De goudprijs zal stijgen en in 2021 uitkomen op $2.185. Dat is 67% meer dan de huidige prijs die op $1.311 staat. De vooruitzichten voor dit jaar zijn echter mager: het gemiddelde koersdoel ligt op $1.288. Er wordt een matige stijging verwacht in 2019. Op lange termijn zijn de vooruitzichten rooskleuriger. De opmars zal zich voortzetten en een record zetten van $2.185 in de periode 2021-2024 in nominale termen. De prijs zal $1.850 bedragen in 2016-dollartermen. Dat is de visie van onderzoeksbureau Denver Gold Group,
De goudprijs zal in de komende vijf -tot tien jaar stijgen vanwege economische, financiële en politieke redenen. De vraag van beleggers zal aanhouden. Daarnaast zullen centrale banken nog steeds goud opkopen. De mijnproductie zal stagneren na 2019.
De beurzen stijgen al enkele jaren. Daarentegen komt de prijs van goud nauwelijks van de plek. Industry consultant CPM Group analyseert de directe relatie in een marktrapport. De CPM-groep gaat ervan uit dat beleggers in aandelen achtereenvolgens geld hebben onttrokken aan de goudmarkt. Er is dus een draai geweest van goud naar aandelen.
In een onlangs samen met de Denver Gold Group gepubliceerd marktrapport brengt de consultant van de sector de twee markten in perspectief. En ook het segment van de crypto-valuta’s wordt vergeleken.
Aandelen versus goud
Er is bijvoorbeeld een wereldwijde marktkapitalisatie van $ 68 biljoen berekend voor aandelen. De hieraan gekoppelde derivaten zijn genummerd met quadriljoenen. De waarde van fysiek goudbezit is daarentegen $ 3,3 biljoen. De investering in goudderivaten wordt geschat op ongeveer $ 6 biljoen. Als we kijken naar de marktkapitalisatie van directe investeringen alleen (geen derivaten), is de aandelenmarkt 20 keer groter dan de goudmarkt.
Aan de andere kant ziet de CPM-groep weinig invloed op de goudprijs vanwege het terugtrekken van kapitaal door cryptovaluta’s . Hier wordt de marktkapitalisatie geschat op 720 miljard US dollar – dat is een vijfde van de goudmarkt.
Goudaandelen en goudprijs
Men komt tot de conclusie: aandelen, en niet Bitcoin remmen de goudprijs af. Het bureau vergelijkt de prestaties van de Amerikaanse aandelenindex S & P met de NYSE Arca Gold Bugs Index, die de grootste ongedekte beursgenoteerde goudproducenten vertegenwoordigt.
Omgekeerd zou dit betekenen dat zodra de internationale beurzen corrigeren, er weer meer geld in goud zal vloeien. Overeenkomstige prijsstijgingen worden verwacht voor de edelmetalen. Dat zou ook overeenkomen met een bepaalde logica. Durfkapitaal keet terug naar de veilige haven.
Denver Gold Group, Gold…. Dat is de slager die z’n eigen vlees keurt. De meerjarige grafiek van goud wijst iets heel anders uit!
Er ontgaat ze heel wat, zo zien ze bovendien ook niet dat centrale banken goud aankopen op het moment dat goud daalt, en ze verkopen nu juist goud als deze aan stijging begint, en dat zal bijdragen aan een opmars van goud?..
Hier wordt teveel in het eigen straatje gesproken, en zaken erbij gehaald die totaal niet van belang zijn, fundamentele zaken dus..
Laat goud voor de komende jaren maar liggen.