Er kan na 307 jaar op donderdag 18 september 2014 zomaar een einde aan komen aan de Union jack, als de Schotten in meerderheid voor onafhankelijkheid stemmen. Dan zou er min of meer een einde komen aan een proces van ontbinding, dat ergens in de jaren vijftig van de vorige eeuw is gestart. De vondst van grote voorraden olie voor de Schotse kust heeft het streven naar meer onafhankelijkheid van Londen en het Zuiden een belangrijke impuls gegeven. Een ding is zeker: aan de uitkomst van het referendum valt geld te verdienen ongeacht de uitslag.
2 scenario’s:
1-) De Schotten gaan zich afscheiden met als gevolg een implosie van de Britse aandelenindex FTSE en het Britse pond
2-) De Schoten blijven bij het Verenigde Koninkrijk. Het gevolg is, dat het Britse Pond en de FTSE index in waarde stijgen.
We hebben een passende optiestrategie ontwikkeld voor beide scenario’s. Vraag die hier kosteloos aan ook al bent u ergens anders klant. Kijk en vergelijk!
Te veel vragen en onzekerheden :
-
Behoudt een onafhankelijk Schotland het Britse pond als nationale valuta?
-
Komt er een muntunie met het Verenigd Koninkrijk?
-
Wat gebeurt er als Schotland een eigen valuta kiest?
-
Kan het land lid worden van de Europese Unie?
-
Krijgt het land de beschikking over de ‘eigen’ olievoorraden?
-
GBP kan wegzakken bij een ja naar $ 1,50 of daaronder
-
Ten opzichte van de euro is een vergelijkbare daling te verwachten
-
GBP kan wegzakken bij een ja naar $ 1,50 of daaronder
Als de Schotten voor zichzelf kiezen, dan zal die beslissing nog jarenlang nadreunen, zowel in het noorden als in het zuiden. Een scheiding, hoe goed en vriendelijk geregeld, gaat toch altijd van au! Waarschijnlijk gaat de valuta, het Britse pond, voor de meeste hoofdpijn zorgen. Financiële instellingen, die onder toezicht vallen van de Britse centrale bank zullen waarschijnlijk Schotland ontvluchten. Het Schotse deposito-garantiesysteem is na de afscheiding voor langere tijd niets waard totdat er meer duidelijkheid komt over de nieuwe valuta. Voorzichtige Schotten nemen nu al het zekere voor het onzekere en hebben hun deposito’s in het zuiden gestald. Daar blijft het pond het pond. In Schotland is dat maar afwachten.
Met het oog op de valutaonzekerheid zullen banken voorzichtiger gaan opereren in Schotland en dat kan zomaar tot het afbouwen van de kredietverlening leiden aan Schotse bedrijven en instellingen. De nieuwe Schotse regering kan natuurlijk proberen om de onrust onder banken en spaarders weg te nemen door het Britse pond te handhaven als de nationale munt. Maar het kan niet op eigen houtje voor een muntunie zorgen. Dan moet Engeland wel willen meewerken. Die zal misschien bereid zijn mee te werken, maar dan wel op strikte voorwaarden. Het land zou zomaar kunnen eisen, dat het onafhankelijke Schotland slechts beperkte tekorten zou genereren. Het zou waarschijnlijk zeker eisen, dat het Toezicht bij de Bank of England blijft, maar tegelijkertijd dat de BoE alleen verantwoording schuldig is aan de Britse overheid.
Engeland wel willen meewerken. Die zal misschien bereid zijn mee te werken, maar dan wel op strikte voorwaarden. Het land zou zomaar kunnen eisen, dat het onafhankelijke Schotland slechts beperkte tekorten zou genereren. Het zou waarschijnlijk zeker eisen, dat het Toezicht bij de Bank of England blijft, maar tegelijkertijd dat de BoE alleen verantwoording schuldig is aan de Britse overheid.
De Schotten kunnen natuurlijk best wel zonder muntunie, maar dat vraagt wel offers. Er zullen grote valutareserves moeten opgebouwd worden als tegenwicht voor de bestaande overheidsschulden. Schotland zal immers zijn aandeel in de huidige Britse overheidsschuld moeten overnemen. Die bedraagt ongeveer 90% van het huidige bruto binnenlands product (BBP) van het land. Dat is geen prettig vooruitzicht voor een land, dat zelf dan niet in staat is geld bij te drukken. Er moeten dus de nodige reserves opgebouwd worden en ook dat gaat niet vanzelf. De vraag is hoe Schotland de kapitaalinstroom kan verhogen of de export, die toch al hoog is, nog verder verhogen.
Natuurlijk is het mogelijk voor een onafhankelijk Schotland om zijn aandeel in de Britse overheidsschuld niet over te nemen. Dat zal echter de onderhandelingen over alles en nog wat, die na de onafhankelijkheid moeten beginnen, danig verstoren. Waarom zou Londen in dat geval erkennen, dat de olie voor de Schotse kust Schots is?
En dan is er nog een klein probleem, dat om een oplossing vraagt en dat heet de Europese Unie. Een onafhankelijk Schotland zal ongetwijfeld aankloppen in Brussel. Maar of de Schotten binnen gelaten worden, is nog maar de vraag. Een land als Spanje zal daar weinig voor voelen met het oog op zijn eigen lastige Catalonië.
Als ze echter wel toegelaten worden, dan moet het van meet af aan deel nemen aan het wisselkoerssysteem. Dat vereist dan een eigen valuta en een centrale bank. Dan is het wel gemakkelijk om het Brits Pond als valuta te kunnen opvoeren. Een nieuwe valuta zal alleen maar heel veel vragen en onzekerheid oproepen. Hoe moeten de bestaande vermogenstitels en schuldtitels gewaardeerd worden? Hoe zit het met de waarde van de pensioenen of met de waarde van de andere verplichtingen van de Schotse staat?
Al deze twijfels en nog veel meer hangen boven het referendum van de 18de. Het kan niet anders, gelet op alle onzekerheden, dat het Pond bij een keuze voor onafhankelijkheid onder zware druk zal komen. Valutahandelaren sluiten niet uit, dat een daling naar $ 1,50 een reële mogelijkheid is. Nu is het pond nog iets meer dan $ 1, 61 waard.
Voor beleggers in valuta’s biedt een ja op donderdag de mogelijkheid in te spelen op de verwachte daling van het Britste pond. Klik hieronder hoe u dat het beste kunt doen. U ontvangt gratis adviezen van onze valutaspecialisten.