Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Goudprijs houdt de wind in de rug

In juli van dit jaar ging de goudprijs met maar liefst 10% omhoog en in augustus kwam daar nog eens 6% bij. Goud heeft al enkele malen de barrière van $ 1400 per troy ounce doorbroken. In het kielzog van het goud is de prijs van zilver bijna stiekem in de buurt van $ 25 per troy ounce gekomen.

Figuur 1 Gestage prijsstijging sinds begin juli

Gold Cash (GCY00)

1,406.72+14.52 (+1.04%) 11:33A CDT (COMEX)

Detailed Opinion as of Tuesday, Sep 3rd, 2013

Detailed Opinion

Show Signal Strength and Direction

Composite Indicators

Signal

  TrendSpotter

Buy

Short Term Indicators
  7 Day Average Directional Indicator

Buy

  10 – 8 Day Moving Average Hilo Channel

Buy

  20 Day Moving Average vs Price

Buy

  20 – 50 Day MACD Oscillator

Buy

  20 Day Bollinger Bands

Hold

Short Term Indicators Average: 80% Buy
20-Day Average Volume – 0
Medium Term Indicators
  40 Day Commodity Channel Index

Buy

  50 Day Moving Average vs Price

Buy

  20 – 100 Day MACD Oscillator

Buy

  50 Day Parabolic Time/Price

Buy

Medium Term Indicators Average: 100% Buy
50-Day Average Volume – 0
Long Term Indicators
  60 Day Commodity Channel Index

Buy

  100 Day Moving Average vs Price

Buy

  50 – 100 Day MACD Oscillator

Sell

Long Term Indicators Average: 33% Buy
100-Day Average Volume – 0
Overall Average: 80% Buy

Price

Support

Pivot Point

Resistance

1,406.61

1,375.02

1,397.88

1,420.74

Het zijn spannende tijden en daarmee zijn het goede tijden voor het edelmetaal. De wereld verkeert in onzekerheid of het Westen nu wel of niet een aanval gaat doen op Syrië. Het is een bekende reflex, dat in tijden van oorlogsdreiging beleggers massaal voor edelmetaal kiezen. Die oplopende politieke spanningen verklaren de stijging echter maar ten dele. Het ziet ernaar uit dat er ook een stemmingsomslag ten gunste van het edelmetaal heeft plaatsgevonden. Steeds meer analisten worden (opnieuw) positief over de kansen van goud en zilver. Steeds meer institutionele beleggers zijn geneigd hun voorbeeld te volgen. De instroom in goud etf’s is alweer drie weken op rij groter dan de uitstroom. Ook centrale banken speelden een positieve rol. Ze blijven maar goud kopen. Hetzelfde doet trouwens de bevolking van India. Ondanks verwoede pogingen van de Indiase overheid blijven de Indiërs massaal aan de koopkant. En dan te bedenken , dat de traditioneel populairste maanden voor het kopen van goud nog moeten komen.

De grote vraag is uiteraard hoe nu verder? Zolang de oorlogsdreiging reëel is, zal dat een steun in de rug voor de prijs van goud zijn. Daar komt nog een ander element bij. Politieke partijen in de VS maken zich schijnbaar niet druk over het schuldenplafond van de centrale overheid. Dat wekt steeds meer bezorgdheid bij beleggers. Een uitblijven van een overeenkomst, kan de werking van de overheid verlammen en daarmee de Amerikaanse economie grote schade berokkenen. Als dat het geval blijkt, dan kun je beter uit aandelen stappen en in edelmetaal gaan.

Er zijn echter ook factoren die beleggers kunnen doen twijfelen over goud. Het is de laatste weken allemaal wel heel erg snel gegaan met het edelmetaal. Misschien is het beter een pas op de plaats te maken. Dat is misschien ook wel verstandig met het oog op het al dan niet doorgaan van de plannen van de Fed om geleidelijk te gaan stoppen met de monetaire verruimingsprogramma’s.

Met andere woorden, voor de korte termijn overheerst de onduidelijkheid over de richting die het goud inslaat.

Volgens marktkenners is het beeld voor de langere termijn duidelijker. In hun optiek verloopt de huidige correctie min of meer parallel aan die van de Jaren zeventig van de vorige eeuw.

Ze zijn er dan ook van overtuigd, dat juni 2013 het dieptepunt in de prijsvorming is. Ze denken, dat ze dit ook enigszins kunnen afleiden uit de koopwoede van veel centrale banken. Volgens het IMF zijn maar liefst 15 centrale banken in juli de markt opgegaan om goud te kopen. Landen als Turkije en Rusland hebben weer meer dan 1000 ton goud in hun kelders opgeslagen. In India steeg de goudprijs naar mate de nationale munt, de roepie, aan waarde inboette.

Figuur 2 Indiërs kopen graag goud

In Azië is de vraag de laatste maanden zo sterk geweest, dat de prijs aan het einde van augustus $ 200 hoger lag dan aan het begin van de zomer. Die forse prijsstijging kan natuurlijk een belemmering gaan vormen voor een verder aantrekken van de vraag.

Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang de stemming onder Westerse institutionele beleggers positief blijft. Daar begint het wel naar uit te zien. Recente rapporten zijn wel heel erg positief getoonzet. Volgens Tom Fitzpatrick van CitiGroup is een prijs van $ 1500 per troy ounce aan het einde van dit jaar heel denkbaar. Op termijn kan de prijs nog veel verder omhoog. Hij noemt daarbij $ 3500 als goed mogelijk.

Over een ding is iedereen het roerend eens in de VS. De huidige geopolitieke spanningen en het politiek onvermogen inzake het schuldenplafond leggen een stevig fundament onder de goudprijs. Of en hoever de prijs omhoog kan gaan is onduidelijk, maar de kans op een dramatische daling lijkt uitgesloten.

INVINCO

De belegger kan proberen in te spelen op bovenstaand scenario. Markten zijn echter grillig en actief zijn op deze markten vraag veel concentratie, kennis en kunde. Dat is niet iedere belegger gegund. Daarom is het beter in contact te treden met professionals, die deze markten van minuut op minuut volgen. Bij INVINCO vindt u deze professionals.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Goudprijs houdt de wind in de rug”

  1. Avatar

    Het is te zien in de grafiek, goud zit in een dalende trend. De opwaartse bewegingen zijn niets meer dan correcties binnen de dalende trend, en juist op deze opwaartse correcties kopen centrale banken goud.Centrale banken volgen eigenlijk gewoon de kudde, kopen op het hoogste punt. Het is maar een geluk dat de totstandkoming van prijzen, goud, etc. niet bepaald wordt door de waan van de dag anders zou je echt de weg kwijt zijn op een beurs, maar dat dit bepaald wordt door een langlopend menselijk emotie gedreven collectief patroon, en niet door de ‘waan’, oorlog of geopolitieke spanningen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *