-beleid. Woensdag 5 juni viel die zenuwachtige markt in het klein te bewonderen toen loonstrookjesverwerker ADP met een licht tegenvallend banencijfer kwam. Slecht nieuws voor de Amerikaanse arbeidsmarkt betekent een grotere kans dat de Fed doorgaat met het huidige stimuleringsbeleid en dat is goed voor goud. Dus sprong de koers onmiddellijk omhoog, wat direct weer tot een aantal verkooporders leidde.

Welbeschouwd valt het wel mee met de nervositeit in de markt. De prijs is redelijk stabiel tussen de $1380 en $1410. Er komt pas echt duidelijkheid waar het met de prijs naar toe gaat, als de macrocijfers steeds dezelfde kant op wijzen of als de Fed de toekomst van zijn steunprogramma uitstippelt.

Vraag

De enorme prijsdaling van april leidde in India en China, de twee grootste goudmarkten van de wereld, tot forse stijgingen in de vraag naar het edelmetaal. Curieus genoeg bleek gisteren de goudimport in China die maand juist te zijn gedaald. Werd in maart nog ruim 136 ton goud van Hongkong naar China gestuurd, in april was dat nog maar 80 ton.

De prijsdaling viel namelijk samen met een goudschaarste, waardoor er simpelweg niet voldoende goud beschikbaar was om aan de vraag te voldoen. De opslag die in mei in Hongkong voor fysiek goud werd betaald boven op de goudprijs van de Londense beurs, groeide dan ook tot $6 per ounce, een record.

Ook in India nam de vraag naar fysiek goud toe na de prijsdaling. Zo sterk zelfs dat de centrale bank de importrestricties op het edelmetaal versterkte om de eigen munt te versterken. De Aziatische markten zijn dan ook in grote mate verantwoordelijk voor de stijging van de goudprijs van het dieptepunt van $1321 in april tot de huidige balans rond de $1400. Ook nu is de opslag die in Hongkong voor fysiek goud wordt betaald met $4 tot $5 aan de hoge kant. Vooral de vraag uit China zal voorlopig sterk blijven.

Kluizen

Die veelgehoorde opinie wordt trouwens ondersteund door de feiten. De Deutsche Bank maakte op maandag 10 juni bekend, dat het in Singapore kluizen gaat aanbieden voor de opslag van wel 200 ton goud. Daarmee komt de bank tegemoet aan de wens van vermogende Aziatische cliënten die snel toegang willen hebben tot hun fysiek goud.

De beslissing van Deutsche weerspiegelt natuurlijk de sleutelrol van Singapore in de Aziatische handel in edelmetalen. Het bewijst ook, dat de vraag naar baar goud in Azië hoog zal blijven. Deutsche is niet de enige bank van naam die cliënten in Singapore mogelijkheden biedt voor opslag van fysiek goud. Het Amerikaanse JP Morgan is de Deutsche voorgegaan.

Inflatie

Dat is waarschijnlijk onvoldoende om de prijs op te stuwen. Daarvoor zijn andere impulsen nodig. Die zijn er overigens, hoewel ze veronachtzaamd worden. Natuurlijk overweegt de Fed haar stimuleringsprogramma’s af te bouwen. Dat betekent niet dat andere centrale banken haar voorbeeld gaan volgen. Integendeel. Steeds meer kleinere centrale banken overwegen om de rente te verlagen om aldus de economie te stimuleren. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk de Bank van Japan die het land bedelft onder goedkoop geld. Maar wat te denken van Australië, Denemarken, India, Turkije, Zuid Korea, Israel, Kenia, Polen, Georgië en noem maar op.

De wereld blijft zwemmen in goedkoop geld en dat moet op den duur uitmonden in een te hoog inflatieniveau. Het is slechts een kwestie van tijd, voordat beleggers hier opnieuw op gaan anticiperen! De prijs is in ieder geval gunstig om in te stappen!

2de Weerstandsniveau

1,391.0

1ste Weerstandsniveau

1,388.5

Last Price   

1,374.3

1ste Steunniveau

1,381.0

2de Steunnniveau

1,376.0

INVINCO

INVINCO gelooft in actief handelen. Dat is een andere strategie dan kopen en houden. Dankzij onze long/short strategie kunnen wij zowel bij een stijging als bij een daling rendement behalen. De grote vraag is natuurlijk of de goudprijs weer naar ‘oude niveaus’ boven $ 1600 gaat stijgen. Voor het ogenblik ligt echter het initiatief bij de particulier, zoveel is wel duidelijk. Als u optimaal wenst te profiteren van de huidige gunstige marktomstandigheden, dan moet u eens praten met de mensen van INVINCO

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “Zee van geld duwt goudprijs omhoog!”

  1. Cash

    @Satilmis,

    Interessant stuk, complimenten. Ben wel benieuwd waar,op welke site ik het verloop van de opslagtarieven kan volgen? Is een mooie extra indicator.

    Groet,
    Cash

  2. Avatar

    Geinig, een prijsdaling wordt altijd toegeschreven aan ‘partijen’ terwijl dat er niets mee te maken heeft. Gelijk elk ander wat verhandelbaar is op een beurs volgt ook goud een patroon, de waardes van dit patroon is wat men ziet. Een ‘zee van geld’ heeft gewoon niets te maken met de goudprijs.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *