Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Turkse lira kopen? (2)

Het is nu ruim een jaar geleden waarin ik een artikel schreef over de turkse lira.  Wellicht gaat u binnenkort op vakantie of bent u al geweest. De vraag is dan: moet je de turkse lira kopen? In het artikel van vorig jaar schreef ik: “Derhalve is de EURTRY koopwaardig en kan een verdere verzwakking worden verwacht van de Turkse Lira. Eerste koersdoel is rond 2,60 lira per euro. Steun mag verwacht worden op 2,55. Daarna op 2,4810 en 2,31 en ultieme steun op 2,18. Wel is waakzaamheid geboden omdat de top van 2011 in zicht is. Stop kan gezet worden op 2,48”.

Sindsdien heb ik diverse updates over de Turkse munt geplaatst. Een mooie timing was die op 26 januari van dit jaar.  Ik schreef toen: Op korte termijn lijkt een herstel mogelijk. Ik blijf positief over de EURTRY en verhoog de stoploss naar 3 euro per Turkse lira.

EURTRY 11 augustus 2014
EURTRY 11 augustus 2014

De stoploss werd op 7 februari geraakt. Dat resulteerde in een mooie winst van 16,6% (euro gestegen van 2,5719 lira naar 3,00). Daarna kwam een herstel van de Turkse munt ten opzichte van de euro. De steun op 2,8120 speelt daarbij een belangrijke rol.

De laatste analyse dateert van 26 mei. Mijn conclusie was: “Een herstel van de Turkse lira ten opzichte van de Europese eenheidsmunt lijkt tot de mogelijkheden te behoren. Voor de lange termijn ben ik echter nog steeds van mening dat de Turkse munt verder zal dalen ten opzichte van de euro. Steun kan gezet worden op 2,74 lira per euro zoals ik dat in een artikel in januari al aangaf.” Sindsdien is de Turkse lira herstelt naar 2,87924.

Presidentsverkiezingen

De Turkse premier, Recep Tayyip Erdogan, heeft zondag de presidentsverkiezingen in Turkije gewonnen. Met een score boven de vijftig procent maakt hij een tweede ronde overbodig. Hij was ook torenhoog favoriet. Zijn overwinning bleek al duidelijk nadat iets meer dan de helft van de stemmen waren geteld. Later op de avond eiste hij in een toespraak de overwinning op. De Turkse lira wint terrein na deze overwinning. Beleggers zijn gerustgesteld dat de politieke stabiliteit niet in gevaar komt.

Conclusie

Gegeven de stijgende lange termijn trend blijf ik optimistisch over de euro ten opzichte van de Turkse lira (ik voorzie op lange termijn dus een daling van de Turkse munt). Cruciaal is de steun rond 2,8120. Een tweede steun ligt op 2,74 euro per Turkse lira. Zakt de Europese eenheidsmunt door deze steun dan kan een verder herstel van de turkse lira verwacht worden. Eerste weerstand ligt op 2,9730 euro per Turkse lira.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Turkse lira kopen? (2)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *