Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Chocolade voor beleggers

Als u van chocolade en van beleggen houdt, dan is beleggen in cacao wat voor u. Gegeven de te lage investeringen in deze markt kan de prijs van cacao wel eens in een zoete opwaartse trend komen.

Productie van cacao

Het productieproces van cacao neemt veel tijd in beslag, ongeveer vijf jaar vanaf het aanplanten tot de eerste oogst. Hierdoor is het evenwicht tussen vraag en aanbod kwetsbaar wat, net als bij koffie, voor grote prijsuitslagen kan zorgen. Dit effect wordt versterkt door de veelal instabiele politieke situatie in grote productielanden, zoals Ivoorkust en Nigeria. De vraag naar het ‘welvaartsproduct’ chocola neemt vooral in opkomende landen sterk toe (bron: International Cocoa organization: www.icco.org).

Cacaoproductie per regio
Cacaoproductie per regio

De meeste cacaobomen groeien in westelijk Afrika. Eén land, Ivoorkust steekt er bovenuit en zorgt in zijn eentje voor bijna 40% van de totale wereldproductie. Ghana is de op één na grootste producent en indien we Nigeria en Kameroen er bij nemen, valt op dat bijna 70% van het aanbod uit één en dezelfde regio komt! Enkel Indonesië en Brazilië spelen op wereldvlak nog een rol van betekenis, terwijl de rest van de productie verspreid is over een groot aantal landen rond de evenaar. De productie vindt voor het overgrote deel plaats door kleine boerenbedrijven.

Herstel van de prijs

Na een periode waarin kopers deze markt domineerden is in de tweede heft van dit jaar weer de nadruk op het aanbod komen te liggen. Gegeven de lage investeringen van kleine producenten vooral in de Ivoorkust en Indonesië is de productie van cacao vatbaar geworden voor slechte weersomstandigheden en ziektes. Analisten verwachten daarnaast een sterk herstel van de vraag. In 2010 kan de prijs daarom volgens hen oplopen naar gemiddeld $3.250 per ton. De huidige prijs is 2.840 per ton, een stijging van ruim 14%. In de afgelopen twee jaar is de prijs met 49% opgeklommen. (zie onderstaande grafiek)

cacaoprijs2

Klik hier voor de huidige prijs

De wereldwijde recessie heeft de cacaomarkt danig op de proef gesteld. Eerder werd er van uitgegaan dat de consumptie inelastisch was, dat wil zeggen, de vraag naar cacao was relatief ongevoelig voor economische schommelingen. In de afgelopen twaalf maanden zijn de voorraden, zoals bij veel andere sectoren, sterk afgebouwd.

Met het verwachte economisch herstel in de welvarende landen zal ook de vraag naar cacao weer aantrekken. Belangrijker dan de vraag voor de prijs is het aanbod. De productie in de Ivoorkust en Indonesië is in de afgelopen jaren ernstig belemmerd door ziektes zoals Black Pod, de boomschorskanker “Bark Cancer Desease” en VSD “Vascular Streak Die-back”, die begint aan het uiteinde van de takken en uiteindelijk de ganse boom aantast.

Ook is er te weinig geïnvesteerd in de sector waardoor steeds meer bomen ouder over de 30 jaar zijn geworden. Die leeftijd vormt de piek in de productie van cacao.

Prognoses cacaoprijs

Zakenbank Barclays verwacht een tekort in de markt van 164 kiloton in het 2008-2009 oogstjaar. (van oktober 2008 tot september 2009)  Daarna verwachten de analisten een tekort van 100 kiloton. Dit zal gepaard gaan met steeds hogere prijzen. Zij voorzien dat de viermaandelijkse ICE contract in de tweede helft van dit jaar uit zal komen op $2.890 per ton en vervolgens zal oplopen naar $3.250 per ton in 2010. De prijs kan nog veel verder oplopen door het El Nino effect op Indonesië en door de verkiezingen in de Ivoorkust.

Hoe in Cacao beleggen

De voorkeur gaat uit naar de future contracten zoals die van maart of mei 2010. Een terugval  in het derde kwartaal van dit jaar richting $2.800 is een mooie koopgelegenheid. Bij RBS kunt u alle Turbo Long’s in cacao vinden:  http://markets.rbs.nl/NL/Showpage.aspx?pageID=4

Cacao wordt zowel op de Chicago Board of Trade (CBOT) als de London International Financial Futures Exchange (Euronext LIFFE) verhandeld. Het onderscheid is niet zonder belang gezien het valutarisico dat Europese beleggers lopen. Cacao wordt op CBOT in Amerikaanse dollar genoteerd en op Euronext Liffe in Britse ponden. Voor de afgeleide producten van RBS op de Amsterdamse beurs is de koers van cacao futures op LIFFE van belang.

Een belegging in cacao is niet bestemd voor defensieve beleggers. De prijzen kunnen flink schommelen. Beleg nooit een groot deel van uw portefeuille hierin. Anders kan uw chocolade wel eens bitter smaken.

Bronnen:

http://www.abnamromarkets.nl/MediaLibrary/Document/PDF/Newsletter/ProductBrochures/Verzameling_grondstofartikelen.pdf

http://www.wikinvest.com/futures/Cocoa_Futures

http://seekingalpha.com/article/112613-cocoa-the-last-commodity-standing?source=article_lb_themes

Zowel ondergetekende als de redactie hebben geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Chocolade voor beleggers”

  1. Pingback: Chocolade voor beleggers » Reacties op columns » De Kritische Belegger-forum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *