Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

De echte goudmanie komt nog

Vanochtend verscheen in het Haarlems Dagblad een artikel over het boek Geld, goud en zilver. Hieronder de tekst. Om te beginnen een recensie van een van de eerste kopers van ons boek op Bol.com:

Zeer goed boek!
26 november 2011
| Door: Zilverboerke
| 30-39 jaar
| Zeeland
Ondanks dat ik mij al jaren verdiept in de materie via boeken, forums en blogs. Vind ik tot op heden dit het beste boek wat er op de nederlandse markt te vinden is. Ik heb het boek op 1 avond uitgelezen. Met name deel 1 (geschiedenis) is een zeer verhelderend verhaal, wat in andere boeken over het zelfde onderwerp meestal ontbreekt. Aan de hand van de geschiedenis wordt in dit boekt uitgelegd waar we momenteel staan en wat we kunnen verwachten. Ik vind het daarom een zeer compleet boek en een must have voor iedereen. Zelfs voor de wat meer ervaren particuleren op de goud en zilvermarkt. Het 2e deel van het boek is voor mensen die zich al wat langere tijd verdiepen een algemeen bekend verhaal. Maar voor de onervaren mensen een must. Maar ondanks mijn huidig kennisniveau interessant om te lezen, gezien het recent is verschenen (dus actueel) en de afgelopen tijd geen andere boeken zijn verschenen. Oftewel wees geen struisvogel en koop het boek en trek je conclusie wat die ook mag zijn! Hij is dan in iedergeval met enige kennis genomen!
Groet, Zilverboerke

Elmer Hogervorst en Eric Mecking schrijven boek over de werkelijke waarde van het edelmetaal

‘De echte goudmanie komt nog, als je goud hebt, hou het vast’

DOOR ARNOUT HEEMSKERK
Haarlem – -Het financiële stelsel staat op instorten, zo luidt de stellige overtuiging van Elmer Hogervorst en Eric Mecking in hun boek ’Geld, goud en zilver’ dat deze week verscheen. Investeer daarom in goud, luidt hun advies. ,,Verwacht geen oplossing van de politieke leiders, neem het heft in eigen handen.’’

Op vijf april 1933 nam de Amerikaanse president Roosevelt een drastisch besluit. Het bezit van goud werd verboden. Amerikaanse burgers moesten al hun goud inleveren. Alleen wat gouden munten mochten ze aanhouden voor maximaal 100 dollar. Wie weigerde, kon de cel in, of kreeg een boete van 10.000 dollar.

Het was nog net geen diefstal, schrijven Mecking en Hogervorst, want iedereen kreeg een vaste prijs van 20,67 dollar voor ruim dertig gram (ounce) goud. Maar toen de VS een jaar later de vastgestelde goudprijs verhoogde naar 35 dollar, werd de Amerikaanse overheid in een klap miljarden dollars rijker. Ten koste van de Amerikaanse burger, die zijn goud voor een spotprijsje van de hand had moeten doen. Maar Roosevelt kreeg het gelijk van de geschiedenis aan zijn kant: hij had de Grote Depressie bezworen, de VS konden aan hun lange opmars als economische grootmacht beginnen.

Kredietcrisis, eurocrisis. Politieke onrust wereldwijd. Banken die niet langer worden vertrouwd. De toestand in de wereld, om met G.B.J. Hiltermann te spreken, is thans niet florissant.  Wie iets van deze of eerdere crises wil begrijpen, kan niet om de rol van goud heen, zo zeggen historicus Mecking en financieel adviseur en goudverkoper Hogervorst (en ook nog voorzitter van Haarlem Jazz). In hun boek verwerken ze enkele historische voorbeelden om hun stelling te onderbouwen: geld verdwijnt, goud blijft.

Uitgelachen

,,Valuta hebben niet het eeuwige leven’’, zegt Mecking, die naar eigen zeggen als een van de weinigen in 2005 de kredietcrisis aankondigde in zijn boek ’Deflatie in aantocht’. ,,Toen adviseerde ik mensen ook al om goud te kopen. Maar ik werd uitgelachen destijds.’’

Met de almaar stijgende goudprijs was het een advies dat velen toen graag opgevolgd hadden. De staatjes in het boek zijn wat dat betreft veelzeggend. De prijs van goud is vanaf 2000 alleen maar gestegen. Van circa driehonderd dollar toen naar de recordprijs van boven de 1900 dollar per ounce (circa 31 gram) halverwege dit jaar. Daarna is de prijs iets gezakt, maar volgens Hogervorst en Mecking is dat van tijdelijke aard. De echte prijsexplosie moet nog komen, zo voorspellen zij.

Hogervorst: ,,Iedereen roept dat goud nu zo duur is, maar als je naar de werkelijke waarde kijkt en de inflatie meerekent, dan valt het heel erg mee. De waarde van goud is juist heel constant, alleen de waarde van de euro is gedaald, zodat het duurder lijkt.’’  Ook het verschijnen van rijke Chinezen, die dol op goud zijn, zal een prijsopdrijvend effect hebben. ,,Er zijn nu heel veel handelaren die goud willen aankopen. Als de prijs op zijn hoogtepunt zou zijn, zouden ze dan niet doen. Aan de andere kant zijn er veel mensen die denken dat het nu goed is om te verkopen, gezien de prijsontwikkeling. Maar ik zeg: als je sieraden of ander goud hebt, hou het vast, want de echte goudmanie komt nog.’’

Goudsmid

De auteurs gaan niet alleen uitgebreid in op de redenen om nu goud te kopen. Ook de geschiedenis van het edelmetaal komt aan bod. Goud spreekt al duizenden jaren tot de verbeelding. Om te bezitten, om te dragen als sieraad, of als appel tegen dorst in onzekere tijden. Eeuwenlang was het ook een betaalmiddel, een gebruik dat pas naar de achtergrond verdween in zeventiende eeuw, toen de Schot John Law het papieren geld uitvond. Hij was de zoon van een goudsmit en zag handel in de ontvangstbewijzen die zijn vader meegaf aan kooplieden die hun goud in bewaring hadden gegeven. Law vond de directe koppeling tussen dergelijke waardepapieren en goud maar onzin, ook voor staten. Een land kon zelf geld creëren, onafhankelijk van de hoeveelheid goud in de kluizen. Zijn briljante idee dat in Frankrijk werd ingevoerd, had desastreuze gevolgen en leidde tot het faillissement van Frankrijk.

Gouden Standaard

De Britten verankerden het papieren geld aan goud in 1800 in de Gouden Standaard. Daarmee diende de goudreserve als dekking voor de hoeveelheid geld in omloop. Het glinsterende goedje had ook een vaste, internationale prijs, die de landen onderling afspraken. In de jaren daarna wisselde de Gouden Standaard van naam en gedaante, en werden de afspraken soms tijdelijk afgeschaft en dan weer ingevoerd. Maar pas in jaren zeventig van de vorige eeuw hield de koppeling goud-geld op te bestaan. Goud kreeg steeds meer het etiket ‘grondstof’ opgeplakt. Overheden begonnen zonder enige rem geld te drukken, Amerika voorop.

,,Daar liggen de wortels van de huidige crisis’’, zegt Mecking. ,,Nederland heeft er ook meegedaan. Niet door de geldpers letterlijk hier in Haarlem maar aan te zetten. Maar door de koop van hypotheken aan te moedigen. Als jij een hypotheek bij de bank van drie of vier ton afsluit, creëert de bank dat geld. ’’

Burgers zijn veel te goedgelovig dat de overheid de financiële problemen wel oplost. ,,Met de voorbeelden uit ons boek zie je dat je daar niet op moet vertrouwen. Zie de VS in de jaren dertig. Ik ben ervan overtuigd dat het huidige financiële systeem instort. Om jezelf te beschermen, moet je zelf actie ondernemen. In onze ogen door goud te kopen.’’
Hogervorst: ,,Mensen vertrouwen goud al vijf of zesduizend jaar. Iedereen op de wereld wil goud, al eeuwen lang. Hoe groter het wantrouwen in het papieren geld, hoe sterker het vertrouwen in goud.”

Mecking: ,,Want wat is een euro? Niet meer dan een stel afspraken. Als oud-papier is het niets waard. Goud daarentegen heeft intrinsieke waarde. Je kan er nu mee in Timboektoe betalen, en over vijf jaar ook nog.’’

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

5 reacties op “De echte goudmanie komt nog”

  1. Avatar

    Jammer, het boek is bij Bol.com gewoon niet te vinden op titel, noch op naam van de auteur Elmer Hogervorst. Wie het wel kan vinden, stuur mij svp de link.. Alvast dank. Arjan

  2. Avatar

    Wij wijzen u graag op het volgende:
    U kunt momenteel geen artikelen aan uw winkelwagentje toevoegen omdat uw bestelling nog verwerkt wordt. Probeert u het straks nog eens.

    Volgens mij wat problemen bij Bol.com

  3. Avatar

    Bedankt Elmer, voor de liefhebbers wat extra informatie, prettig weekend.

    ——————————————————————————-
    Update of the Elliott Wave Gold Analysis

    We know that Major THREE will likely be longer and stronger than the prior Major ONE up wave. It is logical to expect that the corrections in major THREE will be a larger percentage than those experienced in Major ONE. This is how the first Intermediate wave of Major THREE developed in terms of London PM Fixings:

    Intermediate Wave I in London PM Fixings

    1. Oct 08 to Feb 09 $712.5 to $989.0 + $276.5 +38.8%
    2. Feb 09 to Apl 09 $989.0 to $870.5 -$118.5 -12.0%
    3. Apr 09 to Dec 09 $870.5 to $1212.5 +$342.0 +39.3%
    4. Dec 09 to Feb 10 $1212.5 to $1058.0 -$154.5 -12.7%
    5. Feb 10 to Jun 2011 $1058.0 to $1549.0 +$491.0 +46.4%

    These are typical of the beautifully consistent sizes of EW waves in gold. There are two up waves of about 39% and two corrections of about 12%. Several things can be determined from these numbers. In February 2010 it was possible to pencil in a target for wave 5 of $1470, being a 39% rise from the wave 4 low of $1058. The 12% corrections are larger than the 8% for the equivalent waves in Major ONE, which was expected. One can deduce that the correction to follow wave 5 will be one degree larger than 12%, possibly double this figure. The target for wave 5 of $1470 was exceeded mainly because this became an extended wave. It reached a high of $1549 for a gain of 46.4%. The chart below depicts these waves in London PM fixings:

    Extended waves are simply waves that subdivide into an additional 5 waves. It happens mainly to 5th waves and generally makes life difficult for EW analysts. Difficult yes, but not impossible.. The analysis of the first extension, the extension of wave 5, is set out below:

    Wave 5 of Intermediate Wave I – based on London PM fixings.

    (1) 1058 to 1261 +$203 +19.2% (2) 1261 to 1157 -$104 – 8.2% (3) 1157 to 1421 +$264 +22.8% (4) 1421 to 1319 -$102 – 7.2%
    (5) 1319 to 1549 +$230 +17.5%

    Wave 5 1058 to 1549 +$491 +46.4%

    At the end of each extended wave, the spectre of the bigger correction (21% to 27%) came into focus. With each new high, the bigger correction was delayed and a new extended wave was born. At $1814, after three 5th wave extensions, the probability that $1814 was THE high was about 80%. Another
    extension at an even smaller degree was accorded only a 15% probability. The remaining 5% covered the possibility that the wave count was wrong and that a completely different outcome was evolving.

    From $1814 gold had a minor correction to $1723, then blasted through $1814 to new all time high prices. The odds of a fourth 5th wave extension at the smallest degree changed from a meagre 15% to a 90% certainty. The wave count at this smallest degree helped to determine in real time that at a
    price over $1910 gold was in serious danger of an important top, with the bigger correction certain to follow.

    Both charts updated to 7 October 2011 and illustrate the wave counts described.
    We can now consider the possible magnitude of the current correction from the $1913 top. The correction will be one degree larger than the prior corrections, 12% in PM fixes and 14% in spot gold, an average of 13%. That compares with 8% in Major ONE. Both 8 and 13 are Fibonacci numbers, so it may be that the next correction could be 21%, the next Fibonacci number.

    In Major ONE, the corrections tended to double when they moved up a degree in magnitude, so one must consider 26%, double 13%, as a possibility. A 21% correction from the peak of $1913 gives a target of $1511. A 26% correction would target $1416. There is one further possible target and that is
    $1478, the point at which the explosive extensions commenced. The price of an item will often retrace the full amount of the explosive extension.

    Projected Future Price for Gold
    If gold retraces the exact gain achieved during the explosive advance from $1478 to $1913, which occurred in just seven weeks, it will represent a decline of 22.8%. That is nicely within the above anticipated range of 21% to 26% for the current decline in gold.

    There is a possibility that the spike drop to $1531 on 26 September marked the low point of the correction in gold. The midpoint of the correction from $1576 to $1478 is $1527, close to $1531. If
    $1531 was the low, it was a decline of 20%. This is slightly below expectations, but it still qualifies as one degree larger than 13%.

    At the date of writing (7 Nov 2011), gold has recovered to $1767, which is a 61.8% retracement of the loss from $1913 to $1531 (-$382), a typical size for this type of recovery. That leaves open the possibility (40% probability?) that gold will have another dip to test the target areas mentioned. The higher the price goes above $1767, the greater the probability that the low was in at $1531. Once this correction has been completed, Intermediate Wave III of Major THREE will be underway. This should be the largest and strongest wave in the entire gold bull market.

    The target for the Intermediate Wave III of Major THREE should be around $4,500 with only two
    13% corrections on the way.

    Elliott Wave Gold

    Major ONE up from $256 to $1,015 (actually 4 times the $255 low); Major TWO down from $1015 to $699, say $700 (a decline of 31%);
    Major THREE up from $700 to $3,500 (a Fibonacci 5 times the $700 low); Major FOUR down from $3,500 to $2,500 (a 29% decline);
    Major FIVE up from $2,500 to $10,000 (also a 4 fold increase, same as ONE)

    This move is beyond $1224, beyond $1650 and up to $3500.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *