Er is nog een wereld te winnen

Soms word je er mismoedig van. Een onderzoek van de MSCI Net-Zero Tracker naar het gedrag van 9.000 beursgenoteerde bedrijven op het gebied van ‘global warming’ levert weinig bemoedigende resultaten.

Een meerderheid van 57% van de bedrijven die opgenomen zijn in de MSCI All Country World Investable Market Index voldoet niet aan welke temperatuurdoelstelling dan ook. Erger nog, minder dan 10% van de bedrijven voldoet aan de doelstelling van het Verdrag van Parijs om de temperatuurstijging tot 1,5 graden te beperken. Zoals de zaken er nu voorstaan zal de stijging zeker 3 graden bedragen.

De opstellers van het rapport hopen dat beleggers nu wat nauwkeuriger gaan bezien waar ze hun biljoenen dollars gaan stallen. Anders gezegd, de verantwoordelijkheid van de talloze actieve en passieve beleggingsfondsen groeit met de dag als het gaat bedrijven de goede kant op te bewegen. In totaal zit er $ 9 biljoen aan assets under management bij vooral passief beheerde fondsen.

Als er iets of iemand nukkige bedrijven in beweging kan krijgen dan zijn het wel deze beleggingsreuzen. Maar ook hier lijkt nog een lange weg te gaan. Uit een recente case study van een Brits bureau blijkt dat van 281 zogenoemde duurzame fondsen er slechts 4 een positieve impact op de omgeving hadden in lijn met de 5 UN Sustainable Development Goals.

Je moet toch echt wel een optimist zijn om in de goede wil van bedrijven en beleggers te blijven geloven.

Duurzaam beleggen begon als een niche, sindsdien is duurzaam beleggen elk jaar belangrijker geworden. Naar de mening van velen staat duurzaamheid al onscheidbaar verbonden met beleggen. Vraag hier het gratis rapport over duurzaam beleggen van De Kritische Belegger aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.