Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Een nieuwe supercycle voor commodities?

Staan we aan de vooravond van een nieuwe supercycle voor commodities. Gelet op de prijsstijgingen ben je geneigd ja te zeggen.

Of het nu gaat om grondstoffen als staal en koper of om agriproducten als soya of mais, de koers voert recht omhoog. De oorzaken zijn meervoudig: zo willen fondsmanagers met het oog op het komend economisch herstel assets in huis hebben waardoor ze optimaal kunnen profiteren.

En dan zijn er de steunprogramma’s in Europa en vooral in de VS. Ook die werken prijsverhogend. Tussen de prijsstijgingen van traditionele commodities vallen nu ook die voor de zogeheten rare earths op. Deze metalen zijn onmisbaar om de revolutie van de elektrische auto gaande te houden.

Welbeschouwd kun je spreken van een aparte supercycle voor de elektrische auto. Dat wil weer niet zeggen dat de rol van olie in de traditionele supercycle is uitgespeeld. Integendeel, de vraag naar olie begint alweer te stijgen nu de hoop het einde van de pandemie sterker wordt. Daardoor stijgen de prijzen en het besluit van OPEC+ om niet meer te gaan produceren bevordert de stijging nog.

Toch waarschuwt een enkeling voor een te groot enthousiasme. Ja, de vraag naar commodities zal de komende 6 tot 12 maanden beslist aanhouden, maar daarmee is het nog geen supercycle, eerder een businesscycle.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *