Het is al meer dan een maand geleden, dat Mario Draghi, president van de ECB, zijn zorgen uitsprak over de koers van de euro. Wij hebben u nog getipt over de mogelijke daling van de Euro.
De dure euro bedreigde het toch wel labiele economische herstel in de eurozone en maakte het schier onmogelijk dat de inflatie naar het gewenste niveau van pakweg 2% zou stijgen. Eerder leek een niveau ver onder 1% werkelijkheid te worden. De ECB heeft in juni de daad bij het woord gevoegd en de rente naar 0,15% verlaagd. De ECB besloot ook als eerste om de depositorente voor banken tot onder 0% te verlagen.
Alle maatregelen waren erop gericht, de liquiditeit te verhogen en daardoor de euro te verzakken. Maar wat was de realiteit? De dag na de besluitvorming steeg de dollar naar $ 1,3619 in de euro. De dag voor de bijeenkomst van de ECB was de koers nog op $ 1,3599 uitgekomen.
De ECB wil graag de koers van de euro omlaag en de inflatie omhoog
-
Maatregelen: depositorente voor banken negatief; nieuwe ronde LTRO
-
Effect nihil; euro blijft duur t.o.v. dollar en de inflatie blijft laag (0,5%)
-
Economisch groei blijft laag
-
Fed wil programma monetaire verruiming afbouwen; inflatie verhogen
-
Rente wordt op zijn laatst verhoogd in het eerste kwartaal van 2016
-
Inflatie nog steeds gematigd (2.1%)
-
Dollar geleidelijk duurder, omdat economie steeds sterker wordt
De euro kwam ook amper of niet in beweging, toen het eerste nieuws over de vliegtuigramp boven Oekraïne de wijde wereld binnen druppelde. Ook het snel escalerend conflict tussen Israël en de Palestijnen liet de euro nagenoeg onberoerd. Het ziet er naar uit, dat de internationale valutahandel al het Europees getint nieuws of Europa gerelateerd nieuws voorlopig negeert. Dat is mede ingegeven door de gedachte, dat de ECB op korte termijn niet meer handelend zal optreden. Er komt volgens de markt voorlopig geen programma van monetaire verruiming á la de Amerikaanse centrale bank, de Fed.
Pas op vrijdag 18 juli dook de koers van de euro voor het eerst sinds tijden naar een niveau onder $ 1,35 in de euro. Dat gebeurde, nadat de nieuwe president van de Fed, mevrouw Janet Yellen aankondigde, dat de rente weleens eerder dan 2016 verhoogd zou kunnen worden. Daartoe zou aanleiding zijn, als de werkgelegenheid in het huidig tempo van meer dan 200 000 banen zou blijven groeien. Een tweede motief om de rente te verhogen zou de versnelling in de groei van de inflatie kunnen zijn. Die stond in juni op 2,1% op jaarbasis tegen 1,1% in februari van dit jaar! Uitkomsten over juni en wellicht juli moeten bevestigen wat mevrouw Yellen beweert, namelijk dat de opleving tijdelijk is. Is dat echter niet het geval, dan ligt een verhoging van de rente in het midden van 2015 of misschien wel eerder voor de hand. Steeds meer handelaren gaan op een renteverhoging anticiperen, waardoor de koers van de dollar stijgt. Dat gebeurt ook ten opzichte van de euro, juist omdat van de ECB en Draghi weinig tot niets verwacht wordt. Als de komende cijferreeksen in Europa en de VS het huidig beeld blijven bevestigen, dan is de kans groot dat het niveau van de euro verzwakt naar $ 1,30 in de komende maanden.
Het is derhalve mevrouw Yellen, die koersbepalend is voor de euro en niet Mario Draghi. Als u wenst in te spelen op de verwachting van een verdere verzwakking van de euro, neem dan gerust contact met Invinco op.
Gratis nieuwsbrief
INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.
Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.
Start met Automatisch Beleggen
De Turkse centrale bank schokte de financiële markten met een verrassende renteverlaging.
Vooral vastgoedeigenaren profiteerden van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) . Aan de andere kant worden huishoudens met lage inkomens gedupeerd.
De uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal op langere termijn geen grote impact hebben op de markten.
De euro is in de afgelopen dagen hersteld, ondanks deze stijging heeft de munt weinig opwaarts potentieel.
En niemand heeft door dat dit gewoon een Wave 4 was gevolgd door een a, b,c….
Patroonherkenning..
Hoe zou nu de economie voor de komende maanden uitzien, verwachten we de zwakke euro nog zwak blijf of gaat de zwakke euro sterker worden. Ik verwacht 1000 Australische Dollars en dan omgerekend in euro’s en als de euro zo laag blijft, dan moet ik moet nog langer wachten, dus gaat er nog in waarde stijgen of is dat niet bekend?