Tik het eens in op Google: “Beleggen in…”. De immer behulpzame zoekmachine geeft meteen een aantal opties. De eerste optie: “Beleggen in goud”. Tja, daar slaan we niet echt stijl van achterover. Goud is hot. Een bubbel? Misschien.
Tegen- en voorstanders van beleggen in goud slaan elkaar al geruime tijd om de oren met allerlei rapporten, grafieken en analogieën waaruit moet blijken dat de goudprijs aan de vooravond van een grimmige correctie staat, of dat het edelmetaal juist het enige toevluchtsoord is in deze barre, barre tijden.
Ik waag me in dit kader liever niet aan voorspellingen. Wie niet gelooft dat de goudprijs nog enig opwaarts potentieel heeft, kan er eenvoudigweg beter niet in beleggen. Maar beleggers die nog altijd een investering in goud overwegen -vanwege het mogelijke rendement of puur als veilige haven- hebben er sinds kort weer een keuzemogelijkheid bij: een Fysiek Goud Tracker.
De Fysiek Goud Tracker wordt aangeboden door The Royal Bank of Scotland (RBS) en is eenvoudig verhandelbaar: de tracker heeft een notering op Euronext Amsterdam. De Fysiek Goud Tracker volgt vrijwel één-op-één de ontwikkeling van de goudprijs en is daarmee een toegankelijk en eenvoudig instrument voor beleggers die een positie willen nemen in goud. De Fysiek Goud Tracker kent een zekerheidsstelling in de vorm van fysiek goud.
Dit betekent dat er daadwerkelijk goud in een kluis wordt aangehouden, in een hoeveelheid die vrijwel overeenkomt met de waarde van de trackers. JP Morgan treedt op als de bewaarder van deze voorraad edelmetaal. De uitgevende instelling van de tracker is Standaard Commodities Limited (SCL), een vehikel dat speciaal voor de uitgifte van de Fysiek Goud Trackers is opgezet. Dit betekent dat beleggers in de Fysiek Goud Tracker geen kredietrisico lopen op RBS. Het kredietrisico ligt bij SCL.
Dat er echte goudstaven ter dekking van de tracker in een kluis liggen opgeslagen, is meer dan een romantisch idee. Het betekent ook dat de tracker een concrete waarde vertegenwoordigt. Mocht SCL onverhoopt in problemen komen -die kans is zeer klein, aangezien het uitgeven van de trackers de enige taak is van het vehikel- dan zouden de onderliggende goudstaven verkocht kunnen worden en de opbrengsten hiervan naar rato verdeeld worden onder de beleggers.
Een ander pluspunt van deze Fysiek Goud Tracker is de aantrekkelijke kostenstructuur. RBS rekent op jaarbasis 0,29% beheerskosten. Dat is niet duur en bovendien 0,1% goedkoper dan het percentage dat door, bijvoorbeeld, ETF Securities wordt gehanteerd bij de ETFS Physical Gold Tracker.
Vraag blijft, of de indrukwekkende rally van goud zich in de komende maanden voortzet. Voor wie geneigd is deze vraag bevestigend te beantwoorden, is een belegging in de RBS Fysiek Goud Tracker de moeite van het overwegen waard.
Allard Gunnink
Disclaimer
Allard Gunnink is als redacteur werkzaam voor de Beleggers Coöperatie, de beleggingssupermarkt van Nederland. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. De auteur kan posities hebben in (beleggingsinstrumenten op) onderliggende waarden die hij beschrijft.
[advertententie]
Beleggen in RBS Fysiek Goud Trackers kan al vanaf € 0,25 per transactie! Word lid van CoBeleggen
[einde advertentie]
Lees meer wetenswaardigheden over goud op ons goudforum en discussieer actief mee.
Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?
Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service.KLIK HIER
RBS en JP Morgan….mmmm, de twee grootste bankboefjes mogen op het goud passen.
Misschien ligt goud veiliger in de bijlmer bajes.