Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Yen biedt aardig rendement

Met de Japanse Yen kun je de komende tijd aardig een rendement behalen. De Japanse overheid heeft in 2013 een stevige doelstelling geformuleerd om de al 20 jaar aanhoudende deflatie te verslaan en om te buigen naar inflatie van 2%. Dit moet gebeuren door de geldhoeveelheid te verruimen met $ 67 miljard per maand. Dat heeft gevolgen voor aandelen en de Japanse Yen. De Japanse yen staat nu op niveau van ¥104 in de dollar. In de markt overheerst de opvatting, dat de yen in 2014 verder terrein gaat verliezen op de dollar en kan zakken naar ¥ 110 in de dollar. Dit biedt kansen voor de beleggers.

121213_1059_JapanseYenv1.jpg

In de eerste weken van 2014 maakte het ministerie van financiën in Japan bekend, dat het tekort op de lopende rekening van het land in de maand november van 2013 ¥ 592,8 miljard bedroeg. In een reactie op dit nieuws daalde de nationale munt van Japan de yen, in waarde ten opzichte van maar liefst 16 belangrijke internationale valuta’s. In aansluiting op bovenstaand nieuws maakte het ministerie eveneens bekend, dat Japanse vermogensbeheerders voor de vijfde maand op rij voor recordbedragen aan dollar gedenomineerde obligaties hadden gekocht. In november was dat voor een bedrag van ¥ 1,48 biljoen.

De honger van Japanse vermogensbeheerder naar Amerikaans (schatkist)papier is goed te begrijpen. In december van 2013 bedroeg de rentevergoeding op 10jaars Amerikaans schatkistpapier 2,8%, terwijl de vergoeding op vergelijkbaar Japans papier slechts 0,65% bedraagt. Er is altijd een behoorlijk verschil geweest in rendement tussen Amerikaans en Japans schatkistpapier. Dat had meerdere oorzaken. De belangrijkste is wel, dat Japanse banken van overheidswege gedwongen zijn voor een bepaald bedrag Japans schatkistpapier aan te houden. Bovendien hebben Japanse beleggers traditioneel een voorkeur voor het aanhouden van effecten uit eigen land. Dat is overigens geen unieke eigenschap. Nederlandse beleggers kijken bij voorkeur naar de AEX.

Toch is het niet onwaarschijnlijk, dat er geknaagd gaat worden aan deze instelling. Het verschil in rendement dreigt namelijk in 2014 nog verder op te lopen. Dat heeft alles te maken met het monetaire beleid in beide landen. De Bank van Japan stimuleert de nationale economie maandelijks met een bedrag van $ 67 miljard. Dit stimuleringsoffensief is onderdeel van een groter economisch plan genaamd Abenomics. De BoJ gaat hier heel 2014 mee door en de markt gaat er al min of meer vanuit, dat dit bedrag nog wel eens opgehoogd kan worden. De aanhoudende schepping van alsmaar meer liquiditeiten duwt de waarde van de Yen ten opzichte van concurrerende valuta’s steeds verder omlaag.


Figuur 2 Shinzo Abe en Harihuko Kuroda, bedenkers van het Japanse herstelplan

In 2013 verloor de yen 18% ten opzichte van US$. Dat proces kan in 2014 gewoon verder gaan. In tegenstelling tot Japan is de Fed, het stelsel van Amerikaanse banken juist van plan de lopende stimuleringsprogramma’s in kleine stapjes te gaan afbouwen. Dat proces heeft een opwaartse druk op de Amerikaanse rente en dat maakt schatkistpapier voor Japanse beleggers nog aantrekkelijker dan het al was.

Japan is nu al na China de grootste bezitter van Amerikaans schatkistpapier. Het gaat waarschijnlijk om een getal ter waarde van $ 1 biljoen. Recente cijfers, zoals hierboven genoemd, maken aannemelijk dat die honger naar Amerikaanse waarde aan het toenemen is. Japanse beleggers hebben naar schatting ter waarde van $ 10 biljoen aan nationaal schatkistpapier in bezit. Er kan dus nog een lange weg bewandeld worden. Als dat inderdaad gaat gebeuren en de Japanners gaan grootschalig hun Japanse obligaties inruilen voor Amerikaans schatkistpapier, dan zal de Yen nog verder verzwakken. De Japanse overheid kan tegen deze verdere daling feitelijk weinig uitrichten. Daar is de nationale schuld (230%) al veel te groot. Nu al vormen rente en aflossing 25% van het Japanse overheidsbudget. Het is om die redenen, dat Bloomberg strategen uitgaan van een daling van de Yen ten opzichte van de dollar naar 110. Het meest pessimistisch is wel Mitul Kotecha van Credit Agricole. Hij voorziet nog voor het einde van 2014 een verzakking van de Yen van 115 in de dollar. Gelet op onderstaande figuur is er dan nog een wereld te winnen voor de valutabelegger.

 

USDYEN 16 januari 2014
USDYEN 16 januari 2014

INVINCO

Zoals u hebt kunnen lezen, heeft INVINCO u de afgelopen maanden bij herhaling gewezen op de waardedaling van de Yen en de mogelijkheden, die een dergelijke daling u als belegger biedt. Dat doen we nu opnieuw en dat zullen we blijven doen. Wij hebben er echter eveneens op gewezen dat kansen en bedreigingen hand in hand gaan. Wij hebben u daarom ook steeds ervoor gewaarschuwd niet zelf te handelen, maar de hulp van professionals in te roepen. Ook dat zullen we blijven doen. Neem eens contact op. De professionals van INVINCO staan u graag met raad en daad bij.

101713_0018_Olieprijsza3.png

  • Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
  • Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
  • Effectenrekening op eigen naam
  • Full-Service, eigen accountmanager
  • Liquide investering

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *