Goud: hoe gaat het nu verder?

Sinds het einde van 2012 is de prijs van goud geleidelijk gaan dalen van een niveau net boven $ 1900 per troy ounce naar een niveau rond $ 1300 nu. Vanaf mei is er een versnelling in de prijsdaling opgetreden. In een paar weken tijd verloor goud nog eens 25% van zijn waarde om daarna weer op te krabbelen.Het waarom van die versnelling in de prijsdaling mag bekend verondersteld worden. In mei speculeerde de voorzitter van de Fed, Ben Bernanke, voor het eerst openlijk over een mogelijke tapering. Hij doelde daarmee op een geleidelijke afbouw van het proces van quantitative easing, waarbij de Fed maandelijks $ 85 miljard in de Amerikaanse economie pompt.

Omstandigheden

Sinds die uitspraak van Bernanke is de markt echter in de war geraakt. Het is en blijft voor veel marktpartijen onduidelijk onder welke omstandigheden en wanneer het proces van tapering gaat aanvangen. De Fed heeft gezegd, dat de werkloosheid duidelijk in de richting van 6,5% van de beroepsbevolking moet bewegen en dat een stopzetten de economie niet mag schaden. Sindsdien worden alle vrijkomende economische data gewikt en gewogen en navenant de conclusies wordt gehandeld. Dat is dan ook de reden dat in juli de goudprijs met maar liefst 8,6% steeg. Op basis van tegenvallende ontwikkelingen op de huizenmarkt en op de arbeidsmarkt, kwamen vooral hedgefunds tot de conclusie, dat het proces van tapering nog wel even op zich zou laten wachten. Het aantal long posities groeide met 26% en de goudprijs kwam aan het einde van de maand uit op $ 1329,60 per troy ounce.
Grootschalige aankopen van fysiek goud door onder meer Rusland en Kazachstan ondersteunden de prijsstijging. Er zijn meer centrale banken in de wereld, die gebruik maken van de alsmaar dalende prijzen om hun goudvoorraad op het gewenste niveau te brengen.

Daling

Hoe gaat het nu verder. Volgens Goldman Sachs zet de prijsval in 2013 door. De bank voorziet dat de daling ophoudt bij een prijsniveau van $ 1050. Dat niveau wordt pas in de loop van 2014 bereikt. In de tussentijd kan er nog veel gebeuren. Dat denken ze tenminste bij het vooraanstaande bureau Metals Focus. Daar zijn ze van mening dat het huidig sentiment te negatief is. Ze voorzien daarom in de komende maanden een krachtig herstel. Het sentiment, dat er al snel begonnen wordt met tapering, zal vals blijken te zijn. Dan is er ruimte voor een rally, waardoor aan het einde van het jaar er weer een prijs van $ 1600 per troy ounce op de borden kan staan. Dat is goed nieuws voor de belegger die wil gebruik maken van de prijsverschillen.

INVINCO

De wereld van vandaag wordt steeds gecompliceerder. Het wordt voor de doorsnee burger steeds moeilijker om ontwikkelingen en trends te duiden. INVINCO ziet het als een van haar taken haar cliënten te helpen om de wereld te blijven begrijpen.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

5 gedachten over “Goud: hoe gaat het nu verder?”

  1. De prijsdaling in goud was al bekend nog voordat Bernanke met z’n uitspraak kwam, het Elliott wave patroon wees dat al uit. Hoe het verder zal gaan, omdat een sentiment te negatief is en er daardoor een prijsstijging zal ontstaan is flauwekul, dat is de rationele gedachte van de mens. Het ‘herstel’ zal gewoon een correctie zijn,wat dan weer als ‘rally’ gezien wordt. Maargoed, het kan lucratief zijn om aan het begin van een correctie in te stappen als je hoopt dat goud naar $1600 zal klimmen.

  2. Het Westen wordt hard met de neus op de feiten gedrukt, ze hebben nog nauwelijks goud. dat wat er in Londen en New York in de kluizen ligt is goud van derden.
    De manipulatie, onderdrukking van de goud en zilver prijzen is juist het gevolg van geen of nauwelijks fysiek goud in eigendom van de Westerse Centrale banken.
    door deze manipulatie kun je ook de T.A. niet op de prijsvorming loslaten.
    Dit staat op breken, de Comex en de LBMA, als dit gebeurd zijn de gevolgen niet te overzien.Het gehele financiele systeem valt dan stil, de totale derivaten bubbel zal uit elkaar spatten, en we gaan vervolgens naar een op goud/zilver geent systeem, met als wereld reserve munt de RMB(Yuan). De prijs van goud/zilver etc zal dan de markt prijsworden, de prijs welke ontstaat door vraag en aanbod. en die zal vele malen hoger zijn dan de thans geldende gemanipuleerde spot prijs.
    mvg

  3. Patricia,als je niet op de juiste manier gebruik maakt van TA is het makkelijk voorstelbaar dat je manipulatie als oorzaak ziet. Goud is met TA makkelijk te analyseren, bovendien heeft de prijsfluctuatie dezelfde kenmerken als zeg maar 40 jaar geleden omdat het namelijk nog steeds op dezelfde manier tot stand komt, nl.emotie.

    Wanneer je je goed had verdiept had je kunnen weten dat centrale banken de laatste jaren fysiek goud gekocht hebben, en ook nog eens precies op de momenten dat de prijs hoog was(minder slim, dat wel, maar ze hebben wel gekocht).

    Manipulatie houdt iedereen bezig als men de vinger er niet achter krijgt, het is wel een heel makkelijke manier om iets te verklaren. Maar wanneer men zich bezig houdt met hoe een prijs werkelijk tot stand komt haakt men af, dat is voor velen te moeilijk of men begrijpt gewoon niet hoe het moet. Jammer eigenlijk, door een gedegen analyse te maken is het mogelijk om te profiteren van een koersstijging, of daling. Maarja, die ‘manipulatie’ zit sommigen in de weg…..

    Mensen worden gemanipuleerd door ze te laten denken dat iets gemanipuleerd is!

  4. Ik heb nog eens op de bijdrage van Willem Middelkoop geklikt: “goud en zilver breken uit in 2013”
    Blijft raar spul dat goud hoor ( emotie dus kennelijk ) Beleg in goede whisky is nog steeds mijn advies. Als het tegenzit heb je er nog lol van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.