VS waarschuwt Israel voor langdurige oorlog

Aandelen stegen en obligaties daalden gisteren als reactie op de inspanningen van de VS en hun bondgenoten om de spanningen in het Midden-Oosten te verminderen. Toch waarschuwde Israël de VS voor ‘een langdurige oorlog’. We begrijpen dat ongeacht hoe ernstig de situatie in het Midden-Oosten wordt, de manier waarop de markt het nieuws interpreteert, zal geleidelijk verminderen, wat kan leiden tot een daling in de waarde van risico-activa, zoals goud en de Zwitserse frank.

Maar op dit moment is het nog te vroeg om de waakzaamheid te verminderen, want Israël heeft zijn laatste woord nog niet gezegd. Het risico op een Israëlische aanval blijft hoog, en er is een sterke mogelijkheid van een scherpe daling in belangstelling als diplomatieke inspanningen falen.

Vanuit prijsperspectief blijft goud net onder zijn 200-daags voortschrijdend gemiddelde (DMA), wat betekent dat het snel kan stijgen naar en boven de $2000 per ounce als er slecht nieuws komt uit het Midden-Oosten. Het rendement op Amerikaanse 10-jarige staatsobligaties zou snel kunnen stijgen naar 4,50%, en de olieprijs zou kunnen stijgen. Gisteren daalden de olieprijzen door algemene marktopluchting. Het nieuws dat de VS en Venezuela van plan zijn om de gesprekken te hervatten, met een sterke kans dat de regering-Biden de sancties tegen de Venezolaanse olie zal versoepelen, heeft geholpen. Maar opwaartse risico’s blijven bestaan. De betrokkenheid van Iran bij de spanningen zou de prijs van een vat olie boven de $100 kunnen drijven.

Een risicovolle situatie

De situatie in Gaza helpt niet om de betrekkingen tussen de VS en China te verbeteren, aangezien China de kant van de Palestijnen heeft gekozen in het conflict. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de VS overweegt verdere beperkingen op de toegang van China tot geavanceerde halfgeleiders, of tot machines die de geavanceerde halfgeleiders maken, om ervoor te zorgen dat China geen toegang krijgt tot de modernste technologie voor militaire doeleinden. Nvidia steeg gisteren, ondanks het nieuws, maar aandelen in chipbedrijven zijn riskant, niet alleen vanwege een mogelijke escalatie van een ‘chipoorlog’ tussen de VS en China, maar ook omdat Israël een belangrijke rol speelt in de productie van geavanceerde chips, en spanningen in Israël zouden de wereldwijde toeleveringsketen voor chips verder kunnen verstoren.

Data in de gaten houden: sterke Amerikaanse detailhandelsverkopen kunnen de vraag stimuleren als de verwachtingen van renteverhoging door de Fed onder controle blijven.

Een mogelijke terugkeer naar laagrisico-activa kan de vraag naar Amerikaanse staatsobligaties op korte termijn stimuleren, maar het lot van Amerikaanse obligaties is ook verbonden met economische gegevens en wat de Federal Reserve (Fed) wel of niet zal doen in de komende vergaderingen in het kader van haar eigen strijd tegen de inflatie. Het is duidelijk dat een verdere escalatie van de spanningen in Gaza en een duurzame positieve druk op de olieprijzen de verwachtingen van inflatie kunnen verhogen en inzetten voor renteverhogingen aan het einde van het jaar. Desondanks blijft geen verdere verhoging voorlopig het basisscenario.

Op het gebied van gegevens toonde de Empire Manufacturing-index in oktober een langzamere krimp dan verwacht, en vandaag worden de detailhandelsverkoopgegevens voor september vrijgegeven. Het cijfer zou sterk kunnen zijn, aangezien september doorgaans een goede maand is voor uitgaven, wanneer kinderen terugkeren naar school. Sterke gegevens zouden het optimisme kunnen voeden als Fed-woordvoerders blijven hinten op het einde van het aanscherpen van het monetair beleid.

Merk op dat sterke Amerikaanse uitgaven een belangrijke factor zijn die verklaart waarom de Amerikaanse economie zo veerkrachtig is gebleven tegenover het agressieve beleid van de Fed. Maar achter de schermen zien we belangrijke kwetsbaarheden. Gegevens van het IMF tonen aan dat, in tegenstelling tot sommige Europese landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, de Amerikaanse besparingen een zeer sterke daling naar pre-pandemische niveaus hebben doorgemaakt. Nu geld schaarser wordt, zouden de uitgaven moeten afnemen en de Fed helpen om de inflatie op koers te houden richting haar doelstelling van 2%.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.