Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Handel in Chinese yuans explodeert

De handel in de Chinese yuan is de afgelopen drie jaar fors gestegen. De valuta wordt driemaal zoveel op de wereldwijde markten verhandeld als in 2010. Dagelijks wordt er nu $120 miljard in de yuan omgezet. Drie jaar geleden bedroeg dit slechts $34 miljard. De Chinese munt is daarmee gestegen van de zeventiende plek naar de negende plaats op de lijst van de meest verhandelde valuta’s ter wereld. Daarmee kwam de valuta boven de kiwi (Nieuw Zeelandse dollar) die op plaats 10 staat. De Zweedse kroon werd uit de top 10 gestoten. Dat blijkt uit een overzicht van de BIS, de toonaangevende club van centrale banken. De opmars van de yuan is volgens de BIS “in lijn met de toegenomen pogingen om de Chinese munt te internationaliseren”.

Het rapport volgt op de uitspraken van bestuurslid Joachim Nagel van de Duitse Bundesbank, de monetaire autoriteit van onze oosterburen. In een toespraak “waarschuwde” hij dat de Chinese munt op weg is om wereldwijd de reservevaluta te worden en daarmee de Amerikaanse dollar van de troon te stoten. Dit kan nog aantal jaren duren voordat het zover is. De euro, dollar en de yen zijn nog steeds dominant.

Omzet in valuta in 2013
Omzet in valuta in 2013

Netto-netto basis, dagelijkse gemiddelden in april in percentages (vanwege transactie twee valuta’s in elke handel is de som 200%) Bank of International Settlements

Yuan wordt mondiaal

De opmars van de yuan in de valutahandel begon net na de financiële crisis waarbij een tekort aan dollars ontstond en een forse daling van de wereldwijde export. Deze twee factoren zaten waarschijnlijk achter de beslissing van de Chinese overheid om exporteurs en importeurs in yuans te laten handelen op overzeese rekeningen. Het BIS-rapport laat zien dat daarmee een explosie in de handel in yuan werd gegenereerd. De toenemende uitgifte van obligaties in yuan’s en de offshore handelsspeculatie hebben daar zeker aan bijgedragen.

Dagelijkse handel in yuan
Dagelijkse handel in yuan

Er is nog veel potentie voor de handel in yuan. In de eerst helft van dit jaar werden slechts 16,4% van de Chinese buitenlandse handel in yuan’s afgewikkeld. Als dat cijfer bijvoorbeeld stijgt naar 100% dan komt dat neer op een handel per dag van $ 730 miljard en overtreft daarmee de handel in Britse ponden ($ 630 miljard). Zelfs dan zou het aandeel van yuan in de handel slechts 4,3% van de totaal aantal yen in circulatie bedragen. Voor de Verenigde Staten is die ratio 43%.

Dagelijks valutaomzet als percentage van de geldhoeveelheid
Dagelijks valutaomzet als percentage van de geldhoeveelheid

Bron: Quartz

Yuan kopen

Het is nog steeds voor particulieren moeilijk om aan Chinese yuan’s te komen. Volgens Fred, een bezoeker van onze site, ga je gewoon naar je bank en daar kan je een rekening openen in yuan waarvoor je in euro’s kan betalen aan de huidige koers minus een kostenvergoeding aan de bank. Die kostenvergoeding is wel schandalig duur.

De Chinese overheid controleert nog steeds hoe de eigen valuta wordt verhandeld en door wie. Het gevolg is dat buiten China, de yuan niet algemeen erkend wordt als betaalmiddel. Wil de yuan de rol van de dollar overnemen als reservevaluta,dan moet een einde komen aan deze strikte controle. Het toestaan dat de yuan geheel vrij verhandeld wordt, betekent dat Chinezen hun geld overal ter wereld kunnen beleggen. Dat zou een verschuiving kunnen betekenen van de $ 9.800 miljard aan spaartegoeden die vooral op de Chinese beurs of op spaarrekeningen met lage rente wordt belegd. Deze verschuiving zou zelfs een krach op de Chinese beurs kunnen veroorzaken of het leeglopen van de reserves van de centrale bank omdat het dan de waarde van de eigen munt moet verdedigen.

Zelfs als deze kapitaalvlucht een halt wordt geroepen moet het land een tekort op de lopende rekening hebben om de yuan buiten de grenzen te laten vloeien.  Chinese arbeiders zullen hun baan verliezen als de yuan in waarde toeneemt wat een toenemende binnenlandse instabiliteit tot gevolg kan hebben.

Er zijn dus zowel voordelen als nadelen verbonden aan het streven om de yuan volledig vrij te laten verhandelen. Het feit is wel dat naarmate de economische kracht van China toeneemt, het percentage in de wereldhandel ook gaat stijgen en daarmee de handel in yuan’s. Voor beleggers is het dus zaak om de ontwikkelingen in de gaten te houden omdat op termijn superwinsten met deze valuta gemaakt kunnen worden.


Gratis beleggingstips

Bent u geïnteresseerd in onder andere valuta’s, abonneer u dan op de gratis beleggingstips van INVINCO: KLIK HIER

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *