Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Turkse Lira stort in

De Turkse lira is dinsdag ingestort. De munt daalde tot recorddieptes ten opzichte van de dollar en de euro. Ten opzichte van de dollar bedroegen de dagelijkse verliezen meer dan tien procent. De dollar voor het eerst boven de 12 lira. De eurokoers steeg tot 14,06 lira.

Wij hebben als website diverse keren gewaarschuwd voor de zwakte van de Turkse Lira en hoe u kon profiteren van deze zwakte. Al in augustus 2013 hebben wij u gewaarschuwd voor een daling van deze munt ten opzichte van de euro. Sterker nog: u kon profiteren van deze zwakte. Ten tijde van schrijven stond de EURTRY op  2,5719 en nu rond 14,31, een stijging van ruim 456% !

TRY to EUR chart
TRY to EUR chart bron: myfin.us

President Recep Tayyip Erdogan eiste dinsdag een “concurrerende” lira. Een nog zwakkere wisselkoers zou investeringen en banen moeten aanmoedigen. De munt was de afgelopen weken al onder druk komen te staan. Alleen al deze maand verloor de lira ongeveer een kwart van zijn waarde ten opzichte van de dollar en de euro.

Dit zou de inflatie verder moeten aanwakkeren, aangezien geïmporteerde goederen duurder worden. De centrale bank had onlangs de belangrijkste rentevoet verlaagd na de druk van Erdogan en zo de lira naar een dieptepunt gestuurd. Terwijl de inflatie bijna 20 procent bedraagt, is de beleidsrente verlaagd tot 15 procent. In december volgt waarschijnlijk een nieuwe renteverlaging. Erdogan is van mening, in tegenstelling tot de huidige doctrine, dat hoge rentetarieven de inflatie bevorderen.

De druk op de centrale bank zal waarschijnlijk aanhouden. Devlet Bahceli, hoofd van de nationalistische partij MHP, riep op tot een discussie over het einde van de onafhankelijkheid van de centrale bank. De MHP maakt deel uit van de regering van Erdogan. “Onafhankelijke instellingen kunnen niet boven de wil van het volk staan”, zei Bahceli. “Turkije moet vrij zijn van de rentelast.” Hij riep Turkije ook op om zich te verzetten tegen het Internationaal Monetair Fonds en de “rentelobby”. De verklaringen zullen waarschijnlijk het vertrouwen in de lira en de Turkse economie verder verzwakken.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *