Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Euro zet opmars voort

De Europese gemeenschappelijke valuta stijgt al weken gestaag ten opzichte van de dollar. Dinsdag passeerde de euro voor het eerst sinds mei 2018 kort de grens van $ 1,20. Er zijn verschillende redenen voor de stijgende euro.

Dinsdagmiddag net voordat Wall Street openging, steeg de euro naar $ 1,2011. Toen gleed het terug onder de ronde markering. Maandag stelde de ECB de referentierente vast op $ 1,1940. De euro zet daarmee de opmars van de afgelopen maanden voort. Nadat de koers in maart was gedaald tot $ 1,0636, dus aan het begin van de Corona-crisis, is deze sinds half mei gestaag aan het stijgen.

Dollar: veilige haven of niet?

In de ochtend waren er goede economische gegevens uit China binnengekomen. “Een duidelijk positieve verrassing in de Chinese Caixin-inkoopmanagerindex zorgt voor een goed humeur in de markt”, zegt Esther Reichelt van Commerzbank. “De Amerikaanse dollar blijft zich gedragen als een veilige valutahaven en daalt in de loop van de toegenomen risicobereidheid.”

Als de zwakke cijfers van inkoopmanagers uit Spanje dinsdag niet waren geweest om de euro een beetje in bedwang te houden , zou de grens van 1,20 dollar in de ochtend zijn bereikt. Spanje wordt momenteel hard getroffen door een tweede golf van besmettingen en de bijbehorende reiswaarschuwingen. De euro gaf daarom een deel van zijn eerdere winsten op.

Nieuwe Fed-strategie zou de inflatie in de VS kunnen aanwakkeren

Met haar besluit om de inflatiedoelstelling flexibel te houden, zal de Fed waarschijnlijk voor langere tijd vasthouden aan haar ultralage rentebeleid. De innovaties die afgelopen donderdag zijn aangekondigd, kunnen op langere termijn leiden tot hogere inflatie in de VS, zeggen marktwaarnemers. Dit zou de neiging moeten hebben om de dollar te drukken. De “greenback” heeft niet alleen waarde verloren ten opzichte van de euro, maar ook tegen bijvoorbeeld de Japanse yen.

Voor de Amerikaanse verkiezingen gaan de VS al een fase van grote onzekerheid tegemoet. Robert Halver, marktstrateeg bij Baader Bank, verwacht een modderstrijd die zelfs de rol van de dollar als veilige haven in de financiële wereld in gevaar kan brengen.

Technische verkopen zouden kunnen worden gestart aan de bovenkant van $ 1,20. In de nog jonge week is de EUR / USD al 1,5 procent gestegen. Deze opwaartse trend zal waarschijnlijk niet snel worden gestopt. Over het algemeen blijft de grens van US $ 1,21 in beeld. Aan de andere kant moeten beleggers het niveau van $ 1,19 in de gaten houden. Gezien de inmiddels oververhitte marktsituatie zijn forse tegenvallers niet uit te sluiten.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *