Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Turkse lira vervolgt glijvlucht

Turkije is een opkomende markt die voor beleggers kansen biedt. Dit gaat echter niet gepaard zonder risico. Een daarvan is de waarde van de valuta, de lira. Al in augustus 2013 hebben wij u gewaarschuwd voor een daling van deze munt ten opzichte van de euro. Sterker nog: u kon profiteren van deze zwakte. Ten tijde van schrijven stond de EURTRY op  2,5719 en nu rond 4,5959, een stijging van 79% ! 

In december 2013 gaf ik aan dat “Het valutapaar is nu in “uncharted territory” beland. Dat betekent dat er geen weerstanden uit het verleden meer te bekennen zijn.”.

Ook ten opzichte van de Amerikaanse dollar heeft de munt waarde verloren.

Handelaren zijn niet onder de indruk van de recente pogingen van de centrale bank om de munt te ondersteunen. De spanningen met de NAVO en de oproep van president Erdogan om de rente te verlagen drukken het sentiment. De valuta heeft dit jaar 9,4% verloren ten opzichte van de dollar en 19% ten opzichte van de euro.

Beste belegger is dit wat u zoekt? :  Auto trading op valuta die 90% in een jaar heeft verdiend. Dit programma heeft met een startkapitaal van € 15.000 in 2016 , een actueel resultaat van € 28.241 van gemaakt. Vergelijk dit met uw beleggingen.  Vraag de gratis brochure aan. KLIK HIER

Om de daling te stoppen heeft de monetaire autoriteit besloten om 1,3 en 6 maanden forward contracten aan lokale banken te verkopen. Daarmee wordt gepoogd om bedrijven enigszins te ontlasten. De schuldenlast van het bedrijfsleven bedraagt $200 miljard. Het instrument is bedoeld om speculatieve vraag uit de markt te nemen en bedrijven te beschermen tegen elke daling van de valuta. De rente op die tienjarige lening is verder opgelopen vanwege een afnemende belangstelling van beleggers.

Sinds 10 oktober 2016 is er een winst behaald van € 13.241 (per 11 oktober 2017). Op basis van het startkapitaal van € 15.000 is dat een rendement van ruim 88 % !

De buitenlandse belangstelling is afgenomen als gevolg van de verslechterende betrekkingen met de VS en Europa. Tegelijkertijd is toenadering gezocht met Rusland. De aanval van Erdogan op de centrale bank wordt gezien als een teken dat monetaire autoriteiten zullen zwichten voor deze druk.

Turkije zei vrijdag dat het troepen terugtrok uit een NAVO-oefening en daarbij boren noemde waarin Erdogan en de oprichter van het land, Mustafa Kemal Ataturk, als vijanden werden afgeschilderd. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg belde Erdogan om zich te verontschuldigen voor het schandaal.

De aandacht van beleggers gaat ook uit naar een spraakmakende zaak in de Verenigde Staten die dreigt bloot te leggen hoe machtige Turken de Amerikaanse sancties tegen Iran mogelijk hebben kunnen ondermijnen. Tot de beschuldigden behoren Reza Zarrab, een Turks-Iraanse goudhandelaar, een voormalig minister van Turkse economie en drie leidinggevenden van een door de staat gerunde bank.

De lira ging daalde met 0,6% naar 3,8986 per dollar. Het rendement op de 10-jarige lening van het land sprong met maar liefst 13 basispunten naar 12,68 % , een record.

Uit gegevens van vorige week bleek dat lokale investeerders zich ook tegen hun valuta hebben gekeerd. De binnenlandse beleggers kochten meer dan $ 250 miljoen aan vreemde valuta, wat een einde maakte aan een periode van zeven weken harde deviezenverkopen die de lira enige steun hadden geboden. Die verkopen zouden een van de redenen kunnen zijn waarom de centrale bank besloot om in te stappen, aldus Inan Demir van Nomura International Plc.

“De centrale bank heeft de neiging om te reageren wanneer de lokale bevolking buitenlandse valuta koopt terwijl de lira verzwakt”, zei Demir vorige week via e-mail.

Toch was de stap van de centrale bank reden genoeg voor Nomura om winst te nemen op haar korte lira-positie versus een gelijk gewogen mand van euro en dollar vorige week, toen de operaties voor het eerst werden aangekondigd. Op de langere termijn blijft Nomura bearish, zo zei hij, daarbij verwijzend naar de “onwil van de centrale bank om de reële rente voldoende te verhogen om de binnenlandse vraagdruk op externe tegoeden te beheersen en de aanhoudende politieke risico’s te compenseren.”

Beste belegger is dit wat u zoekt? :  Auto trading op valuta die 90% in een jaar heeft verdiend. Dit programma heeft met een startkapitaal van € 15.000 in 2016 , een actueel resultaat van € 28.241 van gemaakt. Vergelijk dit met uw beleggingen.  Vraag de gratis brochure aan. KLIK HIER

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *