De AEX is gister, donderdag 28 oktober, gesloten op een stand van 338 punten. Met deze stand staat de index een verwaarloosbare 0,8% hoger dan het slot van vorig jaar. De aandelenkoersen zijn lopende dit kalenderjaar in vergelijking met de bedrijfswinsten achter gebleven. Waarom is dat en zou je de conclusie kunnen trekken dat aandelen juist nu erg aantrekkelijk zijn?
Wereldeconomie groeit sterk
Voor 2010 en 2011 wordt de groei van de wereldeconomie geschat op 4,5 à 5%. Toch heerst er in de Eurozone een gevoel van crisis. Met name hier in Nederland wordt in de politiek te pas en te onpas verwezen naar “deze tijden van crisis”, ook al is er met het gespreksonderwerp nauwelijks een relatie te leggen met de economie. Ik vind dat overdreven.
Desondanks is het gevoel van crisis in de Eurozone wel enigszins te verklaren. Het zijn namelijk vooral de Emerging Markets die de wereldwijde groei ondersteunen. Zowel de stijgende export als de toenemende consumptie dragen in de Emerging Markets bij aan de mooie groeicijfers.
Eurozone en VS
In de Eurozone (met uitzondering van Duitsland) en de VS verloopt het economische herstel sinds het tweede kwartaal veel gematigder. Het sterke herstel dat in de loop van 2009 werd ingezet vlakt af. Ondermeer doordat de genomen stimuleringsmaatregelen slechts een tijdelijk effect hadden. De groeiverwachtingen zijn ook aan de magere kant. De door de crisis van 2008-2009 opgelopen schulden van westerse overheden zijn fors, waardoor saneringen nu noodzakelijk zijn. En dat doet de (verwachte) economische groei geen goed. Sterker nog, dat doet pijn.
Duitsland en België
Toch zijn er naast de Emerging Markets ook over de Eurozone een aantal lichtpunten te benoemen. De groei in Duitsland was in het tweede kwartaal spectaculair en deze week bleek het aantal werklozen in oktober verder te zijn gedaald en wel tot onder de drie miljoen. (Het laagste niveau sinds 1992!) Dit tegen alle voorspellingen in. Overigens dankt de Duitse economie z’n groei aan de stijgende vraag uit, u raadt het al, de Emerging Markets.
Dan de Belgen. De groei in België in het derde kwartaal is met 0,5% ten opzichte van het voorafgaande kwartaal, hoger dan verwacht. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder is er sprake van een groei met 2,1%. Dit is heel goed nieuws voor andere landen in de Eurozone. Althans, als we de econoom Philippe Ledent van ING mogen geloven: ,,Aangezien België een heel open economie is, is het redelijk te verwachten dat de Belgische activiteit gezonde groei reflecteert in buurlanden, vooral Duitsland.” Laten we hopen dat Ledent gelijk heeft, want dat zou dan automatisch ook een positief effect voor Nederland betekenen.
Bedrijfsresultaten
De grootste meevaller lijkt me echter de bedrijfsresultaten. Het nieuwe cijferseizoen is veelbelovend. Van de S&P bedrijven die tot nu toe met cijfers kwamen aandraven, wist een overgroot gedeelte de verwachtingen van de analisten te overtreffen. De bedrijven hebben hun schulden verminderd door zware besparingen en daarmee ook hun winstmarges redelijk op peil weten te houden.
Aandelen aantrekkelijk
De aandelenkoersen blijven achter door de onzekerheid die overheerst. Onzekerheid die wordt gevoed door tegenvallende consumentenbestedingen, vooral in de VS. Door de hoge werkloosheid is het maar de vraag of die bestedingen op korte termijn zullen aantrekken.
Mede daardoor zien we al het hele jaar een zijwaartse beweging op de aandelenmarkt. Vooral de AEX en de CAC40 staan per saldo stil.
Als de FED zich volgende week aan de belofte houdt om met een nieuwe, aanzienlijke steunoperatie de economie aan te jagen waardoor de consumentenbestedingen kunnen toenemen, zal die zijwaartse beweging opwaarts doorbroken kunnen worden. Er zullen uiteraard tussentijdse correcties voorkomen, maar aandelen zijn dus aantrekkelijk. Juist nu.
In deze column geeft Edgar Samuel zijn persoonlijke visie over het betreffende onderwerp. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Voor vragen, reacties of portefeuilleanalyses mailt u naar edgar@samuelvermogensadvies.nl of kijk op www.samuelvermogensadvies.nl
De FED mag barsten van het bijgedrukte/gecreeerde geld…bij het publiek ligt het wat anders.
Ik denk dat de statistieken en politiek zozeer op het pluche zit, dat ze niet meer beseft wat er onder het pluche gebeurt.
Dicht bij huis: terugvallende omzetten, mensen op straat (beginnen veelal voor zichzelf, dus tellen niet mee in statistieken van werkeloosheid), hand op de knip, toegenomen kosten (o.a. gem.lasten), achterstallige betalingen lopen op(ook geen uitzondering meer) en psychisch op de rem. Alle pogingen van een FED etc. geven de consument/burger juist het gevoel dat de economie zich niet zelfstandig op een hoog nivo kan handhaven. De stimulans gaat vnl richting partijen en mensen die het eigenlijk helemaal niet nodig hebben: obligatiehouders, aandeelhouders, hoogste inkomens…leuk, maar vnl politieke keuzes.
Vele makelaars blijven hun verkooppraatjes houden, maar ondertussen neemt de omzet af en lopen hun betalingsachterstanden op.
Wie nog redelijk in het werk zit, krijgt te kampen met oninbare vorderingen op bedrijven die over de kop gaan (vandaag weer e.e.a. vernomen).
Hoe harder men roept dat de economie weer gaat of blijft groeien en zolang programma’s op TV de zgn. goudkoorts willen bagatelliseren (eergister VPRO nog, waarop heel veel argumenten kant noch wal raakten), hou ik rekening met een ander scenario.
Misschien kunt u eens om u heen en/of over die ‘chinese muurtjes’ kijken in uw bedrijfstak, want daar rammelt het aan alle kanten.
Wanneer de economie wel weer gaat stijgen? Als de consument zelf een geldpers thuis mag hebben staan en gebruiken!
dus eens te meer een argument om alleen aandelen van zeer degelijke,grote internationale ondernemingen te kopen/houden, die ook nog een goed dividend geven.Of staatsobligaties van Nederland en/of Duitsland.
De eerste steunoperatie van de FED heeft de consument nauwelijks in beweging gezet. Dat zal ook nu niet gebeuren. Dit piramidespel moet stoppen of zal uiteindelijk zichzelf stoppen. Belachelijk trouwens dat de overheid geld kan bijdrukken, lekker voorbeeld voor de burgers die dat niet kunnen. Bovendien gebeurt dat in een land waar men altijd de mond vol heeft/had over de zichzelf regulerende markt. Inmiddels is de VS geworden tot een land met een gestuurde economie waar oud Oostbloklanden de vingers bij hadden afgelikt! Zo heeft Keynes het vast niet bedoeld…