Goud overweldigd door marktoptimisme

Goud toonde kracht aan het begin van de maand en klom op 4 mei naar een nieuw jaarlijks hoogtepunt van $ 2063 per ounce, een dag nadat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) de rente met nog eens 0,25% verhoogde. De verwachting dat deze renteverhoging de laatste zou kunnen zijn in deze verkrappende cyclus ondersteunde goud begin mei. Gedurende het grootste deel van de maand steeg de Amerikaanse dollar echter en daalde het goud, naarmate de visie agressiever werd en de kans op verdere renteverhogingen in 2023 toenam. Goud doorbrak op 16 mei het belangrijke niveau van $ 2000 per ounce. Een naar boven bijgesteld cijfer voor de groei van het Amerikaanse bbp in het eerste kwartaal, een hoger dan verwachte, samengestelde PMI-cijfers voor mei, samen met door kunstmatige intelligentie aangewakkerde stimulansen op de Amerikaanse aandelenmarkten oefenden een verdere neerwaartse druk uit op goud. Marktonzekerheid als gevolg van het debacle van het Amerikaanse schuldenplafond, vermeldingen van een mogelijk technisch faillissement op 1 juni en zelfs een waarschuwing van een mogelijke Amerikaanse kredietratingverlaging door Fitch konden vanaf deze niveaus geen echte katalysator worden voor de goudprijs. Goud daalde in de loop van de maand $ 27 per ounce (-1,4%) en sloot op 31 mei af op $ 1962,73.

De NYSE Arca Gold Miners Index (GDMNTR)1 en de MVIS Global Junior Gold Miners Index (MVGDXJTR)2 presteerden aanzienlijk slechter dan goud en daalden in mei met respectievelijk 8,6% en 7,3%. We zeggen altijd dat een ‘hefboomwerking twee kanten opwerkt’, dus het verbaast ons niet dat goudaandelen het slechter doen dan goud in wat een zwakke maand was voor het metaal. De omvang van de slechte prestaties is echter een beetje verrassend voor ons. We hebben in het verleden gezien dat het effect van een lagere goudprijs wordt verergerd door slecht nieuws voor de sector (zoals tegenvallende winstresultaten, negatieve bedrijfsupdates over beleggingsprojecten, enz.). In 2022 zagen we bijvoorbeeld dat goudvoorraden oversold werden als gevolg van een onverwachte, hoge kosteninflatie in de hele sector. In feite was mei echter een relatief goede maand voor goudaandelen op het nieuwsfront, met bedrijven die resultaten voor het eerste kwartaal rapporteerden die over het algemeen beter waren dan verwacht. We beschouwen deze reactie dan ook als overdreven en een van de oorzaken van de huidige waarderingskloof tussen goud en goudaandelen.

De high van goud lijkt nog steeds goed binnen handbereik

Goud lijkt een nieuwe basis te vormen rond het niveau van $1900, met tot nu toe gemiddeld $ 1933 per ounce. Het heeft langer dan ooit consistent boven $ 1900 gehandeld. Goud toont robuustheid, ondanks een sterke aandelenmarkt en de recente sterkte van de Amerikaanse dollar. De uitstroom van fysiek goud en verhandelde producten is dit jaar afgenomen, met een netto instroom, zij het klein, die heeft geleid tot een stijging van 0,38% in posities dit jaar tot nu toe.

Totaal ETF-posities van goud vs. goudprijs

Totaal ETF-posities in goud (miljoen Oz)Goudprijs ($/oz)Totaal ETF-posities in goud (Moz)Goudprijs ($/oz)jan ’18jul ’18jan ’19jul ’19jan ’20jul ’20jan ’21jul ’21jan ’22jul ’22jan ‘2360708090100110120$1.000$1.200$1.400$1.600$1.800$2.000$2.200

Bron: Bloomberg. Gegevens per 31 december 2022.

ETF-posities in fysiek goud zijn 8% lager dan in maart 2022 en 13% lager dan in augustus 2020, toen goud zijn hoogste punt ooit bereikte. Kan een pauze van de Fed de volgende katalysator voor goud zijn, waardoor er een beleggingsvraag wordt ontgrendeld die goud hoger drijft? Het hoogste punt ooit van $ 2075 per ounce lijkt volgens ons binnen handbereik. We zien een macro-omgeving die op de langere termijn gunstig blijft voor goud.

Wachten op herwaardering…

De goudproducenten als geheel blijven blijk geven van hun inzet voor gedisciplineerde kapitaalallocaties, gericht op waardetoevoegende groei, verbetering van het aandeelhoudersrendement, winstgevendheid en het handhaven van gezonde balansen. Het zijn ook verantwoordelijke exploitanten, die duurzame bedrijven runnen die gericht zijn op het leveren van voordelen aan alle belanghebbenden, terwijl ze de impact op het milieu zorgvuldig beheren. Naar onze mening wordt een herwaardering van goudmijnaandelen ten opzichte van de huidige historisch lage waarderingen goed ondersteund door de sterke fundamentals van de sector.

Ons recente bezoek aan de Pueblo Viejo-mijn is een goed voorbeeld van het succes van de sector in het realiseren van groei en het creëren van waarde op een duurzame en verantwoorde manier.

***SPECIAL – Onderweg in Pueblo Viejo***

Een bezoek aan een van ’s werelds grootste goudmijnen

Onlangs hebben we de goudmijn Pueblo Viejo (PV) in de Dominicaanse Republiek bezocht. Het eigendom van PV is met 60% en 40% verdeeld tussen respectievelijk Barrick (5,42% van de strategische assets) en Newmont (3,61% van de strategische assets), en wordt beheerd door Barrick. De reis naar de mijn was zo eenvoudig als maar kan: we namen een directe commerciële vlucht van New York naar Santo Domingo, gevolgd door een busrit van minder dan twee uur naar de mijn (wat misschien de reden is waarom zoveel mensen verrast waren dat we naar de Dominicaanse Republiek gingen voor een bezoek aan een mijn en nog meer verrast om te horen dat deze mijn in feite een van de grootste goudmijnen ter wereld is).

PV behoort wereldwijd tot de top 5 van de goudmijnen; een tier 1-asset volgens alle maatregelen op het gebied van productie (gemiddeld 800.000 ounces goud gedurende de levensduur van de mijn), reserves (20,6 miljoen ounces), resterende levensduur van de mijn (meer dan 20 jaar, tot ongeveer 2044) en all-in duurzame kosten (2023 begeleiding van $ 960-1040 per ounce). PV breidt momenteel de activiteiten uit om dit opmerkelijke profiel te leveren. Als gevolg van afnemende kwaliteiten zou de productie zonder dit grote uitbreidingsproject geleidelijk zijn gedaald en zou PV tegen 2031 zijn stopgezet. De verwerkingsfabriek wordt uitgebreid om de doorvoercapaciteit aanzienlijk te vergroten, zodat de mijn de productie kan ondersteunen met een grotere hoeveelheid materiaal van lagere kwaliteit. Daarnaast zal er een nieuwe opslagfaciliteit voor residuen worden gebouwd om de uitbreiding te ondersteunen.

Belangrijkste punten

We waren erg geïnteresseerd in een bezoek aan PV gezien de voortdurende uitbreiding en we moeten zeggen dat we erg onder de indruk waren. Dit zijn een aantal van de highlights van ons bezoek:

  • Bezoeken op locatie bieden nog steeds inzichten van onschatbare waarde. We hadden gelezen over de voortgang van het project en de voltooiingsstatus, maar het niveau van vooruitgang dat we zagen tijdens een rondleiding door de verwerkingsfaciliteit, de open mijn, de residufaciliteit en onze gesprekken met het mijnmanagement en technisch personeel, overtrof onze verwachtingen. Veel van de apparatuur was al operationeel, met een merkbaar niveau van kennis en vertrouwen van de technische leiders, een zeer geruststellend teken. De mijn lijkt goed op weg om tegen de tweede helft van 2023 te beginnen met de opstart van de uitgebreide fabriek.
  • Het nastreven van brownfield-projecten (in plaats van greenfield-projecten) blijft aanzienlijke voordelen opleveren. Deze uitbreiding maakt 20 miljoen ounces aan goudreserves vrij wat PV effectief een tweede leven geeft met veel lagere risico’s in vergelijking met de bouw van een nieuwe mijn. Er is hier geen discussie: een asset die op organische wijze aanzienlijke groei kan opleveren, waarbij gebruik wordt gemaakt van de bestaande infrastructuur en teams, is veel aantrekkelijker en zou hogere waarderingsmultiples moeten opleveren dan bij het vanaf nul opbouwen van een mijn.
  • Milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur blijven een topprioriteit voor grote producenten.
    • We belichten de samenstelling van het personeelsbestand van PV: 98% Dominicaans; 52% lokaal; 23% vrouwen (inclusief de algemeen directeur van de mijn). De mijn heeft een indrukwekkende omloopsnelheid van 1,5%. De diepgaande ervaring en uitgebreide kennis van de operaties, die werden getoond door de mijnleiders waarmee we tijdens ons bezoek in contact kwamen, toonden de voordelen van het behouden en ontwikkelen van talent, een van de strategische prioriteiten van Barrick.
    • We hadden de gelegenheid om verschillende duurzaamheidsinitiatieven van Barrick in de gemeenschappen rondom PV te bezoeken, waaronder een kliniek voor eerstelijnsgezondheidszorg, een sporttrainingsprogramma, een agribusinessproject voor hoge productie en inkomensdiversificatie, evenals een technisch ontwikkelingsprogramma voor arbeidscapaciteiten en -competenties. We waren niet alleen onder de indruk van de programma’s, maar ook van de systemen die Barrick heeft ontwikkeld om hun betrokkenheid en initiatieven, en de impact op de gemeenschappen, nauwkeurig te volgen.
    • Barrick heeft $ 75 miljoen toegezegd voor het herstel van historische (pre-Barrick) milieuverplichtingen. We konden een ​​oude residudam en een testpunt voor de waterkwaliteit bezoeken en de radicale verbeteringen observeren die werden bereikt door de voortdurende rehabilitatiewerkzaamheden van Barrick.

We bezochten een goudmijn van wereldklasse, die groeit en zijn levensduur verlengt. Daardoor groeit de mijn ongetwijfeld ook en nemen de voordelen voor het gastland en de lokale gemeenschappen ook toe. Het was geweldig om dit zelf te kunnen ervaren.

Pueblo Viejo’s partnerschap met de Dominicaanse Republiek

Pueblo Viejo's partnerschap met de Dominicaanse Republiek

Bron: Barrick. Gegevens per 31 mei 2023

Auteur: Imaru Casanova, Portfolio Manager bij Vaneck

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.