Ga niet in goud beleggen. Er is een zeepbel in goud. De prijs van het edelmetaal kan zakken tot onder de 500 per troy ounce. Dat schrijft de Rabobank in een update. In november 2012 gaven ze aan dat er sprake was van een zeepbel in goud en dat de prijs van goud sterk kon dalen.
De goudprijs is daadwerkelijk met 40% gedaald tot $ 1050 in december vorig jaar. Door negatieve rentes, het Britse referendum en algemene angstgevoelens is dit jaar de goudprijs hersteld tot $ 1375. Vorige week bereikte de speculatie op een verdere stijging een nieuw hoogtepunt gelet op de netto-longpositie in goud-futures, een duidelijk signaal dat het sentiment doorschiet.
Rabobank ziet goud, net als andere grondstoffen, niet als een strategische beleggingscategorie. Op lange termijn is er geen structurele risicopremie voor goud. Tactisch is het mogelijk om naar grondstoffen of zelfs goud te alloceren, maar voorlopig zijn ze niet geïnteresseerd. Hun koersdoel voor goud ligt nog altijd beneden de $ 500,-. Een typische correctie op een zeepbel resulteert immers in een prijsval van meer dan 70%.
Over de afgelopen 100 jaar lag de gemiddelde goudprijs, op basis van huidige prijzen, op $ 400,-, dus ook beneden de $ 500,-. Het argument dat de kostprijs om nieuw goud te produceren hoger ligt (op circa $ 850) is nauwelijks relevant, gezien de grote voorraden bestaand goud. Regelmatig kan iets op financiële markten beneden de kostprijs noteren. Ook het argument dat goud, gecorrigeerd voor inflatie, nog altijd goedkoper is dan op de top van 1980 is geen argument. De piek van een zeepbel kan toch moeilijk een argument zijn dat iets is ondergewaardeerd. “Koop dan tulpenbollen”, aldus Rabobank.
Wel verschilt de zeepbel in goud van de gemiddelde zeepbel. Waar hebzucht bij elke zeepbel een belangrijke rol speelt en deze emotie vaak sterker is dan de kennelijk ontbrekende angst, komen deze twee emoties samen bij goudspeculanten. Tot slot, mocht het doemscenario van goudspeculanten ooit uitkomen, dan heeft men niet zoveel aan beleggingen in goud. Het gaat dan vooral om waardevolle zaken die men snel mee kan nemen. Koop dus gerust sieraden en juwelen, mooi voor uw partner onder de kerstboom, maar beleg niet in goud.
Ik zou u willen adviseren eerst Rambus eens te gaan lezen voordat u zulke stellige uitspraken doet.
Bovendien lijkt afgaan op adviezen van de bank – en al helemaal de RABO-bank! – mij vele malen risicovoller dan beleggen in goud…
Wat een onzinverhaal van ING. Met zo’n grafiek (rechts ING-GD-zeepbel https://s31.postimg.org/ym4hgjoq3/GDzeepbel.png) kan je alles verklaren/uitleggen. Moeten die dringend eens naar een LT-grafiek DJ/SPX kijken, dat zijn zeepbellen. Als de AEX over 2 maanden 320 staat, heerst er angst en wanhoop (incl bij ING), geen ontkenning. Als ’t in plaatje past maken ze’r graag wat anders van.
Hoop AEX over een paar jaren 50, kunnen we idd “terug naar trend”.
Rabo natuurlijk (niet ING)
Ik ga morgen ees bij de Rabobank langs om een contract af te sluiten voor 50 ounces goud in juli 2017 tegen $800 per ounce. Lijkt met voor hun een unieke kans een leuke winst te maken, als ze voor $500 kunnen inkopen. Ben benieuwd of ze dit soort praatjes ook willen ondersteunen met ‘put your money where your mouth is’
De Rabobank ziet een ‘zeepbel’, de technisch analist ziet/zag,patroonvorming en zag het derhalve allang aankomen..
Moet zeggen dat de anatomy van de ‘bubble’ menselijk emotie mooi weergeeft, en uiteindelijk is dat wat het is waar het om draait, emotie. Doet Rabobank toch nog iets goeds, terwijl ze zouden stoppen met analyseren….
Geeft weer eens aan dat banken niet te vertrouwen zijn.
In werkelijkheid is goud 300% hoger als wat de bank zijn klanten voorhielt.
Wat een afgang, analist ontslaan en wel per direkt.