Goud blijft binnen trading range

De afgelopen weken heeft een aantal hedge funds behoorlijk het hoofd gestoten. Ze hadden ingezet op een stijging van de goudprijs, maar het tegendeel bleek het geval.

Europa heeft meer last van deflatie dan inflatie. Als het huidig beleid van de ECB blijft zoals het is, dan is op korte termijn geen grote stijging van de inflatie te verwachten. Wel zien we de US dollar sterker wordt. Het ziet er daarom naar uit dat de prijs van goud voorlopig blijft bewegen binnen een range van $1280 tot $1380.

In mei is de prijs van goud vaker gedaald dan gestegen. De laatste daling is toe te schrijven aan een opmerking van de nieuwe president van de Fed, Janet Yellen. Zij verdedigde het afbouwen van de monetaire stimulering tot een bedrag van $ 45 miljard per maand met een verwijzing naar de onderliggende kracht van de Amerikaanse economie. Zij voegde er nog wel aan toe, dat die economie een steuntje in de rug nog steeds goed kon gebruiken vanwege aarzelingen op de Amerikaanse woningmarkt en de geopolitieke spanningen. Die laatste opmerkingen bleken echter aan dovemans oren gericht. De prijs van het edelmetaal daalde tot onder een niveau van $ 1290 per troy ounce.

De prijs van goud is momenteel erg afhankelijk van twee factoren. De een heet Oekraïne en de tweede heet de Amerikaanse economie. Op maandag 12 mei liepen de spanningen in Oekraïne snel op toen separatisten in de stad Donyetsk een onafhankelijke republiek uitriepen en bekend maakten zich uiteindelijk bij Rusland te willen aansluiten. Tegelijkertijd kwamen er berichten uit Rusland die impliceerden dat het gevaar dreigde van een stop van de levering van gas. Kiev moest eerst maar eens zijn openstaande rekeningen betalen. Dat was genoeg om de prijs van goud omhoog te duwen, maar onvoldoende om de barrière van $ 1300 per troy ounce te nemen.

Dat heeft waarschijnlijk twee oorzaken. De eerste is de rol van Poetin in het conflict in Oekraïne. De president van Rusland laat zich maar moeilijk in de kaarten kijken en lijkt een ondoorgrondelijke pokerspeler. Geen enkele partij durft het aan om of short te gaan op goud of long. Voor beide posities zijn blijkbaar niet voldoende overtuigende argumenten te vinden.

De tweede oorzaak heet de dollar. Die wint alweer aan kracht ten opzichte van alle andere belangrijke valuta’s in de wereld. Ondanks sterk wisselende berichten over de precieze gezondheid van de Amerikaanse economie lijkt de trend nog steeds opwaarts te gaan. Vooral het bericht, dat er in april 288 000 nieuwe banen in de VS waren bijgekomen, betekende een steun in de rug van de dollar.

Een sterke dollar, een redelijk krachtige economie in de VS gecombineerd met geopolitieke spanningen die niet echt uit de hand dreigen te lopen, zorgen ervoor dat het voor goud voorlopig moeilijk wordt om gestaag in prijs te stijgen. Eerder lijkt onder de huidige omstandigheden een langzame verdere daling voor de hand te liggen.

112013_1429_Goudprijska2.jpg

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.