Enorme run op goud

Er is een enorme run op goud gaande. Dus de koersen gaan flink hoger? Dat valt te bezien. Vanochtend kopt het AD: ‘Enorme run op goud’. In een toelichting stelt het AD: “Goudwinkels en webshops draaien overuren nu Nederlanders door de toenemende onrust rond de euro massaal hun spaargeld inruilen voor goud”.

enorme_run_op_goud_ad
enorme_run_op_goud_ad

Mooi om te zien dat goud een nieuwe all time high bereikt. Zowel in goud in dollars als ook in euro’s zien we deze nieuwe toppen. In euro’s zagen we – vooralsnog – een topje op 13 juli, in dollars een duidelijkere top op 14 juli:

goud in euros juli 2011
goud in euros juli 2011
goud in dollars juli 2011
goud in dollars juli 2011

Voor wie erin handelt is dit prima nieuws. Is het ook goed nieuws voor de investeerder zelf? Dat is nog maar de vraag.

We weten vanuit het leerstuk van Socionomics dat als iets groot op het journaal of op de cover van een magazine gebracht wordt we juist contrair moeten gaan denken. ‘The trend is mature’ zegt Socionomics ofwel de trend is rijp zodra de media het aan de grote klok gaan hangen. Dit zou derhalve pleiten voor een draai van de trend in goud. In de grafieken hierboven is dat in euro’s uitgedrukt nog niet zo goed te zien, in dollars lijkt er al meer beweging op gang gekomen te zijn.

Wat het krantenbericht totaal niet aanmerking neemt is de vraag of de zilverprijs deze koersexplosie ook bevestigt.

Zilver in dollars juli 2011
Zilver in dollars juli 2011

Zie hier de zilverprijs in dollars. Eind april 2011 topte de zilverprijs rondom de oude top uit 1980 van $ 50 per troy ounce. Na de dreun waarbij een bodem op $33 werd gemaakt, zien we vooral een zijwaarts herstel. We staan nu op zo’n $38, nog altijd 24% onder de top. In euro’s een soortgelijk beeld: van € 34 per troy ounce daalden we naar ruim €22, momenteel rond de €27, ook nog altijd 21% lager. We zien dus een duidelijke divergentie ten opzichte van de goudprijs. Dit lijkt mij prijstechnisch geen goed nieuws voor de komende weken. Ik denk dat zilver in dollars zelfs een nieuwe low kan maken. Begrijp me goed: op de lange termijn gaan we nog veel, veel hoger. Dit lijkt alleen nog maar bevestigd te worden door de poll die het AD op zijn website houdt:

mening over goud
mening over goud

Van de 3429 stemmers zegt 77% dat goud kopen overdreven is. Als de uitslag omgekeerd zou zijn (dus 77% zou zeggen dat men goud zou gaan kopen) dan zou er reden tot zorg zijn. Zover zijn we duidelijk nog lang niet.

De trend in goud is overrijp en een flinke terugval, zeker ook in zilver, lijkt mij waarschijnlijk. Eind juli lijkt een goed moment om weer eens naar de koersen te kijken. Staan we dan flink lager, dan wordt het zeker weer interessant om onze slag te slaan.

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

8 gedachten over “Enorme run op goud”

 1. Heren analisten toch,
  Je kunt nog zoveel analyses loslaten op de koers van goud en zilver. Het is thans nietszeggend. De standaard voor de analyses is de waarde koppeling aan het huidige papieren geld systeem. en nu is juist dat huidige papieren geldsysteem wat op instorten staat. er zijn dus externe factoren/invloeden welke in de analyses, indien mogelijk dienen te worden meegenomen. En dat gebeurt niet.
  mvg

 2. Wat je gewoon ziet is dat goud gewoon continue stijgt. Ik heb maar van de week wat goudbaren gekocht bij http://www.goudpensioen.nl
  Sommige producten kon ik gelijk meenemen. Dus als je zelf de euro niet meer vertrouwt gewoon een stuk goud kopen.

 3. Weet u nog dat er ook een “aandelenpensioen” plan aangeboden werd in de jaren negentig? nooit meer wat van gehoord. Straks halen ze de G ervoor weg en dan is het OUD-PENSIOEN.

  1. @Onno: ja, dat is een goede. Maar het pensioen wat je nu opbouwt zal waarschijnlijk niet meer veel zijn wanneer je wat uitgekeerd krijgt. Dus maar zelf opbouwen he.

 4. Ik kan mij uit ervaring goed vinden in Elmer ’s standpunt om bij overdreven media aandacht op je hoede te zijn of zelfs contrair te handelen. Wat nu de vraag is, is of het signaleren van massaal (ik ken geen cijfers hierover) aankoopgedrag voor baar goud in Nederland relevant is voor de prijsontwikkeling opeen globale goudmarkt ? Die van sydney , Hongkong Japan Europa naar de Us loopt. Voorzichtigheid is op zijn plaats , maar een blow of naar 2600 USD per troy ounce is ook mogelijk. En idd, zilver blijft achter… Mocht deze boven de 40 komen dan lijkt de weg naar oude top van bijna 50 usd ook weer binnen bereik, Is mijn bescheiden mening Succes allen en blijf allert 😉

 5. Ik deel de mening van Arjan omdat het is een behoorlijke belegging je moet er wel geld voor hebben en goud is ook niet alles zilver kan je veel meer kanten op
  het word overal in verwerkt.
  Je moet goud er bij nemen dan heb je meer zekerheid of we moeten weer naar
  de gold rush nee het blijf een risico volle onderneming, mensen loop niet te
  hard van stapel van mij ook veel succes allen en blijf zeker allert. 🙂

 6. Het is wel een enorme prestatie om een gafiek van de zilverprijs te maken waarop een downtrend zichtbaar is 🙂
  Kijk gewoon hier eens naar een rij grafieken in euro en US dollar en probeer dan nog eens een downtrend te vinden.
  Wellicht zie je een dubbele top, maar als die eerdaags wordt uitgenomen kun je pas echt gaan lachen.
  Zelfde patroon krijg je dan met als met de goudprijs die eind 2007 door de oude top van $800 ging.

 7. Grafieken zeggen Niks,deze zijn onderheven aan manipulatie.
  Men hakt een boom om,men voegt er wat inkt toe en voila Geld is geboren.
  Onze oude Gulden biljetten zijn ook niks meer waard,terwijl een zilveren gulden (voor 1967) plusmin 3 euro en 90 cent waard is.
  (koers vandaag 11-08-2011)
  De oude gulden is nu 9x zoveel waard,had je toen moeten zeggen,dan werd je voor gek verklaard.
  Goud en zilver is het echte geld. (als je het wilt kopen,koop het dan alleen Fysiek)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.