Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Deze valuta’s crashten in 2016

Het Egyptische pond daalde vorig jaar met liefst 59%. Het Noord-Afrikaanse land besloot in november om de eigen munt te laten zweven om zodoende de economische crisis tegen te gaan en een lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) veilig te stellen. De munt duikelde daarop met 48% ten opzichte va de Amerikaanse dollar. Sindsdien is de waarde van de valuta verder gekelderd.

Source: emi moriya & https://flic.kr/p/6TNJBY
Source: emi moriya & https://flic.kr/p/6TNJBY

Nigeriaanse naira: -37%

Ook de Nigeriaanse naira is fors in waarde gedaald. Het land had last van de lage olieprijzen waardoor de eigen munt onder druk kwam te staan. De overheid is voor 70% afhankelijk van de olie-inkomsten.  Daarnaast werd  de economie getroffen door terroristische aanslagen die de olie-industrie tot doelwit hadden. De naira daalde meer dan 37% in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar in 2016.

Nigerian Naira

Turkse lira: -18%

Ook de Turkse lira werd van de hand gedaan. In juli daalde de munt na de mislukte coup met 6%. De dalende trend werd voortgezet na afwaarderingen van de leningen door kredietbeoordelaars (S&P en Moody’s) naar de junk-status. In de afgelopen 10 jaar nam de externe schuld enorm toe. Het IMF waarschuwde dat de afhankelijkheid van buitenlandse kapitaalstromen te groot was. De Turkse lira is met 18% gedaald in 2016.

Jeff Djevdet & https://flic.kr/p/s2U9bJ

Argentijnse peso: -17%

Ook de Argentijnse peso stond in 2016 onder druk. De economie van het land stagneerde met 1,8% terwijl de reële lonen daalde en de inflatie opliep naar bijna 40%.

Britse Pond: -17%

Source: Alan Ligh & https://flic.kr/p/fKaZbk
Source: Alan Ligh & https://flic.kr/p/fKaZbk

De Britse pond kelderde na de Brexit. Sindsdien houdt een mogelijke uitreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU de munt in zijn greep. In juli was de Britse pond even de slechtst presterende munt ter wereld. De valuta zakte in oktober verder weg naar $1,22. Ten tijden van het Brexit-referendum werd de pond nog verhandeld tegen $1,50.

Mexicaanse peso: -17%

Butterflies on the 50 peso Bill

De Mexiaancse Peso kwam onder druk te staan na de uitspraken van aankomend Amerikaans president Donald Trump. Hij wil dat bedrijven in de Verenigde Staten produceren dan naar Mexico te gaan. Ook wil hij de immigratie aanpakken. De centrale bank van het land heeft de rente in november verhoogd om de daling van de peso te stoppen.

Automatisch Beleggen

U kunt nu op een gemakkelijke en op een eenvoudige manier profiteren van de trends in de valutabewegingen. KLIK HIER voor een gratis brochure.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *