Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Duurzaamheid levert meer rendement op

Door rekening te houden met duurzaamheidscriteria , ook wel aangeduid met de afkorting ESG (Environmental, Social, Governance), bij het selecteren van aandelen voor een portefeuille van opkomende markten, kunnen beleggers langetermijnrendementen behalen met hetzelfde risico. David Czupryna, hoofd van ESG Client Portfolio Management bij het fondsbedrijf Candriam, legt uit waarom.

Heeft de implementatie van ESG-factoren invloed op het rendement op aandelen van opkomende markten? In feite kan het rekening houden met ESG-criteria bij het selecteren van aandelen uit opkomende markten voor de portefeuille een belangrijke outperformancefactor zijn.

Op het vlak van duurzaamheid hebben de opkomende markten enkele speciale kenmerken. De klimaatrisico’s zijn hier het grootst en in sommige opkomende landen zal de energiemix de komende twintig jaar aanzienlijk veranderen. China is hier een klassiek voorbeeld van: het land steunt momenteel nog steeds voornamelijk op steenkool, maar zal waarschijnlijk het aandeel van hernieuwbare energiebronnen tegen 2040 vergroten.

Corporate governance is ook een van de grootste uitdagingen voor opkomende markten. Hun normen op dit gebied verschillen soms sterk van die van de geïndustrialiseerde landen. Er zijn ook aanzienlijke verschillen binnen de opkomende landen.

Jaarlijks overtollig rendement van 2,4 procent

Een recent onderzoek door het onderzoeksteam van Candriam onderzocht hoe de aandelenselectie van ESG de prestaties van een aandelenportefeuille van opkomende markten beïnvloedt. Jarenlang hebben onvoldoende gegevens en een enge, traditionele benadering van opkomende markten gesuggereerd dat ESG-strategieën geen extra financieel rendement opleveren of zelfs de beleggingsresultaten kunnen beïnvloeden.

De onderzoeken bewijzen het tegenovergestelde. Een vergelijking van emittenten van opkomende markten die volgens ESG-criteria het beste presteren met de bedrijven in de MSCI Emerging Markets Index toont aan dat ons ESG-conform universum van duurzame aandelen van opkomende markten gemiddeld een outperformance van 2 heeft over een periode van tien jaar, 4 procent ten opzichte van de MSCI EM Equity Index. De volatiliteit van de ESG-portefeuille was ongeveer gelijk aan de traditionele portefeuille. Dus ondanks betere prestaties, bleef het risico hetzelfde.

De hogere rendementen waren behaald in alle geanalyseerde regio’s (Azië, Latijns-Amerika, Midden-Oosten en Afrika) door small- en mid-caps dan voor large-caps bedrijven. Uit de analyse blijkt ook dat alle sectoren (behalve twee) profiteren van de keuze van emittenten op basis van ESG-criteria.

Gefilterde activaspreiding geeft u een prestatievoordeel

Individuele filters voor de selectie van de meest duurzame bedrijven hebben een bijzonder grote impact. Dit is bijvoorbeeld het geval met filters die bedrijven uitsluiten die actief zijn in controversiële gebieden (bijvoorbeeld wapens, gokken, alcohol en tabak) of die controversieel zijn. Door dergelijke bedrijven uit te sluiten van het universum van opkomende markten, kunnen beleggers hun gemiddelde prestaties verbeteren met ongeveer 0,4 procent. Als beleggers normatieve filters (corruptierisico, naleving van het arbeidsrecht of mensenrechten, milieurisico) gebruiken bij de selectie van bedrijven, is het prestatievoordeel ongeveer 0,2 procent.

ESG-downgrade als toonaangevende waarschuwingsindicator

De studie heeft ook een andere interessante conclusie getrokken: de verlaging van de ESG-rating van een bedrijf kan een nuttige vroege indicator zijn voor de toekomstige relatieve prestaties van het aandeel (voor periodes van zes maanden tot drie jaar). Het bleek dat een verlaging van de ESG-rating meestal gepaard gaat met een sterke underperformance.

Zonne-Energieprojecten

Wilt u duurzaam beleggen en een rendement behalen van 6%? Wij hebben namen en rugnummers van serieuze partijen in een aantal grote zonne-energie projecten en maken het mogelijk voor u! Vraag het hier aan: KLIK HIER

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *